1. Semnificatia stelelor
Aceste simboluri internationale sunt utilizate pentru o clasificare exacta a compartimentelor cele mai reci in care vor fi conservate alimentele congelate sau semipreparate. Numarul diferit de stele prezente pe aceste compartimente indica temperatura la care pot ajunge, mai exact:
– o stea – indica o temperatura care poate sa scada pana la -6 grade C; produsul putand fi conservat pentru o saptamana.
– doua stele – indica o temperatura care poate sa scada pana la -12 grade C; produsul putand fi conservat pentru o luna.
– trei stele – indica o temperatura care poate sa scada pana la -18 grade C; produsul putind fi conservat pentru mai multe luni.
– patru stele – indica o temperatura care poate sa scada sub -18 grade C; produsul fiind congelat la -18 grade C in 24 de ore.
2. Compartimentul frigider
Multumita panoului evaporator integrat in frigider, celula interna a compartimentului frigider prezinta peretele din spate liber, permitind o curatare usoara.
3. Frigidere traditionale sau No-Frost?
Diferenta intre un aparat cu sau fara ventilatie nu implica faptul ca un sistem ar fi mai bun decat celalt. Si in acest caz alegerea trebuie facuta in functie de cerintele pe care le avem de la un frigider.
Pentru a fi si mai expliciti putem sa spunem ca suntem in apropierea unei familii numeroase, unde frigiderul este umplut si deschis incontinuu, este indicat un model no-frost, avand in vedere ca refrigerarea este mai rapida.
In cazul unui nucleu familial de doua persoane, care lipsesc intreaga zi de acasa si care deschid usa frigiderului mai rar, este recomandat un model traditional, care garanteaza o conservare mai buna a mancarurilor din punct de vedere al aspectului, mirosului, culorii.
4. Dublu compresor?
Modelele dotate cu doua compresoare, unul pentru frigider si unul pentru congelator si care permit o gestiune autonoma a celor doua parti atat pentru reglare cat si pentru activare, sunt recomandate de exemplu cand se lipseste de acasa pentru perioade lungi si nu se doreste golirea congelatorului.
In plus, aparatura este in acest fel supusa la o incarcatura de functionare inferioara modelelor traditionale, favorizand durata in timp.
5. Eficienta energetica
O evaluare fundamentala este aceea legata de consum, avand in vedere ca incidenta globala a aparaturii, in afara crearii unui impact major cu ambientul, va fi chiar consumul de energie in timpul ciclului de functionare. Pentru a putea ajuta clientul in aceasta evaluare, frigiderele si congelatoarele, ca urmare a directivelor europene, trebuie sa fie etichetate (energy label) cu informatiile declarate de catre producator asupra consumului de energie si asupra principalelor caracteristici ale produsului. Consumul energetic al aparatelor a fost subdivizat in trei clase, de la clasa A la clasa C. Clasa A reprezinta excelenta si grupeaza frigiderele cu cele mai bune comportamente obtinute cu consumuri minime. Clasa B ofera un bun raport intre consum si comportament. Clasa C cuprinde aparatura care garanteaza in timp un comportament bun in raport cu un consum corect. Limita indicata de catre directiva europeana este chiar clasa C pentru toate aparatele de refrigerare, excluse fiind congelatoarele orizontale pentru care limita fixata este clasa E.
6. Capacitate medie recomandata
Ca o regula de capacitati maxime se poate afirma:
– un nucleu familiar de o persoana are nevoie de un frigider de 100-150 litri,
– un nucleu compus din doua pana la un maxim patru persoane trebuie sa ia in considerare un frigider cu o capacitate medie, de 220 pana la 280 litri.
– un nucleu compus din cinci persoane va trebui sa aleaga un frigider cu o capacitate superioara la 300 litri.
7. Atentie la ecologie
Toate modelele cu marca Ecosystem garanteaza ca in fazele de productie si functionare ale aparatului nu sunt utilizate substante nocive stratului de ozon.
8. Tropical 38
Sunt frigiderele cu implant refrigerator si compresor, capabile sa garanteze o functionare perfecta in conditii ambientale de pana la 38 grade C si o umiditate relativa de 85%.
9. Categoria de aparate dupa Directiva 94/2 CE
O clasificare ulterioara a frigiderelor la care ne referim mai rar este data de catre aceasta directiva europeana.
1. frigidere fara compartiment de temperatura scazuta
2. frigidere cu compartiment cantina (5°-10°)
3. frigidere cu compartiment de temperatura scazuta fara stele
4. frigidere cu compartiment cu stele
5. frigidere cu compartiment cu doua stele
6. frigidere cu compartiment cu o stea
7. frigidere/congelatoare cu compartiment cu trei stele
8. congelatoare verticale
9. congelatoare orizontale
10. aparatura cu mai mult de doua usi
10. Clasa climaterica
Normele europene dicteaza si conditiile ambientale rigide pentru efectuarea testelor de functionare ale aparatelor.
Prin urmare, aici sunt indicate siglele care fac distinctia aparatelor certificate pentru o functionare perfecta in intervalul de temperaturi indicate.
SN recomandat pentru temperatura ambientala cuprinsa intre 10° si 32°
N recomandat pentru temperatura ambientala cuprinsa intre 16° si 32°
ST recomandat pentru temperatura ambientala cuprinsa intre 18° si 38°
T recomandat pentru temperatura ambientala cuprinsa intre 18° si 43°
11. Simbolul calitatii IMQ
In Italia, simbolul calitatii recunoscut la nivel european este IMQ (eliberat de catre Institutul Italian al Calitatii) care dupa un scrupulos test de functionare si de siguranta este eliberat prin cererea expresa a producatorului, pentru produsele cele mai sigure.