Astazi nu ne mai putem imagina viata fara electronice si electrocasnice, fie ca e vorba de un simplu telefon mobil ori de un sofisicat aparat de aer conditionat ce poate fi controlat de la distanta. Si cum e vara, iar temperaturile sar de 30 de grade, nici nu am vrea sa ne gandim la cum ar fi viata fara dulapul alb din bucatarie pe care punem magneti si post-it-uri cu “Du gunoiul!”. Insa stiati ca frigiderele comerciale au fost produse de abia in 1913, asta dupa ce principiile refrigerarii fusesera deja descoperite in anul 1748 de catre cercetatorul scotian William Cullen?
Primul frigider se numea Domelre si costa 900 de dolari (o suma imensa pentru acele vremuri). Insa, inainte de comercializarea acestei inventii, omul trebuia sa improvizeze si sa se bazeze pe ce ii oferea natura, pentru a putea pastra alimentele la rece. In antichitate, romanii si grecii carau zapada si gheta de pe munte si improvizau o camera frigorifica in beciurile caselor, intr-o groapa sapata in pamant pe care o captuseau cu butuci de lemn si o izolau cu straturi groase de paie.
In schimb, in India si Egipt, oamenii obtineau gheata prin intermediul unui fenoment natural, cu ajutorul unor tavi intinse de lut ce continueau mici cantitati de apa, iar prin evaporare si datorita aerului foarte uscat, combinat cu scaderea temperaturii din timpul noptii, apa ingheta sub forma unor pojghite foare subtiri, care, suprapuse, formau blocuri de gheata. Oare taiau si ei cuburi mici pentru bauturi? Sau puneau gheata pe picior cand faceau buba?
Revenind la zilele noastre, in perioada interbelica, firme precum Frigidaire, Kelvinator si General Electric au transformat frigiderul intr-un obiect de uz casnic de maxima necesitate. Si pentru ca vrem sa ai parte de o vara prietenoasa si o bucatarie frumoasa, iti garantam cel mai mic pret din Romania la o gama variata de frigorifice: frigidere, congelatoare, combine frigorifice, side by side, retro, recitoare de vin, vitrine sau lazi frigorifice,iar de magneti suntem siguri ca nu duceti lipsa!