404 Not Found


nginx
Allview AllDro: o tableta administrata in caz de … criza – TechMagazin

allview-alldro-0-500x328

Foarte multa lume se intreaba daca viitorul in computing apartine tabletelor. Pana la iPad-ul lui Apple, insa, aceasta intrebare nu cred ca a fost luata cu adevarat in serios de cineva, insa evolutia spectaculoasa a creatiei Apple a deschis calea si pentru platformele de operare rivale.

In mod normal, inainte de iPad, o tableta era un dispozitiv care rula un sistem de operare intalnit de obicei si pe PC-uri, cu ajutorul unui hardware foarte asemanator cu laptopurile. Adica un laptop fara tastatura si mouse pad.

In prezent, insa, tabletele sunt un soi de smatphones mai mari, ruland aceleasi sisteme de operare ca telefoanele inteligente, ceea ce schimba din temelii intregul concept.

Azi vom lua in colimator o tableta care ocupa un merituos loc de frunte in topul vanzarilor retailerului Domo, tableta Allview AllDro cu ecran de 7 inci. Vorbim de o tableta din tabara rivala lui iPad, asadar un dispozitiv echipat cu Android, in versiunea 2.3, una dintre cele mai recente versiuni ale acestui sistem de operare mobil.

In plus, este un produs „romanesc“, ghilimelele insemnand ca o companie romaneasca a ales designul si specificatiile din oferta producatorilor chinezi si a adus acest produs pe piata locala. Efort de laudat, mai ales ca nu este unul singular, compania brasoveana avand planuri mari si o oferta destul de extinsa in domeniu.

Fiind destinata romanilor, nu surprinde deloc pretul, pe care cred ca si-l pot permite multi dintre cei ce doresc neaparat sa aiba o tableta. Ce obtii la banii astia? Pai, sa vedem…

Allview AllDro este un soi de mezina a familiei AllDro, care include modele mult mai sofisticate decat acesta, insa pretul mic cred ca este principalul element care a propulsat tableta in topurile vanzarilor. Prima impresie imediat dupa ai scos-o din cutie este relativ terna.

Te-ai astepta la butoanele tipice Android-ului, pe care le gasesti pe toate telefoanele, insa tot ce vei vedea este display-ul, cu un bezel lucios destul de gros si un singur buton argintiu, de parca ai avea de-a face cu stiti voi ce. Nu-mi prea explic aceasta alegere de design, insa tableta ieftina nu se cauta la design, asa incat am trecut destul de repede peste asta si, desigur, primul lucru care mi s-a parut logic a fost sa apas pe butonul argintiu, de altfel singurul vizibil.

Care nu a facut nimic, intrucat, cum aveam sa ma prind in scurt timp, are doar functia de „Back“ . Butonul de pornire este undeva in dreapta jos pe laterala tabletei, daca o tii cu butonul argintiu in jos. Orice utilizator de smartphone cu Android s-ar astepta sa gaseasca butonul de pornire in stanga sus, locatia cea mai frecventa de pe telefoane, asa ca va trebui sa se obisnuiasca cu noua locatie, care este comoda doar daca folosesti tableta in format landscape, cu butonul argintiu in dreapta. Al treilea si ultimul buton al tabletei se gaseste pe o alta laterala si chiar daca arata ca un buton de volum, cele doua extremitati ale acestuia nu au functie de volum plus si minus, ci home si meniu.

Cu asta se cam incheie seria de decizii stranii in materie de design, care te cam pacaleste la aceasta tableta: butoanele nu sunt amplasate acolo unde te-ai astepta si nu indeplinesc functiile la care te-ai astepta. Dar faptul ca exista butoane fizice pentru functiile clasice ale Android-ului: home, meniu si back (dar nu si search) nu e, pana la urma, un lucru rau, dar sporeste timpul de acomodare cu aceasta tableta si poate provoca destule confuzii pentru detinatorii unui smartphone clasic cu Andoid. Altceva remarcabil pe partea de design nu mai am a spune, asa ca voi trece la partea de functionalitate a dispozitivului.

Din start trebuie spus ca procesorul ARM 11 la 800 MHz cam gafaie pe acest sistem, mai ales ca are ambitia de a rula o versiune foarte recenta a Android-ului, si anume 2.3. Nu pot sa nu compar aceasta tableta cu smartphone-ul meu, un HTC Desire HD, pe care am Android 2.3.5, care arata ceva mai bine, dar ruleaza pe un display de doar 4,3 inci, iar procesorul are 1 GHz, deci se misca brici. Acum sunt absolut convins ca o tableta trebuie sa depaseasca un smartphone din punct de vedere al puterii de calcul, mai ales daca vrei sa comiti si operatiuni ceva mai complicate decat browsing pe net.

