Nu stiu in ce masura a prins pe la noi cultura americana de ghetou urban, in care vedeai un teren de baschet cu cosurile facute din lanturi si pe margine un individ care cara pe umar ditamai magaoaia audio de BoomBlaster. La noi terenul de baschet ar fi probabil inlocuit de un maidan cu doua porti de handbal (ca alea de fotbal sunt cam mari), cu un BMW tunat parcat pe margine din care se revarsa efluvii de manele. Dar daca prima varianta vi se pare mai cool, un JVC BoomBlaster este tot ce aveti nevoie pentru a va crea mica America la coltul blocului in care cu onor domiciliati.
Lasand gluma la o parte, insa, monstrul muzical al lui JVC, cu numele de cod BoomBlaster RV-NB70B, este un mix fericit intre vechile Ghetto Blaster-e si sistemele audio moderne, pentru ca, pe langa playerul de CD-uri, include si un dock pentru iPod/iPhone, dar si un conector pentru chitara electrica. Avem, asadar, de-a face cu un sistem audio destul de complex, care insa, in pofida dimensiunilor generoase (666x231x240 mm) si a greutatii considerabile (6,8 Kg), isi mentine pretentiile de portabilitate gratie bretelei pentru umar incluse (in mod straniu, nu are nici un fel de maner pliabil, singura alternativa pentru transport fiind baretele de la extremitati, varianta lipsita de orice confort). Cu ajutorul beretelei, care locase dedicate de prindere foarte evidente, poti da o tura prin cartier cu Blasteru’ si poti fi sigur ca, la orice colt de bloc te-ai opri pentru o mica auditie, iti vei lua portia de expresii suculente pe care probabil ca o si meriti.
Dar va trebui sa ai ceva conditie fizica pentru ca, pe langa greutatea aparatului, trebuie sa mai cari si greutatea celor 10 baterii de tip D (de-alea mari, clasice, cum gaseai in radiocasetofoanele de odinioara) de care are nevoie pentru a functiona. Autonomia in conditii de mobilitate poate fi de 1-2 ore sau chiar mai putin daca folosesti acumulatori care au un voltaj mai mic decat cei 12 V necesari.
Portabilitatea este sugerata si de faptul ca tray-ul CD-ului se inchide cu ajutorul unui buton circular; la fel si locasul pentru dock-ul iPod/iPhone. Intregul agregat este construit foarte solid si inspira incredere, dar se pare ca, in special la volum mare al basilor pe anumite piese, se poate intampla ca inchizatoarele de la dock sa se deschida din cauza vibratiilor. Eu nu am patit-o, dar, ca sa fiu sincer, nu am dat la maxim volumul decat pentru scurte puseuri de cateva zeci de secunde, intrucat am reputatia unui om civilizat la mine in bloc. Locasul dock-ului poate gazdui iPod-uri de toate tipurile, dar capacul va face ceva mai dificil de operat dispozitivele cu touchscreen.
Pe un mic panou dorsal se gasesc diversi conectori pentru surse audio externe, o iesire video compozit, petru continutul video de pe iPod/iPhone, dar si un jack special pentru chitara electrica, asa ca BoomBlaster-ul poate fi folosit si pe post de mic amplif pentru chitara. Butoanele de control, amplasate pe panoul frontal, de-o parte si de cealalta a dock-ului iPod/iPhone, sunt intuitive si vizibil marcate, dar poti folosi si o mica telecomanda pentru a controla de la distanta functiile playerului.
Puterea totala scoasa de difuzoarele lui RV-NB70B este de 40W, format din doua difuzoare principale a cate 5W si doua subwoofere a cate 15W, care explica reputatia BoomBlaster-ului de fabrica de basi. Basii au chiar un buton de control dedicat, similar celui pentru volum. Cele doua butoane de control ofera un control destul de fin: volumul are 30 de diviziuni, dar bass-ul are doar 6 diviziuni, incat te intrebi la ce bun ai ditamai butonul de control (probabil din ratiuni pur estetice).
Tipurile de fisiere suportate de cititorul de CD-uri – in afara, desigur, de CD audio – sunt MP3 si WMA, aceleasi ca si cele suportate de portul USB host (aici mai exista si o restrictie vizand formatul playerului, suportate fiind FAT16 si FAT32). Asa ca, aviz celor ce-si ard singuri CD-urile cu muzica, doar doua tipuri de fisiere sunt suportate. Playerul suporta, de asemenea si radio, dar numai FM.
Calitatea auditiei este super OK pentru acele genuri muzicale pe care le agreeaza proprietarii de BoomBlaster-e si ma refer aici in special la hip-hop si toate genurile conexe cu acesta. Dar, spre satisfactia mea personala, BoomBlaster-ul reda foarte bine si piesele de la heavy metal in sus. Sound-ul este excelent pentru orice piesa care include basi la greu si se mentine perfect inteligibil la toate nivelurile de volum. Nu am auzit vreo interferenta sau distorsiune si per ansamblu sunt mai mult decat multumit de sunetul livrat de acest player. Nu am testat playerul in aer liber, mai mult pentru ca nu am avut baterii pentru el decat de teama de a fi usor ridicol in fata blocului, dar sunt convins ca un BoomBlaster va poate asigura o seara incantatoare in compania patrulei din cartier, care sigur va fi alertata de melomanii fara voie din vecinatate. Nu l-am testat nici cu manele si nu-mi dau seama daca ar fi bun pentru asa ceva, ca nu mi s-a parut ca manelistii s-ar omora prea tare dupa basi (daca gresesc, va rog sa nu ma corectati), dar face multa galagie, asa ca…
Oricum, chiar si daca blasterul nu va vedea vreodata lumina felinarului de la coltul strazii, este o prezenta impunatoare in orice ambient. Designul este ideal pentru o camera de adolescenti, dar poate fi si o tusa indrazneata si pentru sufragerie. In mod traditional, blasterele erau doldora de decoratiuni cromate si o puzderie de butoane si butonase. Aceasta varianta moderna are un colorit mai tern, dar care mi se pare cu mult mai atractiv decat festivalul… cromatic de odinioara, iar numarul de controale il plaseaza mai degraba in zona minimalismului (ma rog, aici exagerez cu buna stiinta). Nu are tot felul de LED-uri care sa-l transforme intr-un pom de iarna la purtator, asa ca i-ai putea gasi un loc in casa ta, pe care, recunoscator, ti-o va umple pana la refuz cu muzica.