404 Not Found


nginx
Logitech K750 – cea mai buna tastatura din sistemul… solar – TechMagazin

Logitech-K750-500x203

Tastare humanum est. O actualizare a celebrului dicton care este cu atat mai sugestiva cu cat petrecem din ce in ce mai mult timp lucrand cu un calculator. Iar tastatura, care alaturi de mouse reprezinta interfata directa dintre om si masina, este de multe ori pe nedrept ignorata, multora dintre utilizatori nepasandu-le de calitatea acesteia.

Daca dupa cateva ore de lucru devii nervos fara sa stii de ce sau te dor degetele si incheieturile nu este deloc un efect normal al lucrului cu calculatorul, ci mai degraba efectul unei tastaturi prea zgomotoase, cu un feedback dur al tastelor si o pozitie crispata a mainii in timpul tastarii.

 Logitech este una din companiile care inteleg perfect acest lucru si ofera o bogata gama de tastaturi ergonomice, ale caror caracteristici sunt atent alese pentru a face tastarea o experienta dintre cele mai placute. Modelul K750, pe care am avut ocazia sa-l „butonez” cateva zile, mi-a oferit exact o astfel de experienta, pe care o voi impartasi si cu voi in cele ce urmeaza.

Primul lucru pe care il remarci la aceasta tastatura este dimensiunea foarte compacta si micile dreptunghiuri lucioase aflate deasupra tastelor, care sunt de fapt panouri solare, ceea ce inseamna ca nu vei avea batai de cap cu bateriile, dar ai putea avea unele de alta natura. Forma compacta si foarte subtire a tastaturii a putut fi mentinuta de designeri prin sacrificarea restpad-ului, ceea ce pentru unii s-ar putea dovedi o chestie destul de incomoda.

Utilizata pe suprafata unui birou, K750 este usor de folosit si te vei adapta foarte rapid la lipsa restpad-ului, dar daca vei vrea sa o folosesti spre exemplu in sufragerie, cu HDTV-ul transformat in monitor de calculator, si vei avea tendinta naturala de a o apuca din partea de jos, vei constata ca e foarte dificil sa nu apesi si cateva taste, care sunt foarte apropiate de marginea tastaturii.

Cel mai simplu ar fi sa te obisnuiesti sa apuci tastatura din partea de sus, daca vrei sa o muti de colo-colo, dar probabil ca te vei lovi de celalalt punct sensibil al acestei tastaturi si anume suprafata lucioasa sensibila la amprente, pentru care Logitech a inclus in pachet si o bucata de material pentru stergere.

Din fericire, acestea sunt singurele deficiente ale lui K750 si, pana la urma, este o simpla chestiune de adaptare, asa ca nu le pot califica altfel decat minore. Cum spuneam, pe birou aceasta tastatura este foarte usor de folosit si este prevazuta si cu doua picioruse care o inclina la un unghi optim pentru tastare. Piciorusele par destul de firave, insa, asa ca ar fi de evitat apasarea excesiva a tastaturii.

Tastele de tip chiclet sunt spatiate si foarte usor de nimerit, iar feedback-ul lor este foarte asemanator cu cel al tastelor de laptop, absolut deloc obositor. In plus, zgomotul produs este aproape imperceptibil si poti tasta la viteza mare cu un minim de efort. Plasticul de foarte buna calitate este placut la atingere si nu mi s-a intamplat sa-mi alunece vreun deget pe alta tasta,deci are o aderenta buna.

Layout-ul tastelor este clasic si ai si functii multimedia accesibile in combinatie cu tasta FN, dar nu si controale media separate, pentru care nu prea vad cum designerii ar fi gasit un loc. Dar exista si o tasta speciala de sine statatoare, care lucreaza in tandem cu o mica aplicatie ce iti arata nivelul de incarcare a bateriei (care n-a scazut sub 97-98 %), precum si conditiile de iluminare din camera si masura in care acestea sunt suficiente pentru o incarcare optima a bateriei.

Instalarea este cat se poate de simpla. K750 suporta Logitech Unifying, care este o tehnologie ce permite mai multor dispozitive Logitech sa foloseasca un singur receiver. Cum aveam deja un astfel de receiver instalat, nici macar n-a fost nevoie sa umblu la cel cu care tastatura vine la pachet, ceea ce este foarte comod, in special daca ai tendinta sa cam ocupi toarte porturile USB.

Ergonomia buna acestei tastaturi s-a simtit si in jocuri, K750 raspunzand bine la solicitari. Formatul compact poate fi un imens avantaj pentru ca ocupa un minim de spatiu, dar si o mare bataie de cap daca apesi tastele de pe margine fara sa vrei. Mie mi-a placut, dar depinde de modul in care folosesti tastatura, asa ca pot intelege de ce unora le-ar putea displace.

Singurul lucru care ii mai lipseste acestei tastaturi, si cu care cateva produse recente Logitech ne-a cam invatat, ar fi tastele iluminate, una dintre marile inventii ale omenirii, alturi de painea feliata si alte lucruri care ne simplifica existenta. Ramane de vazut daca un viitor model va include si asa ceva.

K750 este un alt model reusit al celor de la Logitech, iar designul deosebit a reusit sa-i convinga si pe multi utilizatori de Mac sa o adopte. De altfel, exista si un model special pentru Mac-uri, cu taste mapate in layout-ul de Mac, dar daca folosesti ambele platforme cea de Windows mi se pare o alegere mai comoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.