Si cel mai bun argument cred ca este… Angry Birds. Daca iti iei tableta cu Android te-ai astepta sa poti sa joci si tu, in sfarsit, deja celebrul joc (ma rog, daca nu ai deja un smartphone) si, din pacate, trebuie sa va raportez ca pe aceasta tableta nu merge. Am instalat Angry Birds Rio si nici macar nu a trecut de primele sigle de pe generic, pentru a ajunge la meniul pricipal. De joc efectiv nici nu poate fi vorba, ceea ce spune, cred, destule despre configuratia hardware a acestei tablete, despre care nu mai insist, insa curiosii o pot consulta in detaliu aici.

Cum la capitolele design si putere de calcul nu a prea excelat, nu mi-am pus prea multe sperante nici in display, care s-a dovedit totusi a fi relativ OK. Touchscreen-ul nu este prea sensibil si trebuie sa apesi destul de mult ca sa faci un swipe, dar este destul de precis si daca apesi suficient de tare tableta va raspunde destul de prompt la comenzi.

Pentru mai multa precizie, poti folosi si stylus-ul incorporat, pe care il vei gasi pe una din laterale. Dar daca vrei sa tastezi la viteza pe tastatura virtuala risti sa pierzi litere pe parcurs, asa ca apasari ferme si rare ar fi recomandabile. Luminozitatea ecranului este destul de buna, iar imaginile afisate au o calitate acceptabila, dar adevarul este ca la banii astia nici nu te-ai fi putut astepta la un ecran deosebit de performant. Oricum, sa nu intelegeti ceva gresit, ca nici nu se vede ca porq, dar nici nu vei ramane extaziat.

Conectivitatea tabletei este destul de buna, cel mai mare avantaj fiind WiFi-ul. Pentru 3G exista un dongle care se vinde separat, ceea ce reduce considerabil din portabilitatea acestei tablete. Asa ca o vei folosi doar in locuri in care exista si access wireless la internet. In rest ai un port HDMI , un port miniSD si un port miniUSB cu cabluri adaptoare corespunzatoare, la care poti conecta un PC, un memory stick sau un hard disk extern. Va dura ceva timp pana ce tableta va scana fisiere multimedia disponibile, dar daca te incapatanezi si ai rabdare vei putea ajunge sa rulezi multimedia pe noua ta tableta.

Eu am avut rabdare sa testez doar cateva avi-uri si MP3-uri de pe un memory stick, care au rulat OK, inclusiv subtitrarile, dar nu m-am incumetat la un HD, chiar daca specificatiile spun ca tableta suporta rezolutii FullHD. Am incercat sa conectez un hard disk extern dar procesul de scanare a fisierelor multimedia pe care tableta il executa automat parea sa nu se mai termine si am renuntat pur si simplu. Si m-am ales si cu o serie de directoare pe care Android-ul si-a permis sa le puna pe hard disk fara sa intrebe, iar la urmatoarea conectare la PC a trebui sa scanez pentru erori discul. Si asta mi s-a intamplat cu doua hard diskuri externe diferite, asa ca nu va recomand sa incercati.

Altfel, Android-ul a rulat decent, dar in multe mesaje se refera la aparat drept „telefon“, ceea ce nu este nici pe departe, spre deosebire de alte tablete, care au si un locas pentru o cartela SIM.

O mentiune pozitiva, insa, pentru bateria Li-Ion 3400 mAh, care are o autonomie declarata de pana la cinci ore, cu WiFi-ul pornit. N-am stat chiar cinci ore, dar dupa vreo doua ore si ceva de functionare intensa, inca mai aveam destul „pe verde“ si tind sa-i cred pe producatori ca ar fi mers inca pe atat.

Dar, una peste alta, Allview AllDro este o tableta entry-level si cred ca cel mai bun cuvant care i se potriveste este „lent“, mai ales din cauza procesorului, dar si a memoriei de numai 4GB. Tot ce am incercat cu aceasta tableta a durat ceva mai mult decat m-as fi asteptat si in final am putut urmari cateva filmulete la rezolutie scazuta si am ascultat ceva MP3-uri, dar un procesor mai puternic ar fi permis mult mai mult. Mai multe pot face cu smartphone-ul decat cu aceasta tableta.

Asadar, poti folosi aceasta tableta pentru tot ce stie sa faca Android-ul, inclusiv aplicatiile disponibile pentru acesta, dar unele jocuri s-ar putea dovedi mai mult decat poate duce procesorul. Aplicatiile preinstalate merg bine si daca ai acoperire WiFi buna poti face browsing in conditii decente cu aceasta tableta. Dar daca vrei mai multa performanta, ma tem ca va trebui sa optezi pentru altceva din oferta Allview sau a altcuiva, intrucat acest model entry-level exceleaza cu adevarat doar la capitolul pret.

Motiv pentru care se si vinde atat de bine, ceea ce arata apetenta publicului roman pentru tablete, fie ele si entry-level, asa cum bine ii sta consumatorului pe timp de criza. Revenind la intrebarea de la inceput, tabletele se pare ca si-au adjudecat deja un loc important in peisajul computingului din viitor, dar nu cred ca vor inlocui dispozitive precum notebook-urile, netbook-urile si chiar desktop-urile, ci mai degraba le vor completa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.