De cativa ani incoace traim cu totii o noua revolutie “digitala”, iar ghilimelele nu sunt intamplatoare, intrucat nu vreau sa ma refer aici la diversele tehnologii incluse in atat de multe dintre dispozitivele pe care le folosim in fiecare zi, ci la faptul ca din ce in ce mai multe dintre acestea sunt literalmente digitale, adica accesibile prin intermediul degetelor.
Febra controlului prin atingere s-a extins de la ecranele smartphone-urilor, unde pana acum s-a manifestat plenar, reusind sa elimine, in multe cazuri, interfetele “analogice” cu butoane. Azi tehnologiile “touch” sunt suverane pe tabletele PC si pe zi ce trece devin o alternativa de input pentru din ce in ce mai multi utilizatori. Dar redutele analogice sunt inca foarte active.
In lumea smartphone-urilor cred ca Blackberry ar fi liderul miscarii de rezistenta la tehnologiile touch (desi exista cateva modele “tradatoare” si in gama sa), dar si alti producatori mizeaza inca pe apetenta publicului pentru butoane fizice.
Ce vreau sa spun este ca piata tehnologiilor de input pare sa se fi polarizat deja in doua tabere: cei ce au nevoie de butoane fizice pentru a se simti in control si cei pentru care interfetele sensibile la atingere reprezinta viitorul. Daca viitorul va arata ca in Star Trek, acestia din urma s-ar putea sa aiba mare dreptate, dar imi imaginez ca fascinatia butoanelor fizice nu va disparea, totusi, prea curand, asa ca ar fi posibila probabil si o solutie de compromis. Iar mousii cu tehnologie touch, cum este si Logitech M600, ce face obiectul review-ului de astazi, sunt un astfel de compromis.
Primul mouse care a incorporat tehnologii touch a fost Apple Magic Mouse, care a revolutionat la vremea sa (cam prin 2009) input-ul, gratie functiilor multi-touch pe care le incorpora. Singurul competitor care s-a ridicat la inaltimea noii stachete a fost Microsoft, cu al sau la fel de revolutionar Touch, pe care am avut placerea de a vi-l prezenta si voua acum cateva luni. Era o simpla chestiune de timp pentru Logitech sa dea o replica, iar anul acesta a facut-o, cu modelul M600, care este insa destul de diferit de ce te-ai putea astepta.
Logitech M600 este varianta minimalista a unui mouse touch, designerii optand pentru cea mai simpla si solida soutie imaginabila. Diversele gesturi si multi-atingeri cu care la predecesorii sai puteai controla zoom-ul si diverse aspecte ale navigarii prin sistemul de operare nu sunt suportate de M600.
Acest mouse refuza sa devina un ecran de smartphone si ignora cu desavarsire gesturile multi-touch. Sincer, in primele cateva ore de utilizare am fost destul de dezamagit de asta. Memoria inca proaspata a Touch-ului lui Microsoft m-a facut sa caut instinctiv sa comit un pinch-to-zoom in poze, dar singurul gest pe care l-am putut comite fata de amintirile mele digitale a fost un swipe stanga-dreapta cu care poti naviga prin directorul cu poze, iar intr-un browser functioneaza pe post de butoane back si forward. In rest, poti face scrolling sus-jos oriunde ai atinge mouse-ul in jumatatea din fata a acestuia. Si atat.
Simplitatea functiilor lui M600 este dublata de o fiabilitate deosebita. Mouse-ul face doar cateva chestii, dar le face bine si constant. Trucurile cu poze ale mousilor multi-touch sunt foarte cool, nimic de zis, dar uneori atingerile pot fi receptate eronat si trebuie sa repeti de nu stiu cate ori acelasi gest pentru a obtine rezultatul dorit. Ma rog, nu se intampla asa de des, dar dupa o vreme este posibil sa te cam plictisesti de ele oricum. De cate ori pe zi ai realmente nevoie sa faci zoom intr-o poza? Rezultatul este ca, dupa obisnuita fascinatie initiala, vei ajunge sa folosesti mouse-ul in maniera clasica, iar unele gesturi multi-touch pot activa accidental anumite functii devenind chiar frustrante pe alocuri.
