GOOGLE, cel mai mare motor de căutare in lume, este omagiat sâmbătă, printr-un GOOGLE Doodle, la 16 ani de la ”naşterea” proiectului. În Doodle, literele care formează cuvântul GOOGLE sunt scrise cu un font diferit de cel obişnuit, mai festiv, iar litera G are o ”pălărie” similară celor purtate la petreceri.
GOOGLE, al cărei nume provine de la numărul googol, adică 10 la puterea 100, este o corporaţie americană multinaţională care administrează motorul de căutare pe Internet cuacelaşi nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. GOOGLE oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web.
Compania a pornit cu o investiţie de 100.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre cofondatorii companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, care considera că un motor de căutare pe Internet poate revoluţiona lumea. GOOGLE dispune şi de motoare de căutare pentru imagini, cărţi, bloguri, grupuri de ştiri şi directoare web.
La sfârşitul anului 2007, GOOGLE a fost cotat drept cea mai puternică marcă globală, după criteriul valorii în milioane dedolari (86.057 milioane dolari SUA), dar şi după modul de percepţie de către utilizatori, următoarele locuri fiind ocupate de companiile General Electric, Microsoft, Coca-Cola, China Mobile, IBM, Apple, McDonald’s, Nokia şiMarlboro.
De asemenea, conform unui sondaj realizat de compania Harris Interactive, GOOGLE a fost declarată compania americană cu cea mai bună reputaţie, mai ales datorită modului în care îşi tratează angajaţii.
În iunie 2012, GOOGLE a lansat un site, EndangeredLanguages.com, destinat conservării limbilor pe cale de dispariţie. Intitulat „proiectul limbilor în pericol”, acesta ia în considerare peste 3.000 de limbi şi dialecte pentru care s-au creat înregistrări audio de înaltă fidelitate.
Alte servicii oferite de GOOGLE sunt GOOGLE Earth, GOOGLE Chrome (browser web), Android (sistem de operare pentru mobile), Gmail, GOOGLE Talk (mesagerie instant), GOOGLE Chrome OS (sistem de operare bazat pe Linux), Orkut (reţea de socializare deţinută de GOOGLE), GOOGLE Plus (reţea de socializare creată de GOOGLE).
GOOGLE a creat servicii şi instrumente atât pentru publicul larg, cât şi pentru mediul de afaceri, inclusiv aplicaţii web, servicii de publicitate şi soluţii pentru agenţi economici. În 2011, 96% din veniturile GOOGLE proveneau din publicitate.
GOOGLE. Cum a soluţionat GOOGLE majoritatea solicitărilor primite pentru eliminarea unor linkuri
Gigantul american de internet Google a refuzat majoritatea solicitărilor de eliminare a unor link-uri, primite în baza “dreptului de a fi uitat”, potrivit unui studiu realizat de agenţia Reputation VIP în 30 de ţări europene, potrivit AFP.
Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat un site şi o comisie de experţi pe 30 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată.
De atunci şi până în prezent, Google a primit 135.000 de solicitări de ştergere din căutări a 470.000 de linkuri. Astfel, gigantul de internet a primit, în medie, o mie de astfel de cereri pe zi, potrivit studiului.
Răspunsul reprezentanţilor Google a fost din ce în ce mai refractar în decursul ultimelor luni, potrivit acestui studiu, realizat pe un eşantion de 15.000 de cereri de eliminare a unor link-uri de pe motorul de căutare: în perioada 23 – 29 iunie, Google a răspuns pozitiv la 57% dintre aceste cereri. Trei luni mai târziu, în septembrie, 72% au fost refuzate.
În ultimele trei luni, Google a refuzat aproximativ 60% din cererile primite, pentru motive diferite, potrivit aceluiaşi studiu. Cel mai des întâlnit motiv pentru refuz (în 26% din cazuri) a fost acela că Google a considerat că informaţiile vizate nu priveau viaţa privată, ci cea profesională. Un alt motiv invocat de Google a fost acela că persoana care solicita eliminarea unui link era chiar autoarea conţinutului pe care îl dorea şters (o fotografie sau un comentariu pe un forum de discuţii spre exemplu). Alt motiv pentru refuz a fost acela că informaţiile solicitate a fi şterse erau de actualitate, referindu-se la persoane publice (artişti, jurnalişti, prezentatori de televiziune, politicieni, directori de companii etc.).
Compania a primit solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri care vizau informaţii referitoare la caziere judiciare, fotografii care surprindeau persoane în ipostaze jenante, comentarii agasante şi injurii, acuzaţii aduse unor persoane în urmă cu decenii, articole de presă. În cazul respingerii solicitărilor primite, link-urile respective au continuat să fie indexate pe motorul de căutare.
Intervalul de timp de procesare a solicitărilor este în medie de 24 de zile pentru perioada de trei luni analizată în acest studiu. Din cele 15.000 de cereri de eliminare a unor link-uri, analizate în cadrul studiului, 53% nu primiseră un răspuns până pe 20 septembrie.
