Logitech-c920-1-472x500Nu trebuie sa fii un actor profesionist si nici macar un figurant amator platit cu ora pentru a aparea intr-o productie HD de calitate. Tot ce ai nevoie este o camera web Logitech HD Pro Webcam c920 si va fi aproape ca si cum ai avea la dispozitie o echipa de filmare profesionista. Pentru ca din punct de vedere al calitatii imaginilor si a claritatii sunetelor capturate aceasta camera web este realmente exceptionala.

Logitech c920 este prima camera web capabila sa transmita imagini la rezolutia 1080p prin Skype si la 720p in celelalte servicii de mesagerie care suporta apeluri video. Pentru asta vei avea nevoie, desigur, de o conexiune broadband la Internet. Mai precis, ai nevoie de 1 Mbps upload/download pentru 720p si 2 Mbps upload/download pentru 1080p, ceea ce nu ar trebui sa fie o problema oricare ar fi providerul tau de internet, fie prin cablu fix, fie mobil.

In plus, pentru inregistrari 1080p PC-ul la care o conectezi trebuie sa aiba un procesor de 2,4 GHz Intel Core 2 Duo sau mai puternic si cel putin 2 GB de RAM, un port USB 2.0 disponibil si suficient spatiu pe hard disk pentru videoclipurile inregistrate, specificatii foarte accesibile, care iarasi nu ar trebui sa fie o problema daca ai un calculator cumparat relativ recent. Pe partea de software, trebuie sa ai cea mai recenta versiune de Skype pentru Windows, Skype 5.8 for Windows, care ofera apeluri video in HD 1080p, iar pentru inregistrari H.264 trebuie sa ai instalat Quick Time.

Remarcabil la acesta camera web este faptul ca toata compresia video H.264 este realizata intern de catre camera, spre deosebire de marea majoritate a celorlalte camere web, care folosesc procesorul sistemului pentru a realiza compresia inainte ca semnalul sa fie transmis printr-un serviciu de tip Skype. Asta inseamna ca si un calculator cu specificatii modeste poate fi folosit cu aceasta camera web fara vreun compromis din punct de vedere al calitatii imaginilor transmise.

Codarea H.264 se face automat, asa ca nu va trebui sa faci absolut nimic pentru a porni inregistrarea unui clip in HD. Vei obtine imagini superbe widescreen la rezolutia Full HD 1080p si 30 de cadre pe secunda. Cu Logitech c920 poti captura si instantanee foto foarte bune, la o rezolutie de pana la 15 megapixeli.

Lentilele Carl Zeiss Tessar au un autofocus in 20 de trepte care este mai sensibil si mai inteligent, reusind sa captureze imagini extrem de clare chiar daca subiectul este in miscare. Distanta minima fata de subiect este de 10 cm.

Una dintre marile probleme ale camerelor web a fost intotdeauna cantitatea de lumina disponibila. motiv pentru care nu de putine ori imaginile pareau intunecate. Logitech foloseste la aceasta camera (si la alte cateva modele recente) tehnologia Fluid Crystal, care este un algoritm proprietar al Logitech care ajusteaza automat frame rate-ul, coloritul si claritatea, pentru a obtine cea mai buna imagine posibila chiar si in conditii de iluminare mai slaba.

Si reuseste foarte bine acest lucru, asa ca de-acum nu mai sunt probleme daca vrei sa faci un apel video dintr-o camera cu jauluzelele trase. Dispare si granularea deranjanta care aparea pe imaginile capturate cu camere web mai vechi, asa ca c920 este o idee buna chiar daca ai deja o camera web integrata deasupra display-ului laptopului tau. Diferentele de calitate a imaginii comparativ cu camerele web mai vechi sunt absolut impresionante.

Sunetul este capturat extrem de bine de cele doua microfoane stereo incorporate si interlocutorii vor auzi cu precizie tot ce ai de spus, la tonalitatea ta naturala. Microfoanele au un sistem de reducere automata a zgomotelor de fond, care functioneaza si acesta foarte precis, asa ca pe partea audio te poti astepta ca c920 sa functioneze impecabil.

Daca esti activ pe retelele de socializare, vei aprecia functiile de upload cu un singur click catre Facebook, Twitter si YouTube ale softului camerei. In plus, daca nu vrei sa folosesti Skype sau alte servicii de mesagerie, poti folosi softul Logitech Vid HD pentru apeluri video. Si ca tot vorbim de softul camerei, daca vrei poti folosi abilitatea acestuia de a crea „masti”, in caz ca ai chef de bancuri intr-un apel video, dar functia nu este de o precizie perfecta si poate fi destul de instabila, chiar cu efectul pierderii apelului. O simpla repornire a softului ar trebui sa rezolve insa problema fara prea mari batai de cap.

Cu toate caracteristicile tehnice impresionante ale acestei camere am cam pierdut din vedere designul, care este si el remarcabil. Formatul wide este destul de futurist si sugereaza ca ai de-a face cu ceva high-tech. Camera poate pivota fizic doar in plan vertical, nu si orizontal, insa daca vrei, spre exemplu, sa incluzi in cadru si pe cineva care sta langa tine, poti face asta din setarile software ale camerei, daca activezi primul nivel de zoom.

Sau poti misca intreaga camera sau tot monitorul pana gasesti unghiul optim. Atunci cand functioneaza, camera aprinde doua LED-uri discrete albastre, dispuse pe marginile obiectivului, care nu te distrag insa cu nimic. Camera are si o interesanta functie de detectie a miscarii, care activeaza inregistrarea atunci cand detecteaza o miscare, care poate fi destul de fun, chiar daca probabil ca nu ar fi suficient de buna pentru a o folosi drept sistem de securitate.

Logitech c920 este cea mai evoluata dintre camerele web pe care le-am intalnit pana acum, fiind net superioara lui Microsoft LifeCam Studio pe care v-am prezentat-o recent, iar asta se reflecta si in pret.

Care pret nu este tocmai mic, dar se justifica avand in vedere calitatea video pe care o poti obtine de la aceasta camera. Daca vrei calitate, nu stiu ce alta camera web ti-ar putea oferi mai mult decat poate c920 in acest moment, asa ca o consider o investitie foarte buna pentru cei ce utilizeaza destul de fecvent camerele web, pentru business, spre exemplu, dar nu numai.

Logitech c920 a stabilit un standard foarte ridicat pentru comunicatiile video prin Internet si sunt convins ca in curand 1080p va deveni ceva foarte normal pentru orice videochat. Pentru moment, insa, asa ceva poti obtine doar cu aceasta camera web, recomandarea fiind implicita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.