Intotdeauna am afirmat ca Walkman-urile au un ascendent asupra iPod-urilor la capitolul calitate a auditiei. Dar, dupa cateva zile in compania unui iPod nano de Generatia a 7-a, trebuie sa recunosc ca sunt pregatit sa-mi inghit cuvintele. Pentru ca Apple cred ca a comis o mutare de geniu, dar nu cu nano, desi si acesta are destule lucruri laudabile, ci cu noile EarPods, castile care propulseaza iPod-urile in stratosfera playerelor muzicale mobile, un loc care pana acum mi se parea destul de singuratic, doar cu Walkman-ul bantuind pe acolo.
Apple a inteles ca un bass bine reliefat si de o amplitudine suficienta transforma radical orice auditie muzicala si ofera urechii umane o noua si generoasa gama de sunete, pe care de obicei le intalneam doar la casti audio high-end. Democratizarea basilor, cum cred ca ar trebui sa se numeasca acest proces era ceea ce diferentia Sony de plutonul playerelor intepenite in zona mediilor si, ocazional, a inaltelor redate cat de cat acceptabil. Walkman-urile sunt primele playere care au introdus in ecuatia auditiilor mobile basii si au transformat playerele mobile in ceva ce suna radical diferit. Faptul ca Apple a apucat-o pe aceeasi directie mi se pare mai mult decat salutar si aduce un plus de clasa unei game de produse careia oricum nu-i prea lipsea asta.
Evident, noile casti ale Apple imi plac si nu degeaba compania a testat 124 de prototipuri diferite, pe mai mult de 600 de persoane, pana a ajuns la forma finala a castilor. A nimerit-o! Dar daca erati obisnuiti cu casti audio intra-auriculare de buna calitate, trebuie spus ca EarPods-urile nici macar nu se apropie de nivelul de imersiune audio oferit de intra-auriculare si nici nu vor bloca cine stie ce sunetele exterioare. Asa ca, daca foloseati oricum casti mai scumpe si de buna calitate, noul nano nu va face o prea mare diferenta. Dar daca erati obisnuiti cu sunetul destul de plat al vechilor generatii de iPod-uri, noua generatie va va surprinde cu siguranta foarte placut.
Iar primul lucru placut surprinzator este, desigur, designul noului nano, care revine la formatul dreptunghiular, care se preteaza mai bine la redarea clipurilor video, care astfel revin pe nano, dupa aventura patratoasa a generatiei a 6-a (noul nano suporta rezolutii video de pana la 720 x 576 pixeli). Eu am avut la test versiunea pe negru, care arata superb, corpul fiind construit din aluminiu anodizat, si este de un delicios minimalism, insa exista si versiuni colorate, daca va doriti asa ceva. Cu o grosime de doar 5,4 mm – si dimensiuni comparabile cu ale unei carti de vizita – noul iPod nano este cel mai subtire iPod de pana acum.
Apple a reusit sa faca nano atat de subtire prin inlocuirea vechiului conector de 30 de pini cu Lightning, un conector mult mai mic si probabil mai durabil decat cel vechi, care mai are si marele avantaj dea fi inversabil, asa ca nu ai cu sa conectezi gresit cablul ca merge oricum.
Comenzile sunt discrete dar usor de gasit prin simpla pipaire. Pe latura de sus avem un buton de pornire/oprire si/sau activare/dezactivare a ecranului, pe latura stanga un slider pentru volum si, intre cele doua comenzi pentru volum, un buton multifunctional, precum si – o premiera pe nano – un mic buton Home in josul ecranului. Interesant este asa-numitul buton multifunctional, care este de fapt adancitura dintre cele doua butoane de volum. Obisnuit fiind cu vechile rotite de pe iPod, la inceputul testului am fost destul de suparat ca nu pot schimba piesele fara sa pornesc ecranul si deci sa scot iPod-ul din buzunar, pana m-am prins ca pot face asta din butonul multifunctional (cu doua click-uri next si trei click-uri previous). De-asta e util un manual si bine ca m-am prins, ca poate scriam bazaconii. A, si modul shuffle se poate activa fie pe ecran, fie scuturand playerul, daca optiunea este in prealabil activata din setari.
Ecranul de buna calitate este multitouch, cu o diagonala de 2,5 inci si de doua ori mai mare decat al iPod-ului nano precedent, asa ca este suficient de mare pentru a naviga cu usurinta prin sistemul de meniuri. Care sistem de meniuri este extrem de intutitiv, ca orice meniuri Apple, de altfel. Pe langa muzica, iPod nano poate reda fotografii si clipuri video, pe care le poti incarca de pe iTunes (care, apropos, daca nu l-ati mai vazut de mult, sa stiti ca a slabit mult si arata chiar foarte, foarte bine acum, fara toate porcariutele cu care se imbuibase la un moment dat). De asemenea, poti folosi listele Genius sau poti asculta podcasturi sau posturi de radio.
Datorita suportului Nike+ si a pedometrului incorporate in iPod nano, nu e nevoie sa conectezi un receptor sau sa folosesti un senzor pentru incaltaminte ca sa-ti masori pasii, distanta, viteza, timpul si caloriile arse. Este suficient sa activezi functia si sa-l tii in buzunarul de la pantaloni in timpul mersului sau alergarii.
Pe partea de conectivitate, nu avem WiFi, deci iPod nano va trebui sa foloseasca un computer pentru cam orice, insa are incorporat Bluetooth 4.0, asa ca poti cupla foarte usor casti sau difuzoare cu Bluetooth. Fara fire in care eventual sa te incurci, iPod nano devine companionul ideal pentru antrenamente sau alergari. Iar daca sistemul de sunet din masina ta are Bluetooth, iPod nano va reda fara probleme muzica. Tot prin Bluetooth te poti conecta wireless la monitoare de masurare a batailor inimii, astfel ca este mai usor sa faci miscare.
Capacitatea de stocare a lui nano este de 16 GB, ceea ce ar trebui sa acopere destul de bine orice nevoi de multimedia mobila. Daca insa vreti filme multe, pe care sa le vedeti pe ecranul de 2,5 inci, s-ar putea ca spatiul sa devina o problema la un moment dat, dar intr-un scenariu tipic de utilizare, spatiul de stocare nu cred ca e o problema. Nu stiu ce sa va spun despre autonomia noului iPod nano, ca nu am apucat sa vad mesajul de baterie goala si l-am folosit destul de mult. Oficial, bateria litiu-ion reda pana la 30 de ore de muzica sau 3,5 ore de video, iar o incarcare rapida, de cam 80%, se face intr-o ora si jumatate, in vreme ce o incarcare completa dureaza cam trei ore.
iPod nano de Generatia a 7-a este un suflu nou pentru intreaga gama a iPod-urilor. Noile casti fac toti banii, dar si playerul merita cu prisosinta elogii pentru calitatea auditiei, design si functionalitate, asa ca va recomand un nano fara absolut nici o ezitare.
Enjoy!