Calculatorul pierde performanță cu fiecare zi ce trece. Articolul vă ofera mai multe detalii referitoare la această problemă universală cu care se confruntă fiecare utilizator Windows.
Programele (gratuite) și impactul lor asupra performanței
În general, ne aruncăm entuziasmați în descărcarea tuturor aplicațiilor și facem asta în mod special dacă este vorba de un program gratuit sau de un chilipir (promoții ale programelor comerciale), indiferent dacă dispunem deja de o aplicație instalată în calculator care face același lucru.
Asta se întâmplă deoarece omul, încă de la crearea lui, se pare că a fost “înzestrat” cu tendința de a aduna tot ce nu-l costă nimic… Nu-i așa că simțim cu toții o slăbiciune pentru cadouri și din acest motiv le acceptăm uitând de consecințe și de posibilele repercusiuni nedorite ?!? Păi vedeți!
În informatică se întâmplă același lucru deoarece creatorii de software, atunci când fac un program nou îl oferă gratis până când acesta își câștigă faima necesară pentru ca alte persoane să fie dispuse să plătească pentru a-l avea.
Dar există și fabricanți care dezvoltă software util pe care ni-l oferă gratuit cu o condiție: să acceptăm ca aplicația să instaleze un toolbar și / sau să afișeze anunțuri publicitare. Astfel, fabricantul câștigă cu programul pe care ni l-a oferit, bani și popularitate (popularitate deoarece dacă vom fi mulțumiți de program îl vom recomanda și cunoscuților, bani din câștigurile generate de click-urile pe care noi le facem pe anunțurile “interesante” din program; exemplu: Yahoo! Messenger).
Pe lângă aplicațiile create în scopurile precizate mai sus există și aplicații “Freeware“; aplicații gratuite finanțate în general din sponsorizări și donații. Dar asta nu vrea să spună că sunt bune sau rele; există de tot felul.
Ce programe instalăm în calculator
E important ca atunci când instalăm un program, indiferent de categoria din care face parte, să ne gândim dacă nu dispunem deja de un altul care să îndeplinească aceeași sarcină și dacă este așa să ne hotărâm pe care-l vom păstra; pe cel nou, sau pe cel vechi.
Vă recomand să instalați întotdeauna cât mai puține programe și mai mult de atât, vă recomand să optați pentru folosirea acelor aplicații ce realizează cât mai multe sarcini de care aveți nevoie. La fel de important este să nu instalați programe și jocuri doar fiindcă vi se oferă gratuit!
Concluzia: Un calculator foarte încărca cu programe vă fi mult mai lent decât un calculator care are exact programele de care utilizatorul are nevoie periodic. Cauza problemei e cât se poate de logică: consumul de resurse va fi mai ridicat decât cel necesar.
Sfat: Dezinstalați atât programele și jocurile pe care nu le mai folosiți cât și pe cele pe care le deschideți “din an în Paști”.
Cauze hardware frecvente datorită cărora calculatorul este lent
- Procesorul este prea slab pentru a permite rularea programelor instalate în pc.
Soluție: Din păcate nu puteți face foarte multe în acest caz. În general, netbook-urile “suferă” de această problemă deoarece au procesoare cu viteze de calcul cuprinse între 900 Mhz și 1,6 Ghz. În cazul celorlalte calculatoare (laptop-uri, desktop-uri), un upgrade al procesorului ar rezolva rapid problema dar dacă sunteți posesorul /rea unui netbook vă recomand să vă descotorosiți cât mai repede de programele a căror cerințe hardware depășesc caracteristicile netbook-ului.
- Calculatorul dispune de foarte puțină memorie RAM.
Soluție: Încercați să măriți cantitatea de memorie RAM a calculatorului vostru iar pentru asta apelați la un service autorizat de fabricant (obligatoriu dacă pc-ul este încă în perioada de garanție). La fel puteți cere ajutorul unei persoane cu cunoștințe în domeniul IT, de încredere (nu toate calculatoarele permit upgradarea cantității memoriei RAM).
-
Hard Disk-ul e defect sau procesează datele foarte lent.
Soluție: E foarte puțin probabil ca pe un Hard Disk lent sistemul de operare să ruleze rapid. Cereți ajutorul unei persoane de încredere cu cunoștințe în domeniu pentru a afla dacă schimbarea Hard Disk-ului cu unul mai rapid vă va ajuta să rezolvați problema. Factorii de care trebuie să țineți cont: viteza de scriere a datelor pe HDD precum și viteza de citire a datelor de pe HDD.
- Componentele se supraîncălzesc.
Soluție: Curățați periodic ventilatoarele pc-ului vostru de praf și asigurați-vă că funcționează corect. Mai mult de atât, încercați pe cât posibil ca orificiile prevăzute pentru întrarea aerului rece și eliminarea aerului cald să fie neastupate (am văzut persoane care folosesc laptop-ul / netbook-ul în brațe, pe covor, pe pătura, etc., astupându-i ventilatorul; evitați să faceți asta! Dacă dispuneți de un pc desktop, asigurați-vă că nu l-ați apropiat prea mult de birou și că aerul poate circula în voie pe lângă el.).
Cauze software frecvente datorită cărora calculatorul este lent
- Calculatorul este virusat.
Soluție: Realizați cât mai curând o scanare cu un antivirus actualizat. Nu contează că folosiți în acest scop o soluție gratuită sau una comercială. Soluții antivirus recomandate: avast! Antivirus, AVG Anti-Virus Free.
- Regiștrii sistemului de operare conțin întrări nefolositoare.
Soluție: E foarte puțin probabil ca asta să fie problema deoarece noile versiuni ale sistemelor de operare Windows gestionează mult mai eficient regiștrii decât o făceau în versiunile precedente a XP. Dacă totuși considerați că aceasta ar putea fi problema, vă recomand să realizați o scanarea cu Wise Registry Cleaner Free.
- Prea multe aplicații configurate pentru a porni odată cu sistemul de operare.
Soluție: În momentul în care porniți calculatorul există o serie de aplicații care rulează automat iar consumul de resurse al acestora adăugat la consumul de resurse necesar pornirii sistemului de operare au ca efect advers pierderea de performanță.
- Driverele nu au fost instalate sau sunt la o versiune prea veche.
Soluție: Descărcați și instalați ultima versiune a driverelor calculatorului vostru disponibile pe site-ul fabricantului său, ori, chiar dacă nu vă recomand foarte convins să faceți asta, instalați driverele cu aplicația SlimDrivers sau orice altă aplicație asemănătoare.
- Componente care nu pot lucra împreună:
Soluția: Vă puteți da seama foarte ușor dacă problema lentitudinii calculatorului vostru provine de la un conflict între componente: înainte ca sistemul să devină lent ați adăugat un nou component (placă video, Hard Disk, memorie RAM, etc). Pentru rezolvarea problemei deconectați componentul proaspăt conectat.
O alta cauza a incetinire functionarii calculatorului, poate fi sistemul de operare, care in timp ruleaza din ce in ce mai incet. Pentru aceasta va propunem Ultimate PC Acceleration Manual, pentru Windows.
Il puteti downloada accesand link-ul: http://www.makeuseof.com/tag/download-windows-speed-free-pc-tune-guide/