404 Not Found


nginx
Nikon Coolpix L26: colorata acum e gata! – TechMagazin

Nikon-Coolpix-L26_1-500x409

Daca in tot restul anului camera telefonului mobil este de cele mai multe ori suficienta pentru orice nevoi curente de natura fotografica, in sezonul vacantelor ea s-ar putea dovedi insuficienta si daca vrei amintiri de calitate de pe unde ai fost, face mult sens sa iei dupa tine si o camera foto digitala.

Fotografii entuziasti sunt fara indoiala acoperiti la acest capitol de DSLR-ul din dotare, insa marea majoritate a populatiei foloseste, cel mai probabil, una dintre camerele digitale compacte disponibile din abundenta pe piata, sau telefonul, care daca este un model recent ar putea avea o camera destul de decenta. Dar parca tot o compacta se potriveste mai bine cu atmosfera estivala, iar modelul ce face obiectul review-ului de azi, un Nikon Coolpix L26, este o alegere foarte buna pentru oricine vrea sa fotografieze si sa filmeze pe parcursul vacantei intr-o maniera confortabila si la un nivel mai mult decat decent al performantei.

Mai mult, Domo ofera acesta camera intr-un bundle atractiv, care include un card de memorie de 4GB, o husa si o pereche de acumulatori, totul la un pret carre mi se pare foarte decent.

Nikon Coolpix L26 este un model entry-level, foarte usor de folosit, destinat utilizatorului casual, fara mari pretentii, dar asta nu inseamna ca fotografiile rezultate sunt de o calitate slaba.

De fapt sunt suprinzator de bune, cu culori puternice, realiste, si cu o luminozitate foarte buna. Micile imperfectiuni, care devin vizibile abia atunci cand faci zoom mare pe poza descarcata in calculator, nu cred ca vor fi deranjante decat pentru un entuziast sau profesionist in ale fotografiei. Detaliile sunt bine redate in majoritatea situatiilor si doar pe alocuri mai pot aparea mici aberatii cromatice, cum ar fi unele mici halouri rozalii la zoom mare, in unele zone cu contururi foarte neregulate.

Dar imperfectiunile sunt vizibile doar unui ochi antrenat, care le si cauta din reflex. Pentru utilizatorul obisnuit, care probabil nu va incerca sa-si scoata pozele in print-uri de foarte mari dimensiuni, ci mai degraba le va posta pe Facebook sau Flickr, calitatea fotografiilor va fi cu siguranta suficienta, poate chiar mai buna decat s-ar fi asteptat de la o compacta entry-level. Mai jos aveti cateva exemple.

Camera poate, de asemenea, filma la calitate HD 720p (1280×720) si 30 de cadre pe secunda, insa nu poate captura sunet stereo si nu este posibil zoom-ul optic in timpul filmarii. Filmuletele sunt in zona High Definition, dar cel mai probabil nu iti vor opri respiratia. O functie care este de asteptat in zilele astea chiar si pe o compacta, care iti ofera posibilitatea de a filma rapid si fara prea mari pretentii, dar care nu se compara cu ce poate realiza o camera video dedicata.

Performanta mai mult decat decenta este asigurata de un senzor de imagine CCD de 16 megapixeli, si de obiectivul NIKKOR cu unghi larg si un zoom optic de 5x (plus inca 4x de zoom digital, daca ai nevoie de asa ceva). Camera are distanta focala in gama 4,6-23 mm, fiind echivalenta cu 26-130 mm la o camera de 35 mm. In modul macro distanta minima de focalizare este de 10 cm. Senzorul ofera o rezolutie maxima de 4608 x 3456 pixeli, in format jpeg. Sensibilitatea ISO se situeaza in gama 80-1600. Monitorul LCD de 3 inci (7,5 cm) este suficient de mare insa nu reproduce tocmai fidel imaginea ce urmeaza sa fie capturata, in special daca faci poze undeva la soare. Vei avea placuta surpriza sa constati ca, odata descarcate, pozele vor arata mult mai bine decat le-ai vazut pe monitorul camerei.

Meniurile lui Coolpix L26 sunt simple si foarte intuitive. Pentru a usura lucrurile, exista 18 presetari care acopera o multime de scenarii de fotografiere, la care se adauga sistemul Nikon Smart Portrait, care te va ajuta sa realizezi portrte mai bune. Exista, desigur nelipsitul mod Auto, care se dovedeste si in acest caz salutar pentru mai toti utilizatorii si exista chiar si un mod Easy Auto, care iti permite sa faci o fotografie imediat ce ai pornit camera, fara alte setari.

Cat despre stocarea fotografiilor, Nikon L26 poate stoca imagini si filme in cei aproximativ 20 MB de memorie interna, dar de baza raman tot cardurile de meorie Secure Digital, inclusiv tipurile de capacitate mare SDHC si SDXC. Camera functioneaza cu doua baterii standard AA, si potrivit producatorului poate trage in jur de 350 de cadre cu perechea de acumulatori EN-MH2 NiMH, pe care ii vei gasi in pachet alaturi de incarcator. Daca insa ramai fara baterie in mijlocul zilei si nu ai unde sa reincarci acumulatorii, ceea ce se poate intampla foarte usor intr-o vacanta, poti intra in orice magazin si cumpara doua baterii AA, pe care ar trebui sa le gasesti cam oriunde pe planeta asta. Cu doua baterii alcaline poti obtine cam 200 de cadre, iar daca cumperi unele pe Litiu, poti trage pana la 680 de cadre. Informatiile privind autonomia sunt cele oferite de producator, intrucat pe parcursul testarii nu am reusit sa golesc nici macar pe jumatate perechea de alcaline care se gaseste in pachet (pe langa cei doi acumulatori).

Fotografiile le poti transfera fie folosind cablul USB inclus, fie scotand cardul SD si folosind un cititor de carduri, varianta din urma fiind, cred, cea mai simpla. Daca vrei sa folosesti interfata USB, este bine sa ai la tine cablul, intrucat conectorul de pe camera este unul proprietar Nikon, deci nu vei putea folosi orice cablu cu un mini USB standard. Asta este si motivul pentru care un cititor de carduri mi se pare cea mai comoda varianta.

Nikon Coolpix L26 este una dintre cele mai simple compacte pe care le-am vazut in ultimii ani, dar performanta ei mi s-a parut surprinzator de decenta pentru un model entry-level la acest nivel de pret. Este excelenta daca vrei sa o oferi cadou unui incepator, dar se va achita onorabil si de sarcina de a-ti procura amintiri de calitate dintr-o vacanta. Daca nu ai prea mari pretentii de la functia video si nu vei privi pozele cu lupa pentru a descoperi mici aberatii cromatice in anumite tipuri de cadre, vei descoperi o camera robusta si foarte usor de transportat in buzunarul de la camasa, chiar, intrucat nu cantareste decat 164 g cu tot cu baterii si card de memorie. Bundle-ul oferit de retailer este, de asemenea, atractiv si vei gasi in pachet absolut tot ce-ti trebuie pentru aceasta camera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.