In general nu sunt prea multe lucruri care pot fi spuse despre o tastatura si marea majoritate a modelelor disponibile pe piata au caracteristici destul de asemanatoare, semn ca designerii principalelor branduri din acest domeniu au tinut cont de tot ce s-a scris pana acum negativ despre tastaturi. Elemente ergonomice, plastic de buna calitate, curse bine ajustate ale tastelor si zgomote bine estompate sunt caracteristici de baza ale celor mai multe modele disponibile pe piata, insa Microsoft, prin kit-ul Wireless Desktop 2000 care face obiectul acestui review, reuseste sa aduca si cateva noi caracteristici inovatoare.
Cea mai spectaculoasa dintre acestea este criptarea Advanced Encryption Standard (AES) pe 128 de biti care se petrece in timp real intre periferic si calculator. Chiar daca pentru cei mai multi dintre noi nu va fi o problema, transmisia wireless a semnalelor dintre tastatura si calculator poate ajunge la o distanta considerabila si cu ajutorul unor echipamente specializate aceste semnale pot fi interceptate. Deci, daca cineva este suficient de motivat sa afle ce anume tastezi pe tastatura ta wireless si dispune de echipamentul potrivit, poate afla.
Dar cum ipoteza ca acest blog este citit de o selectie vasta de spioni internationali si oameni de stiinta pe cale sa descopere ceva extrem de profitabil este oarecum fantezista, e posibil ca multi dintre voi sa nu fie prea impresionati de acest sistem de criptare. Insa el exista si functioneaza foarte bine, asa ca ori de cate ori va veti pune problema securitatii datelor dumenavoastra, acest kit poate contribui substantial.
Dincolo de criptare, insa, tastatura s-a dovedit a fi deosebit de functionala si bine facuta din punct de vedere ergonomic. Suprafata zonei de tastare este usor curbata si asta contribuie la senzatia de comoditate pe care o ai atunci cand tastatezi. Zgomotul produs de taste, precum si cursa acestora sunt optim calibrate si tastarea textelor mai lungi devine cat se poate de comoda iar plasticul are o textura placuta si care confera o buna aderenta, desi suprafetele laterare si butoanele multimedia si cele programabile din partea superioara a tastaturiii sunt facute dintr-un plastic lucios care retine amprentele.
Per ansamblu, designul acestei tastaturi mi se pare reusit si zona plam rest-ului are o textura romboidala remarcabila si ea, insa din fericire nu avem de-a face doar cu un obiect care doar arata bine, ci si functioneaza asisderea. Singura caracteristica de design care ar putea pune o problema pentru unii este dimensiunea redusa a tastelor functionale, iar cei ce folosesc uzual managere de fisiere de tip „Commander“ vor intui imediat ce vreau sa spun. In rest tastatura se comporta ireprosabil si dureaza foarte putin sa te obisnuiesti cu ea.
Dar kitul Wireless Desktop 2000 are si o a doua componenta ce merita atentia noastra si anume mouse-ul. Iar aici intram deja pe un teritoriu destul de subiectiv, intrucat cea mai mare parte din evaluarile mousilor cred ca reflecta preferintele personale ale review-erilor si parerile pot fi foarte impartite. A mea este destul de pozitiva din punctul de vedere al ergonomiei.
Volumul, curburile si forma generala a mouse-ului sunt bine proiectate pentru a se potrivi cu o gama destul de larga de forme anatomice ale mainii. Mouse-ul umple foarte comod palma si aluneca foarte bine chiar si pe alte suprafete decat mousepad-ul, iar la capitolul precizie nu am iarasi ce sa-i reprosez. Asta fara indoiala datorita sistemului cu laser albastru numit – cum altfel – „Blue Track Technology“, care asigura o functionare foarte precisa pe o multime de suprafete.
Dar, cum spuneam, orice evaluare a unor mousi are si o doza de subiectivitate si cei doi centi ai mei spun ca zgomotul click-ului facut de acest mouse este mult prea puternic si devine iritant foarte repede. Nu stiu daca in timp se mai atenueaza sau daca te poti obisnui cu el, dar scos din cutie mouse-ul este mult prea „vorbaret“ pentru gustul meu si nu va ascund ca asta anuleaza multe dintre caracteristicile ergonomice atractive ale acestuia. Dar poate pe multi dintre voi va satisface un click viguros, asa ca este probabil o simpla chestiune de gust. Mouse-ul arata foarte bine si functioneaza foarte precis, iar pe fundalul coloanei sonore a unui shooter trebuie sa admit ca nu este cu absolut nimic deranjant.
Caracteristicile extra ale tastaturii sunt un alt plus al acestui kit si pe langa controalele multimedia clasice si butoane dedicate pentru Home Page, Mail, Favorite si Zoom, exista si cinci taste programabile care se pot plia pe o multime de nevoi. Pentru a le folosi, trebuie, desigur, sa instalati driverele Microsoft, care se instaleaza foarte usor, dar cu care veti ramane probabil pana la viitoare reinstalare de Windows, intrucat instalarea genereaza o multime de intrari adanc amplasate in structura Registry.
De altfel driverele de mouse si tastatura ale Microsoft sunt recunoscute pentru persistenta lor, insa dupa o cautare sumara pe net se pot gasi solutii acceptabile de dezinstalare daca va doriti asta. Softul va va ajuta insa sa personalizati tastele si sa reglati fin anumite caracterisitici asa ca este mai degraba util, desi atat tastautura, cat si mouse-ul functioneaza fara probleme si fara drivere (ma rog, doar pe baza celor generice, pe care deja le contine sistemul de operare).
Per ansablu, kitul Wireless Desktop 2000 s-a dovedit extrem de comod in utilizare si chiar daca nu are taste iluminate, ceea ce mi se pare o caracteristica absolut dezirabila intr-o tastatura moderna, si zgomotul click-urilor de mouse este un pic prea puternic, avem de-a face cu un produs foarte bine realizat, cu un design atragator si functii suplimentare utile, pe care multi dintre voi l-ar putea gasi foarte potrivit pentru o multime de scenarii de utilizare imaginabile. Absolut recomandabil!