Daca in ultima vreme nici fibra optica nu va mai satisface nevoile de descarcare si vi se pare ca se misca cam incet, nu trebuie sa va ingrijorati prea tare. Oamenii de stiinta nu stau deloc locului, iar cei de la IBM lucreaza de zor sa creasca vitezele internetului.
Cercetatorii din Elvetia au dezvaluit lumii un prototip pentru un convertor analog-digital, foarte eficient din punct de vedere al energiei consumate, care ar urma sa suporte conexiuni de pana la 400 gigabiti pe secunda. Aceasta compratie este facuta cu ajutorul lui Google Fiber, si se poate traduce, pe scurt, printr-o viteza de 1000 e ori mai mare a acestei conversii, decat in cazul conexiunii standard ce este folosita la ora actuala la noi in tara.
Ce va inseamna acest lucru? O latenta(lag) foarte redusa, cu un download extrem de rapid. Ca sa va faceti o idee, un film HD de 50 GB va putea fi descarcat in mai putin de un minut. Acest convertor, ce are forma unui cip este construit pentru a fi implementat initial in Australia si Africa de Sud, in cadul unui proiect numit Square Kilometer Array. Scopul acestuia este crearea celui mai mare telescop radio, care va fi capabil sa ne ajute sa intelegem mai bine ce anume s-a petrecut in timpul creeri plantei si a fenomenului Big Bang.
Telescopul urmeaza sa aiba nevoie sa trimita un volum foarte mare de date intr-un timp scurt, si de aceea fost dezvoltat acest cip. Nivelul asteptat de transfer de la telescop catre servere este de aproximativ un exabyte pe zi ~un miliard de gigabytes.
Fara indoiala ca odata ce se va dovedi ca acest cip poate fi implementat si in retelele de internet, providerii vor face oferte pentru a fi primii care il implementeaza. Odata cu el, totusi, trebuie sa ne dam seama ca probabil va creste si pretul abonamentelor sau cel putin a instalarii de cabluri :-).