Recent, Google a iniţiat un turneu european de reuniuni publice despre “dreptul la uitare” şi eliminarea de link-uri la cerere, în conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curţii Europene de Justiţie.
Reprezentanţii Google, care, la nivel european, primesc zilnic aproximativ 1.000 de cereri de eliminare din căutări a unor link-uri, au spus că vor să găsească prin intermediul acestor discuţii un echilibru “între dreptul persoanelor la uitare şi dreptul publicului de a fi informat”.
Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.
Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejării datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale.
Dezvăluirile legate de spionarea de către Statele Unite a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private.
Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însă că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.
Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi The Guardian.
După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele link-uri pe care le eliminase în numele aşa-numitului “drept de a fi uitat”.
GOOGLE, cel mai valoros brand din lume
Google a devenit cel mai valoros brand din lume, devansând rivalul Apple, care a deţinut acest titlu timp de trei ani consecutiv, potrivit unui top al brandurilor la nivel global realizat de firma de publicitate şi cercetare Millward Brown.
Valoarea brandului Google a crescut anul trecut cu 40%, la 159 de miliarde de dolari, în timp ce Apple a consemnat un declin de 20%, la aproape 148 miliarde de dolari.
În precedenta ediţie a studiului, Google se afla pe poziţia a doua.
Brandurile din sectorul tehnologic domină primele poziţii ale topului.
Google şi Apple sunt urmate în top zece al brandurilor de IBM (107,5 miliarde de dolari), Microsoft (90,2 miliarde dolari), McDonald’s ( 85,7 miliarde dolari), Coca-Cola (80,7 miliarde dolari), Visa (79,2 miliarde de dolari), AT&T (77,9 miliarde dolari), Marlboro (67,3 miliarde dolari) şi Amazon (64,3 miliarde dolari).
Unele dintre marile companii din IT nu au reuşit, însă, să intre în top zece.
Astfel, brandul Facebook valorează 36 de miliarde de dolari şi se află pe locul 21, în urma unei creşteri de aproape 70% faţă de anul anterior. Creşterea valorii brandurilor Samsung, Yahoo şi Siemens a fost mai limitată, de 21%, 44% şi 36%.
Printre brandurile intrate în top în această ediţie se numără Twitter, pe locul 71, cu o valoare de 14 miliarde de dolari, şi LinkedIn, pe 78, cu 12 miliarde de dolari.
GOOGLE. Microsoft a acuzat GOOGLE că citeşte e-mail-urile utilizatorilor, pentru a le furniza reclame ţintite
Microsoft a lansat o nouă campanie în care acuză Google că citeşte e-mailurile utilizatorilor de Gmail pentru a le furniza acestora reclame bine ţintite.
Gigantul software a prezentat şi un site – keepyouremailprivate.com – pe care îşi susţine acuzaţiile. Potrivit Microsoft, Google foloseşte un sistem care scanează e-mailurile utilizatorilor pentru a găsi cuvinte-cheie. În funcţie de acestea este servită publicitate relevantă.
Microsoft susţine că pe platforma sa de e-mail, Outlook. com, mesajele utilizatorilor nu sunt citite sau scanate. În videoclipul de mai jos Microsoft explică (în engleză) practicile Google. Un purtător de cuvânt al Google a declarat că nicio persoană nu citeşte e-mailurile celor care utilizează Gmail, ci că este vorba de un sistem automat care identifică aceste cuvinte-cheie.
„De asemenea, nu livrăm publicitate bazată pe informaţii sensibile, precum sexul, rasa, orientarea sexuală, religia sau categorii financiare sensibile”, a declarat acesta pentru publicaţia britanică The Sun.
Anul trecut, GOOGLE şi-a modificat algoritmul de căutare pentru a marca 15 ani de la înfiinţare
Gigantul american de internet Google, care sărbătoreşte vineri 15 ani de la lansare, a anunţat îmbunătăţirea funcţiilor motorului său de căutare, potrivit AFP. Noile funcţionalităţi ale motorului de căutare Google au fost anunţate joi, de Amit Singhal, responsabilul diviziei Search a Google, pe blogul companiei.
Potrivit lui Amit Singhal, motorul de căutare Google are acum capacitatea de a răspunde unor solicitări complexe ale utilizatorilor, fiind totodată un instrument util de comparaţie.
“Ce cantitate de grăsimi saturate se găseşte în unt comparativ cu uleiul de măsline? Putem căuta răspunsul în mod simplu pe Google, folosind sintagma: +compară untul cu uleiul de măsline+”, a exemplificat Amit Singhal, precizând că acelaşi lucru poate fi încercat pentru a răspunde altor întrebări pentru care utilizatorul caută răspunsul.