Designerii Logitech par sa fi anticipat acest comportament, iar M600 iti ofera o utilizare simpla, cu foarte putine posibilitati de eroare, care nu incearca sa emuleze in vreun fel trucurile competitiei. Asta nu inseamna ca utilizatorii lui Microsoft Touch nu se distreaza la fel de bine cu gesturile multi-touch, mai ales daca le-au intrat deja in reflex. Pur si simplu Logitech a ales sa limiteze functionalitatile touch, punand accent pe fiabilitate si simplitate, ceea ce nu este deloc un lucru rau, chiar daca unora li s-ar putea parea prea putin.
La capitolul design, insa, Logitech se afla la acelasi nivel cu rivalii sai. Aspectul lui M600 este incantator si irizatiile subtile ale carcasei creaza un joc de lumina interesant. Aspectul de piatra de rau, slefuita timp de milenii de curgerea lina a apei este unul destul de exotic pentru un periferic PC. Dimensiunile sale suple il fac foarte usor de manipulat, indiferent de mana cu care il folosesti, iar plasticul carcasei are o suprafata care raspunde foarte precis la comenzile touch.
Un aspect interesant este modalitatea de control a greutatii acestui mouse, care se poate realiza prin numarul de baterii folosite. Da, ati citit corect, mouse-ul poate folosi si numai o singura baterie AA dintre cele doua cu care este echipat in mod normal, asa ca daca preferati un mouse mai usor, nimic mai simplu. E prima oara cand vad asa ceva si mi se pare o caracteristica interesanta, mai ales intr-o situatia in care, spre exemplu, nu gasesti prin casa decat o singura baterie de schimb, pentru ca te-au lasat celelalte la o ora la care nu mai gasesti deschis pe nicaieri.
Mouse-ul a fost creat pentru Windows 7, sub care l-am si testat, dar nu vad de ce nu ar merge si sub sisteme de operare Windows mai vechi si chiar si sub Linux (nu am avut o masina Linux la indemana, dar am inteles de pe forumuri ca ar merge). Instalarea este extrem de simpla. Nano receiverul wireless este de tip Unifying, deci suporta pana la sase dispozitive Unifying. Daca ai deja unul conectat la calculator (eu aveam unul de la tastatura) instalarea inseamna simpla adaugare a unui nou dispozitiv din softul Unifying pe care il ai deja instalat, deci nu mai ocupi inca un port USB.
Cum spuneam, M600 este o solutie de compromis intre mousii clasici in care trebuie sa faci click pe un buton fizic si mousii touch, in care click-ul este substituit de o tapare usoara a senzorilor, ca la un touchpad. M600 are senzori de atingere pentru scroll si swipe, dar click-ul este unul fizic, chiar daca nu are butoane, intrucat intreaga carcasa superioara a mouse-ului este mobila. Vei simti cum se misca intreaga carcasa ori de cate ori faci click, si click-ul este nu doar palpabil, ci si audibil, insa foarte lin, cu un zgomot estompat foarte placut. Un element fizic surprinzator de reconfortant, care mi se pare ca se combina foarte OK cu tehnologia touch.
M600 nu este un mouse pentru gameri, intrucat lipseste rotita de scroll si nu poti face decat un singur click odata. Intr-un shooter in care ochesti cu click dreapta si tragi cu click stanga, spre exemplu, acest mouse este pur si simplu inutilizabil. Lipsa rotitei de scroll poate fi resimtita si de cei care s-au obisnuit sa apese rotita ca pe un al treilea buton al mouse-ului, pentru a deschide un link in alt tab al browserului, spre exemplu.
In concluzie, Logitech M600 este un mouse touch hibrid, foarte bine facut, in cea mai pura traditie cu care ne-a obisnuit producatorul. In utilizarea de zi cu zi este foarte comod si cele cateva functii touch sunt suficiente pentru marea majoritate a situatiilor. Dar nu ofera nivelul de functionalitate al rivalilor de la Apple si Microsoft, si chiar daca designerii Logitech evident nu si-au propus asta, acest lucru poate fi vazut de unii drept un handicap.
Daca nu ai nevoie de trucurile multi-touch, M600 iti ofera o functionalitate robusta si simpla, cu care este foarte usor sa te obisnuiesti. Daca insa vrei un mouse touch futurist nu doar ca aspect, ci si ca functionalitate, cel al lui Microsoft ramane referinta sub Windows.