404 Not Found


nginx
Seagate FreeAgent GoFlex: seduce poporul cu… conectorul – TechMagazin

Seagate-FreeAgent-GoFlex-1

Daca pana nu demult clasicele DVD-uri erau instrumentul predilect pentru stocare pe termen lung si chiar backup-uri, de vreo doi-trei ani incoace preturile tot mai accesibile ale unitatilor de disc portabile le-au transfrmat pe acestea in cea mai comoda solutie de stocare, iar capacitatile in continua crestere ale hard disk-urilor portabile n-au facut decat sa le consolideze suprematia in acest domeniu. Zilele astea 1 TB spatiu de stocare este deja un loc comun pentru toti producatorii si cred ca este dimensiunea medie optima pentru o unitate de stocare moderna, cu toate ca, la preturi mult mai mari, desigur, poti gasi hard disk-uri externe cu capacitati sensibil mai mari.

Un terrabyte de stocare, cum este cel oferit de Seagate FreeAgent GoFlex pe care il testam azi,  ar trebui sa satisfaca pe majoritatea utilizatorilor, intrucat poate gazdui un volum impresionant de fotografii, filme, muzica, kit-uri de instalare pentru diverse progame si orice altceva mai are omul obisnuit tendinta de a stoca. Un fotograf entuziast sau unul profesionist va avea, desigur, nevoi de stocare care depasesc terrabyte-ul, insa utilizatorul mediu, care are si obiceiul (sanatos dupa parerea mea) de a-si tria cu discernamant fisierele ar trebui sa poata folosi timp indelungat un acelasi hard disk extern de un terrabyte. Probabil unul pe an ar fi o valoare medie rezonabila, chiar daca un entuziast al torrent-elor ma va contrazice cu siguranta.

Hard disk-uri externe de un terrabyte ofera multi producatori insa oferta Seagate se diferentiaza prin capacitatea extraordinara de upgrade a conectivitatii, sistemul GoFlex permitand acestui disc sa fie conectat in multiple modurile pe care le permite tehnologia in acest moment, de la banalul USB 2.0, la mult mai rapidul USB 3.0, eSATA sau FireWire 800, asa ca, daca aveti astfel de conexiuni disponibile in calculatorul dumneavoastra si nu ati avut posibilitatea de a le folosi pana acum, cu un Seagate GoFlex veti afla de ce ati platit in plus pentru placa de baza a calculatorului si va veti bucura de viteze de transfer al datelor fara precedent.

Tehnologia GoFlex poate realiza toate aceste conexiuni prin intermediul adaptoarelor speciale care se pot atasa unitatii de disc. Aceasta are un conector SATA clasic, care o face foarte usor de integrat in carcasa unui calculator, daca alegeti sa folositi disk-ul doar pentru back-up. Sistemul devine ultra-portabil odata cu atasarea unui adaptor (unitatea de test a venit cu adaptor pentru USB 3.0, dar puteti achizitiona separat adaptoare pentru tipul de conexiune dorit).

Unitatea de test care a ajuns la mine are, cred, adaptorul ideal, avand in vedere vitezele de care este capabila conexiune USB 3.0, dar este drept ca am USB 3.0 integrat pe placa de baza, asa ca am putut beneficia de aceste viteze. Unitatea este insa perfect compatibila si cu conexiunile USB 2.0 clasice, asa incat poate fi lesne folosita cu orice PC, dar si cu Mac-uri. Odata ce v-ati ales conexiunea preferata, puteti achizitiona unitati de disc suplimentare si fara adaptor special, pe care le puteti folosi cu adaptorul pe care deja il detineti.

Nu doar functionalitatea este remarcabila in cazul acestui produs. Seagate a avut grija ca si design-ul aparatului sa fie unul suplu, compact si atragator, iar adaptoarele se integraza pefect liniei design-ului. Dimensiunile compacte ii confera o foarte buna portabilitate si daca aveti grija ori de cate ori detasati adaptorul sa nu il fortati in vreun fel sunt convins ca si fiabilitatea ansamblului va va satisface.

Dincolo de aspect si functionalitate, incazul unui hard disk portabil cred ca al treilea aspect esential este viteza de trransfer de care este capabil. Am testat asta cu ajutorul a trei fisiere video de test, un fisier in format mkv de 4,3 GB, un fisier avi de 700 Mb si un altul de 350 Mb, acestea fiind probabil cele mai intalnite in… natura.

Conexiune USB 3.0
fisier 4,3 Gb:
– calculator – disc extern: 1 min 7 sec
– disc extern – calculator: 58 sec
fisier 700 Mb:
– calculator – disc extern: 15,6 sec
– disc extern – calculator: 4 sec
fisier 350 Mb:
– calculator – disc extern: 8,3 sec
– disc extern – calculator: 1,1 sec

Conexiune USB 2.0
fisier 4,3 Mb:
– calculator – disc extern: 2 min 36 sec
– disc extern – calculator: 2 min 18 sec
fisier 700 Mb:
– calculator – disc extern: 24,9 sec
– disc extern – calculator: 3,7 sec
fisier 350 Mb:
– calculator – disc extern: 13 sec
– disc extern – calculator: 1,2 sec

Transferul dispre unitatea de disc spre calculator a fost in toate cazurile mai rapid, iar in cazul fisierului de 350 Mb a fost chiar foarte greu de cronometrat intrucat transferul a avut loc aproape instantaneu. Rezultatele releva suprematia conexiunii USB 3.0, care devine pe zi ce trece noul standard inUSB, dar si conexiunile clasice USB 2.0 s-au miscat destul de bine.

Seagate FreeAgent GoFlex vine la pachet si cu softul de administrare Seagate Dashboard, pe care il gasiti deja pe drive si se poate instala foarte usor. Odata cu acesta puteti instala si soft pentru administrarea backup-urilor (care include si posibilitatea criptarii datelor, dar si un program care ajuta la sincronizarea a doua foldere, un altul pentru partajarea fisierelor sau altul care ajuta la transmiterea de fisiere de mari dimensiuni. Acestea sunt produse de Memeo si sunt foarte intuitive si usor de folosit, desi puteti oricand folosi doar facilitatile de backup puse la dispozitie de sistemul de operare, daca nu agreati ideea instalarii de soft suplimentar. Mai multe detalii tenice si specificatii puteti gasi aici.

Seagate FreeAgent GoFlex s-a dovedit a fi un hard disc extern surprinzator de complex, cu o excelenta functionalitate si un zgomot imperceptibil, singura manifestare a discului integrat fiind vibratiile care se pot simti in palma cat timp discul lucreaza. Discul vine si cu soft de administrare suplimentar, util daca il veti folosi pe post de dispozitiv de backup, dar merge perfect si fara sa instalezi ceva, fiind detectat de sistemul de operare cu promptitudine. Vitezele de transfer sunt mai mult decat decente, chiar si pe o conexiuni USB 2.0, iar capacitatea (raman aproximativ 931 MB disponibili, cu tot cu kiturile preinstalate) este suficienta pentru destul de mult timp. Nu este deloc ieftin, dar tehnologiile USB 3.0 si GoFlex compenseaza  intrucatva pretul destul de mare (detin un Western Digital tot cu USB 3.0 de aceeasi capacitate care a costat cu peste 200 de lei mai putin).

In concluzie, un hard disc extern dezirabil si foarte flexibil din punct de vedere al conectivitatii, dar veti plati destul de serios pentru fiecare caracteristica ce-l scoate din multime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.