De asemenea, Amit Singhal a promis că noile funcţionalităţi ale Google permit “o conversaţie” mai naturală a utilizatorului motorului de căutare cu diferitele aplicaţii ale companiei. Singhal promite şi un nou look – “mai curat şi mai simplu, optimizat ecranelor tactile” – pentru motorul de căutare şi pentru publicitatea pe telefoane mobile şi tablete.
Conform AFP, care îl citează pe Danny Sullivan, de la blogul Search Engine Land, algoritmul care stă la baza noilor funcţionalităţi ale Google poartă denumirea “hummingbird” (colibri), fiind conceput special pentru operarea unor solicitări complexe.
Pe de altă parte, compania Google a invitat jurnaliştii joi să viziteze garajul din Menlo Park, California, unde Larry Page, în prezent director general al grupului, şi Sergey Brin au demarat business-ul Google, în 1998.
O pagină specială a fost totodată creată pe reţeaua de socializare a grupului, Google+, unde poate fi vizualizat un album cu fotografii ale versiunii originale a motorului de căutare Google.
De asemenea, vineri, Google şi-a modificat logoul pentru a marca 15 ani de la înfiinţarea companiei. Noul logo este realizat sub forma unui joc interactiv, iar a doua literă “o” din cuvântul Google este reprezentată sub forma unui tort cu două lumânări.
Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a lansat în ultimii ani noi servicii pentru atragerea de noi utilizatori şi venituri. Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.
În 1995, Larry Page şi Sergey Brin se întâlnesc la Stanford. Larry, în vârstă de 22 de ani, absolvent al Universităţii Michigan, este interesat de universitate, iar Sergey, în vârstă de 21 de ani, este desemnat să îi servească ca ghid. După spusele unora, prima oară când s-au întâlnit, cei doi se contraziceau în aproape toate privinţele.
În 1996, Larry şi Sergey, care acum sunt licenţiaţi în informatică la Stanford, încep să colaboreze la dezvoltarea unui motor de căutare numit BackRub. BackRub va funcţiona pe serverele de la Stanford timp de peste un an, până ajunge să ocupe prea multă lăţime de bandă şi nu mai este potrivit pentru universitate.
Un an mai târziu, în 1997, Larry şi Sergey decid că motorul de căutare BackRub are nevoie de un nou nume. După o perioadă de gândire, aleg numele Google – un joc de cuvinte pornind de la “googol”, un termen matematic pentru numărul reprezentat de cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Utilizarea acestui termen întruchipează misiunea lor de a organiza o cantitate aparent infinită de informaţii de pe web.
În august 1998, cofondatorul companiei Sun, Andy Bechtolsheim, scrie un cec în valoare de 100.000 de dolari pentru o entitate care încă nu există: o companie numită Google Inc.
În luna septembrie a aceluiaşi an, Google îşi amenajează spaţiul de lucru în garajul lui Susan Wojcicki, la adresa 232 Santa Margarita, Menlo Park. Google solicită înregistrarea în California pe 4 septembrie. La scurt timp, Larry şi Sergey deschid un cont bancar pentru compania nou înfiinţată şi depun cecul primit de la Andy Bechtolsheim.
Ulterior, Larry şi Sergey îl cooptează pe Craig Silverstein ca primul lor angajat; acesta este un coleg de la Facultatea de Informatică Stanford.
În decembrie 1998, PC Magazine scria că Google “are un dar neobişnuit de a afişa rezultate extrem de relevante” şi recunoaşte Google ca fiind motorul de căutare preferat în clasamentul Top 100 Web Sites (Top 100 de site-uri web) pentru 1998. În februarie 1999, sediul din garaj devine neîncăpător, astfel că Google se mută în casă nouă la 165 University Avenue în Palo Alto, având numai 8 angajaţi.
De atunci, Google a început dezvoltarea la nivel internaţional, lansând din ce în se mai multe servicii şi produse. În octombrie 2006, Google a anunţat achiziţionarea site-ului de partajare YouTube. În ianuarie 2011, Google a anunţat că Larry Page va deveni director executiv începând din aprilie 2011, iar Eric Schmidt – preşedinte executiv.
În ianuarie 2012, Google a devenit prima companie importantă de servicii de internet care a obţinut certificarea ISO 14001 şi OHSAS 18001 pentru toate centrele de date deţinute care funcţionează în SUA, pentru standarde înalte în ceea ce priveşte managementul mediului şi siguranţa forţei de muncă.
Potrivit studiului BrandZ Top 100, publicat în mai 2013, Google se situează pe poziţia a doua a celor mai valoroase branduri din lume (după Apple), fiind evaluat la 113,67 miliarde de dolari.
În ultima perioadă, Google investeşte tot mai mult în sectoare străine de activitatea de bază, de IT, publicitate online şi servicii pe internet. Fondul de capital de risc al grupului, Google Ventures, a investit deja în mai multe companii din domeniul sănătăţii. Printr-o divizie de cercetare, compania este implicată şi în dezvoltarea de ochelari computerizaţi şi sisteme de navigaţie autonomă pentru automobile.
Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în Bucureşti, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.