Ceea ce face cu adevarat interesant aparatul foto Panasonic Lumix DSC-FT5 este posibilitatea fotografierii sub apa.
Pentru ca aceasta calitate aduce cu sine o multime de alte imbunatatiri care fac din aceasta camera un adevarat tanc in lumea compactelor: corp aproape integral metalic, rezistenta la intemperii, socuri mecanice si praf, obiectiv protejat, display ultrarezistent; un tanc ultramodern insa, cu GPS si Wi-Fi integrate, senzor de ultima generatie, stabilizare optica si o calitate a imaginii in spiritul vremurilor.
Aprope toate optiunile existente pe piata au fost integrate intr-un aparat ultracompact, ultrarezistent si extrem de competitiv:
Click aici pentru pret si mai multe detalii!
- senzor 16.1 Mp MOS
- zoom F3.3-F5.9, echivalent 28mm-128mm (4.6X)
- stabilizare optica ‘Power OIS’
- subacvatic 13m, rezistent la soc in caderi de la maxim 2m, rezsitent la apasare 100 kg, operare pana la -10C
- 3-inch LCD cu 460,000 pixeli
- control manual al expunerii
- GPS incorporat, cu busola, manometru si harti
- Wi-Fi / NFC
- filmare 1080/60p cu sunet stereo
- ’Torch Light’ ca lumina suplimentara pentru filmare
- moduri creative de editare.
Aspectul general al aparatului este unul destul de sobru si conservator – o calitate din punctul meu de vedere- avand in plus un minigrip ce face priza mai ferma si utilizarea cu o singura mana mai sigura. Butoanele sunt amplasate intuitiv iar navigarea prin meniu este usoara si logica. Cele mai importante functii sunt accesibile prin apasarea unui singur buton iar declansatorul, mai mare si cu aspect metalic, este ferm si foarte bine pozitionat.Obiectivul este protejat de un ecran de foarte mare transparenta, rezistent la soc dar mai ales tratat impotriva formarii picaturilor de apa si impotriva aburirii. Practic nu se formeaza picaturi pe acesta, ceea ce face aparatul utilizabil in momentul imediat urmator scoaterii din apa, facandu-l totodata rezistent la aburire sau acumulare de vapori pe timp de ceata.
O mare surpriza penru mine a constituit-o display-ul extrem de luminos si cu contrast excelent, ce asigura o vizibilitate cel putin foarte buna in apropae orice conditii, mai ales cu optinuea Auto Power Monitor activa, optiune ce ajusteaza luminozitatea si contrastul in functie de lumina incidenta.
Evident ca aparatul are un blitz incorporat. Datele de catalog il plaseaza in zona medie a compactelor; nefiind un mare fan al luminii artificiale nu am testat riguros puterea acestuia ci doar ocazional, fotografiile facute cu blitz fiind oricum de utilizare strict personala.
Ca utilizator intensiv al camerei dar si ca posesor de DSLR de top, cea mai placuta surpriza a fost modul Intelligent Auto care ofera o multime de avantaje si se comporta ca un ganditor in locul fotografului: ISO automat in functie de iluminarea generala, ajustare inteligenta a contrastului, recunoastere a scenelor fotografiate si autoreglare in functie de acestea sau recunoastere a fetelor si declansare doar cand subiectul zambeste. Un mod pe care l-am folosit cu incredere, de cele mai multe ori oferind cel mai bun rezultat indiferent ca era vorba de o fotografie de rasarit sau de una subacvatica.
Modurile Manual si Program exista, dar le-am considerat a fi relativ greu de utilizat si de cele mai multe ori au oferit rezultate similare modului Intelligent Auto. In modul manual se poate stabili timpul de expunere, intre 4 secunde si 1/300 insa diafragma se alege dupa o regula pe care am inteles-o numai partial: doar doua valori sunt posibile pentru gamele focale, de exemplu la zoom maxim putandu-se selecta numai F/5.9 sau F/18.
Pentru utilizatorul de compacte insa sunt puse la dispozitie o multime de alte moduri de fotografiere dar si o gama foarte larga de prelucrare instantanee a imaginii, cum ar fi pop art, vivid, single color si altele. Sunt disponibile de asemenea functiile HDR, care combina trei expuneri ale aceleiasi imagini pentru a obtine un rang dinamic mai mare, panoramare, prin aceeasi metoda implementata in majoritatea compactelor sau fotografiere de noapte si chiar time lapse, desi in alta idee decat cea cunoscuta. Sunt disponibile si poate interesante doua functii pe care nu le-am testat, din motive obiective, dar pe care le amintesc aici: GPS si Wi-fi.
In ceea ce priveste modul video, este una dintre putinele camere compacte care inregistreaza in modul 1080/60p cu sunet stereo. Am incercat asemenea filmari sub apa dar nu le pot prezenta aici, in primul rand pentru ca sunt absolut novice in domeniul filmarilor si apoi pentru ca ceea ce am reusit este perfect anost. Dealtfel, nu pot face nicio consideratie de ordin tehnic din acest punct de vedere pentru ca este un domeniu in care nici nu am incercat si nici nu am studiat nimic.
De foarte mare ajutor, mai ales sub apa, mi-a fost modul de fotografiere rafala, sau burst mode, pe care am ajuns intr-un final sa-l folosesc aproape in permanenta. Evident, cu anumite limitari: e nevoie de un card performant si nu intotdeauna focusul face ceea ce producatorul spune, adica reajustare dupa fiecare fotografie sau o face exact in sensul in care nu trebuie. Cu o simtitoare reducere de definitie aparatul poate face si 40 sau chiar 60 de cadre pe secunda.
In ceea ce priveste calitatea imaginii, Panasonic FT5 se inscrie in linia generala a compactelor de top, insa, din punctul meu de vedere, cu un avantaj simtitor la focala minima in termeni de contrast, detalii si distorsiuni. Sigur ca un senzor mic nu poate oferi detalii incredibile sau imagini complet lipsite de artefacte, dar prin comparatie sunt sigur ca se afla in topul compactelor. Stabilizatorul este foarte eficient si practic nicio fotografie facuta la focala minima nu a avut nevoie de sharpening suplimentar. Dealtfel, obiectivul Leica este fara indoiala unul din punctele forte ale camerei – in afara unei diminuari usoare a contrastului la focala maxima nu am observat alte neajunsuri.
Nu sunt posesor de camera compacta si nici nu am avut intentia sa cumpar una. Este prima oara cand folosesc un asemenea aparat zi de zi pentru mai mult timp. Nu pot insa sa nu amintesc aici o parere pe care mi am format-o in aceste doua saptamani si de care sigur voi tine cont pe viitor: pentru fotografii lejere, fara pretentii deosebite sau executii dificile, a nu mai fi nevoit sa car in spate kilograme de aparatura ci doar sa am in buzunar o chestie un pic mai mare decat un pachet de tigari este chiar o binecuvantare.
Panasonic Lumix FT5 este, in opinia mea, un aparat excelent si de foarte mare incredere, cu o constructie solida, cu corp metalic, cu o finisare excelenta, rezistent la aproape tot ce ar putea distruge accidental un aparat de fotografiat, cu un display de inalta clasa si care ofera imagini de o calitate in perfecta concordanta cu segmentul din care face parte sau chiar peste acest prag. Nu lipseste practic nicio facilitate dintre cele oferite in mod frecvent de gama de compacte de pe piata si ofera, in plus, posibilitatea folosirii in conditii improprii sau vitrege, odata cu fotografia subacvatica.