Nu, dronele nu vin să înlocuiască albinele (aflate deja în pericol), dar s-a inventat mini-drona care poate poleniza. Altfel spus, în bâzâitul lor prin natură în căutare de imagini spectaculoase, aceste gadgeturi pot îndeplini şi rolul de „polenizator”.
Descoperirea vine tocmai din Japonia (de unde altundeva?!). Oamenii de ştiinţă japonezi care au venit cu această idee cred că rolul acestor drone nu este acela de a înlocui harnicele albine, ci de a le ajuta acum în această perioadă în care supravieţuirea speciei este în pericol.
Cercetătorii niponi de la „National Institute of Advanced Industrial Science and Technology”, cei care au creat aceste drone minuscule, le-au prevăzut şi cu un sistem de peri pe suprafaţa dorsală.
Aceasta este cea mai mică dronă aflată în stadiul de dezvoltare, care dispune de o cameră G-Force PXY-Cam de 2 inch. Dedesubtul acestei camere minuscule designerii produsului au ataşat un soi de „perie” din păr animal pe care au aplicat un gel lipicios. Atunci când drona, în zborul său, atinge florile de crin, de exemplu, perii pot preleva polen pe care îl lasă mai apoi pe o ală floare.
Drona, inspirată de scăderea drastică a numărului de albine, se află încă în stadiul de testare. Oamenii de ştiinţă japonezi vor să mai adauge acestei drone GPS, inteligenţă artificială şi camere high resolution şi admit că trebuie perfectată astfel încât drona să poată coborî în interiorul florilor-cupă, aşa cum o pot face albinele.