diNovoMini-1024x713

Una dintre cele mai elegante solutii mutimedia pentru living o reprezinta asa-numitele HTPC-uri (Home Theather PC), care sunt calculatoare miniaturale, ce pot fi montate intr-o carcasa mult mai compacta si mai aratoasa decat a unui desktop si care sunt echipate pentru a reda fara probleme o foarte larga gama de fisiere multimedia. Daca ai asa ceva in sufragerie te-ai cam scos, pentru ca in afara formelor de continut clasice (CD-uri sau DVD-uri) vei putea rula si filmuletele de familie facute chiar de tine sau alte fisiere multimedia despre a caror provenienta nu voi insista .

Dar cu siguranta te vei lovi de nevoia unui periferic de input si, fiind vorba de un PC, cea mai comoda varianta ar fi o tastatura si un mouse wireless. Toate bune si frumoase dar tastatura si mouse-ul nu sunt chiar cele mai elegante obiecte pe care le-ai putea avea pe masuta de cafea din fata canapelei.

Motiv pentru care Logitech, unul dintre reputatii lideri ai pietei globale a dispozitivelor de input  a venit cu ideea unui dispozitiv de input compact, care include functionalitatile oferite de o tastatura, un mouse si un touchpad. Pe numele sau diNovo Mini, dispozitivul nu este nici pe departe o noutate (a aparut in premiera la CES-ul din 2008, dar in magazine a ajuns prin 2009), insa este capabil sa rezolve toate problemele de input intr-o maniera eleganta si eficienta, ceea ce i-a atras o longevitate remarcabila pe piata.

Chiar daca ai putea fi tentat sa consideri diNovo Mini drept o telecomanda mai mare, este de fapt o mini tastatura care comunica prin Bluetooth cu PC-ul tau. Dimensiunea compacta, care nu depaseste lungimea unei palme normale de adult, o face foarte usor de folosit, dar, spre deosebire de majoritatea telecomenzilor, vei avea nevoie de doua maini pentru a o folosi.

Designul mini tastaturii este ingenios si deosebit de compact, cu linii curbe elegante si un capac translucid intunecat, care protejeaza tastele si deopotriva stimuleaza imaginatia atunci cand il vezi prima oara, fara sa stii ce e. De indata ce vei deschide capacul vei vedea imediat ca este vorba de o mini tastatura iluminata, care include si un touchpad cu functie dubla: poate fi folosit drept touchpad obisnuit, ca la laptopuri, sau prin comutarea unui buton devine un d-pad, emuland sagetutele de pe tastaturile mai mari.

Butoanele care isi modifica iluminarea sunt: OK (care emuleaza click-stanfa al mouse-ului), Page Up/Page Down, Back, butonul de lansare a Windows Media Center si, desigur, touchpad-ul. Nu lipsesc nici tastele Fn, cu care multi dintre voi sunteti probabil obisnuiti, si care aici lanseaza functia click-dreapta a mouse-ului (prin apasarea Fn+OK), precum si alte functii marcate cu albastru deasupra tastelor. Mare atentie daca apasati Fn+Mute pentru ca…

….Scuze, tocmai mi s-a resetat calculatorul, pentru ca asta face combinatia Fn+Mute, fara ca macar sa te intrebe daca esti sigur ca vrei asta. Hmm, cam ciudat, dar ma rog. Neasteptat este si faptul ca pentru click-dreapta trebuie sa folosesti Fn; m-as fi asteptat sa existe o tasta dedicata langa OK, avand in vedere cate chestii faci in Windows cu click-dreapta. Cum este un produs compatibil doar cu Windows si PlayStation 3 (l-am testat doar pe Windows) nu vad de ce ar fi fost o problema sa aiba o tasta click-dreapta dedicata, dar misterele dau savoare vietii, nu?

In sfarsit, dupa ce te obisnuiesti cu tastele si pozitia acestora, chestie care nu vad de ce ar dura mai mult de, sa zicem, o ora, diNovo Mini se va dovedi foarte usor de folosit drept tastatura.

Tastele sunt optim separate si fiecare are propria excrescenta, ceea ce le face usor de simtit cu degetele, iar plasticul mat din care sunt construite are o aderenta foarte buna. Touchpad-ul nu este insa foarte precis si cursorul mouse-ului o va lua cam razna pe alocuri, mai ales daca vrei sa mergi repede in partea cealalta a ecranului, cand miscarea va fi foarte sacadata.

Nu este o catastrofa, dar de multe ori este mai comod sa folosesti sagetutele pentru navigare, in special daca citesti un document sau incerci sa parcurgi o pagina web cu mult text. Daca te limitezi la cautari pe web sau alte operatiuni care nu presupun tastare intensiva, diNovo Mini va fi OK, insa daca ai de scris repede si mult pe un chat, spre exemplu, vei descoperi ca ai viteza pe care o ai si la tastarea SMS-urilor de pe un telefon.

LOL-uri si smilies cu galeata sunt perfect fezabile, dar daca vrei sa povestesti pe larg ceva, mai bine treci pe laptop. Eu am incercat sa scriu chiar acest articol cu diNovo Mini si am lasat-o balta dupa cateva propozitii, ca nu cred ca as fi terminat azi.

Cum spuneam, conectivitatea cu PC-ul se face prin Bluetooth, ceea ce inseamna o raza de acoperire de cam zece metri, indiferent de obstacole. Intr-o sufragerie de bloc obisnuita nu vei avea probleme, asadar. Instalarea este banala, tastatura si dongle-ul Bluetooth care se introduce intr-un port USB al PC-ului fiind pre-paired, deci se vor recunoaste imediat.

Bateria Litiu-ion de 950 mAH are o autonomie estimata de Logitech la 30 de zile, se incarca complet in patru ore si are si un mod de incarcare rapida, in care 10 minute asigura functionare pentru o zi. Nu va pot confirma datele astea intrucat am testat-o doar vreo doua zile, insa in general nu am intalnit estimari eronate la produsele Logitech, asa ca tind sa-i cred. In plus un sensor de lumina ambientala masoara lumina disponibila si intrerupe iluminarea tastelor pentru a conserva bateria.

Logitech diNovo Mini este cea mai compacta tastatura disponibila pentru un PC multimedia din sufragerie si te scuteste de toate problemele logistice pe care le-ar presupune folosirea unei tastaturi si a unui mouse pe canapeaua din living. Logitech a intuit foarte corect nevoile utilizatorului intr-o astfel de situatie. diNovo Mini nu este o solutie tocmai ieftina, insa daca tii la aspectul sufrageriei tale, nu cred ca pretul ti se va parea chiar exorbitant.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.