Pentru un initiat in ale fotografiei posibilitatea de a controla fiecare setare a unei camere pentru a obtine maximum de calitate posibila intr-un cadru, nu este o simpla utilitate, ci realmente o placere. La polul opus, un amator va aprecia simplitatea atat de bine descrisa de sintagma point-and-shoot.
Dar undeva cele doua extreme se ating si asta a dat nastere unei clase hibride, a camerelor de tip bridge, a caror caracteristica definitorie este de regula zoom-ul extrem. Intr-o astfel de camera poti gasi tot ce e mai bun din ambele lumi, motiv pentru care o mica „bestie” precum Sony Cybershot DSC-HX200V impresioneaza inca de la prima impresie.
Chiar daca ramane o camera point-and-shoot, este una destul de sofisticata si este posibil sa genereze un pic de confuzie unui fotograf amator, obisnuit cu minimalismul unei compacte, dar si sa atraga un fotograf entuziast cu functiile sale avansate, diversele grade de control si nu in ultimul rand familiaritatea designului. Daca la toate astea mai adaugam zoom-ul optic de 30x, senzorul CMOS Exmor R de 18,2 megapixeli, GPS-ul incorporat cu busola inclusa, posibilitatea de a filma Full HD si fotografierea in 3D, inclusiv fotografii panoramice, avem de-a face cu un adevarat mini studio multimedia la purtator.
De la prima vedere, cum spuneam, DSC-HX200V impresioneaza prin design, care aproximeaza foarte bine aspectul unui mini DSLR, cu un handgrip bine reliefat, viewfinder, reglaj manual al zoom-ului pe obiectiv si tipica rotita de selectare a modurilor de fotografiere. Aspectul sic al camerei deriva mai ales din dimensiunile compacte, iar materialele de buna calitate si robustetea asamblarii ii confera un bine-meritat aspect premium.
Butoanele de control, care sunt cam la fel de multe ca la DSLR-uri, sunt amplasate ergonomic si este foarte usor sa ajungi la oricare dintre ele. Handgrip-ul permite apucarea ferma dar si foarte comoda, cu trei degete, aratatorul si degetul mare ajungand fara probleme la oricare dintre butoane.
Cu mana stanga poti face ceva mai mult decat doar simpla sustinere a camerei; pe langa posibilitatea de a controla manual zoom-ul (vei simti insa ceva rezistenta din partea motoraselor, care chiar si in modul manual sunt cele ce misca obiectivul) poti folosi comutatorul de pe obiectiv care permite reglarea manuala a focus-ului, daca cel automat nu te satisface, cu toate ca acesta functioneaza foarte OK si foarte rapid (0,13 secunde). Pentru autofocus ai si un buton dedicat, care iti permite sa schimbi rapid punctul de focalizare al autofocus-ului
Dar poate cel mai atragator element de design este display-ul LCD de 3 inci cu o rezolutie indestulatoare de 921.000 de pixeli, care se poate inclina in jus si in jos, ceea ce ajuta foarte mult atunci cand incerci sa cadrezi un subiect aflat la inaltime sau foarte jos. Ecranul inclinat nu este doar comod, ci confera camerei un aspect si mai high-tech decat cel pe care il avea deja inca de la prima privire.
Obiectivul lui Sony Cyber-shot DSC-HX200V este un Carl Zeiss Vario-Sonnar cu o deschidere maxima a diafragmei f/2.8 si distanta focala intre 27mm si 810mm echivalent pe 35mm. Obiectivul are incorporat un sistem de reducere a efectului tremuratului mainii, Optical SteadyShot si poate fotografia pana la 10 cadre in modul Burst, dintre care iti poti alege cadrul pe care il consideri cel mai reusit. Sensibilitatea ISO merge de la 100 pana la 12800, asa ca ai spatiu de manevra destul de vast daca vrei sa experimentezi cu setarile manuale ale camerei.
