In 1984, cu doar 1000 de dolari si o idee,Michael Dell a fondat Dell Computer Corporation cel mai mare producator mondial de pc-uri.

Dell-Registered-Partner-logo

Un an mai devreme, in 1983, Michael Dell in varsta de 18 ani s-a inscris la Universitatea Texas, specializarea medicina. Lui Dell nu ii facea placere sa mearga la cursurile universitatii de medicina, recunoscand ulterior ca le-a urmat doar pentru ca le facea placere parintilor.

Adevaratul sau interes au fost computerele. Michael cumpara calculatoare IMB pe care apoi le moderniza si le vindea mai departe la studenti, companii sau personalul universitatii. In prima luna Michael Dell a avut venituri de 180.000 de dolari. Michael a inceput sa cumpere componentele calculatoarelor pe care mai apoi le asambla si le vindea la preturi cu 15% mai mici decat alte calculatoare mai putin performante.

  In anul 1985, Dell a inceput sa realizeze calculatoare adaptate pentru nevoiele clientilor. Tot atunci au fost implementate cele doua elemente centrale ale companiei Dell: calculatoarele care puteau fi comandate prin telefon si livrate la domiciliu si calculatoarele care erau adaptate nevoilor clintilor. In acest fel, Dell a redus costurile companiei, nefiind nevoie de magazine sau dealeri si a usurat viata cumparatorilor. Inainte de a implini varsta de 28 de ani, Michael Dell era cel mai tanar CEO al unei companii din Fortune 500.

  O mare parte a produselor Dell sunt achizitionate de companiile si institutiile guvernamentale, Dell producand si servere si aplicatii software, nu doar calculatoare. In Lessons for the Top, din anul 1999, Michael Dell a afirmat: “Noi vindem direct si faptul ca am clarificat asta s-a dovedit realmente ceva exceptional. Nu ne-am mai risipit atentia in toate directiile. Am devenit incredibil de concentrati”.

In anul 2004 Dell era cel mai bogat om sub 40 de ani din lume. Initial Dell si-a dorit sa devina un fizician faimos. La 15 ani el a descompus un computer in bucati iar apoi l-a asamblat la loc pentru a-i intelege principiile de functionare si pentru a-si demonstra ca e capabil sa-l refaca. La fel ca si celalalt magnat al lumii, Bill Gates, Dell a considerat ca diploma nu este foarte importanta pentru a deveni un business-man de succes. A picat la facultate si nu a pus un accent deosebit pe studiul de pe bancile scolii.

Spirit inovativ, Dell a atacat in permanenta noi piete si a obtinut mereu noi si noi clienti. Cu o avere estimata la aproximativ 17 miliarde de dolari « regele pc-ului » cum mai este el denumit, a fost si consultantul presedintelui Bush pe probleme de it. Chiar daca scoala nu a reprezentat o prioritate pentru Dell si chiar daca nu s-a straduit niciodata sa fie un elev eminent, acesta a ajuns unul dintre cei mai cunoscuti si mai de succes oameni din lume. In mod frecvent poate fi vazut plimbandu-se prin Texas cu un Porshe decapotabil din 2004 sau un Hummer H2 din 2005. Deseori premiat de catre publicatiile de succes, Dell a fost desemnat Antreprenorul Anului de catre revita Inc. Magazine si Omul Anului de catre revista PC Magazine.

  • 1984 — La 19 ani, Michael Dell a înfiinţat PC’s Limited cu 1.000 de dolari şi o viziune revoluţionară pentru domeniul tehnologiei.
  • 1988 — Dell încheie oferta publică iniţială, atrăgând fonduri de 30 de milioane de dolari şi ridicându-şi valoarea de piaţă de la 1.000 de dolari la 85 de milioane de dolari.
  • 1992 — Dell apare pentru prima dată în clasamentul Fortune 500, Michael Dell fiind cel mai tânăr Director General Executiv de pe listă.
  • 1996 — Se lansează Dell.com, care generează vânzări de 1 milion de dolari zilnic după doar şase luni de la lansare.
  • 2001 — Dell devine cel mai bun furnizor de computere din lume.
  • 2005 — Dell se clasează pe primul loc în topul „Cele mai admirate companii din America” realizat de revista Fortune.
  • 2010 — Dell se califică drept cel mai bun furnizor de servicii IT pentru sectorul medical din lume în clasamentul realizat de compania Gartner, Inc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.