DSC-HX200V este dolodora de functii avansate, dar poate fi foarte usor folosita si ca orice alta camera compacta point-and-shoot. Depinde cat de mult control manual vrei sa-ti asumi. Cel mai simplu e sa folosesti unul dintre modurile Intelligent Auto sau Superior Auto, care automatizeaza toate setarile. Ba, mai mult, in modul Superior Auto este activa si functia Anti Motion Blur, care proceseaza imaginile inteligent pentru a evita orice halouri neplacute in fotografii cu subiecti in miscare.
Celelalte moduri sporesc gradual controlul asupra parametrilor aparatului, pana la modul Manual, in care poti seta maximum de parametri posibili. Poti selecta, de asemenea o multime de efecte pentru imaginea ta si poti experimenta destul de mult, obtinand rezultate nu la fel de variate cum ar fi posibil cu un DSLR, dar cu siguranta mai mult decat suficiente pentru un incepator si chiar si un initiat. Poti crea fotografii panoramice si poti lua cadre in 3D, pentru care vei avea insa nevoie de un televizor 3D pentru a le viziona.
Camera selecteaza foarete bine modul de fotografiere potrivit in functie de conditiile de mediu detectate de senzori, asa ca vei putea face fotografii decente si in conditii de iluminare scazuta, la fel ca si cadre foarte stranse, evidentiind detalii ale unui obiect, dar fotografiile la mare distanta, permise de zoom-ul record de 30x sunt specialitatea acestei camere. Fotografiile pot fi stocate fie pe carduri de memorie Memory Stick PRO Duo, fie pe carduri Secure Digital.
Fotografiile facute cu HX200V sunt de o calitate foarte buna, cu un echilibru cromatic bun si contururi precise. Clare si luminoase, pozele contin detalii bine reliefate chiar si la zoom extrem, iar sistemul de stabilizare a imaginii isi face treaba foarte bine, chiar daca unele mici halouri si neclaritati pot aparea spre nivelurile superioare de zoom. Impresionante sunt si clipurile video pe care le poti filma cu aceasta camera.
Acestea sunt inregistrate la o rezolutie Full HD 1080p si pana 50 de cadre pe secunda in format AVCHD. Filmele sunt si ele foarte clare si cu un colorit bine echilibrat, iar sunetul este capturat cu precizie si sensibilitate. Cand folosesti zoom-ul, se poate auzi in videoclip zgomotul facut de motorasele obiectivului, dar mult mai vag decat la alte camere. Autofocus-ul intra foarte rapid in functiune si in modul video, dar nu ai prea mult control asupra filmarii, insa clipurile ies foarte bine la nivel de amintiri de vacanta, sa spunem, iar daca ai nevoie sa realizezi filmari mai complexe oricum ti-ar fi trebuit o camera video dedicata.
Acumulatorul camerei, de tip NP-FH50, asigura cu aproximatie o autonomie de cam 450 de cadre, ceea ce ar fi destul pentru o zi de vacanta. Insist pe treaba cu vacanta pentru ca mi se pare o camera excelenta pentru o asemenea utilizare, daca o compacta care incape in buzunarul camasii nu se ridica la nivelul exigentelor tale. Nu este neaparat o camera destinata incepatorilor, desi si acestia pot face poze bune cu usurinta folosind unul dintre modurile automate, iar un fotograf avansat va resimti limitarile legate de posibilitatile de setare a camerei, insa pentru cineva care vrea o camera complexa, dar nu chiar la nivelul unui DSLR, mi se pare una dintre cele mai bune oferte ale pietei.
Sony Cyber-shot DSC-HX200V este o camera excelenta daca vrei performante foto de top de la o camera compacta si usor de folosit. Calitatea deosebita a fotografiilor, zoom-ul extrem si gradele diferite de complexitate a setarilor disponibile sunt principalele puncte de atractie, care plaseaza aceasta camera in zona compactelor high-end cu mega-zoom. Cum probabil ca sugereaza si pretul, avem de-a face aici cu una dintre cele mai bune camere din clasa ei si daca fotografia nu este pentru tine doar o simpla indeletnicire de vacanta, aceasta camera iti poate deschide apetitul pentru detalii din ce in ce mai subtile ale artei fotografice.