UTOK-Fury-Cover1-1170x644

Compania românească UTOK a lansat, în ultima perioadă, o serie de smartphone-uri cu dotări bune la prețuri decente. UTOK Fury este unul dintre aceste modele și a ajuns și la noi în redacție.

Vezi pret si alte detalii aici!

Piața smartphone-urilor din România este una foarte competitivă. Pe lângă jucătorii globali precum Samsung, Apple, LG, HTC sau Sony, există și o un număr considerabil de integratori locali. UTOK a intrat destul de târziu pe această piață, dacă este să comparăm cu alte companii cu tradiție mai mare, dar a reușit să se facă remarcat cu ajutorul unor parteneriate puternice, dar și prin intermediul unor avantaje suplimentare oferite clienților, cum ar fi garanția de cinci ani.

În ultimele câteva luni, compania a lansat câteva modele care au atras atenția, unele prin nume și construcție (UTOK Dorel), altele prin dotări și preț (UTOK Fury). Am testat modelul Fury și, în ciuda unor minusuri, am ajuns la concluzia că e un telefon decent cu un preț decent.

Introducere UTOK Fury

Cei care nu sunt familiari cu termenul ”integrator” trebuie să știe că firmele de acest gen nu sunt producătoare de smartphone-uri sau tablete, ci aleg dispozitive create de companii chinezești, le modifică din punct de vedere software, după care le comercializează sub brand propriu.

Este un model de afaceri practicat de numeroase companii din întreaga lume, iar cei de la UTOK o fac destul de bine, alegând un producător capabil să ofere produse de o calitate bună la un preț decent.

UTOK Fury nu face excepție de la cele spuse mai sus, fiind un model mid-range (cu toate că este vârful de gamă al companiei). Cu un preț de 999 lei, UTOK Fury incorporează un display de 5 inch și rezoluție HD, un procesor cu opt nuclee, 2GB RAM și camere foto de 13, respectiv 2MP. Designul aduce aminte (foarte mult) de unele modele de la Samsung, lucru care nu e neaparat rău). Are margini rotunjie și se ține bine în mână, fiind destul de ușor. M-a deranjat, totuși, poziționarea butonului de Power pe laterala stângă și camera foto ieșită în afară. Este un smartphone care iese în evidență numai dacă este privit din spate, carcasa lucioasă dând naștere unor reflexii interesante.

Telefonul are un spațiu de stocare de 16GB care poate fi extins prin card microSD și poate fi folosit cu două cartele simultan. Rulează Android 4.4 KitKat, iar interfața este apropiată de cea originală creată de Google. În afară de câteva aplicații preinstalate, nu sunt multe schimbări, dar ar fi fost ideal ca sistemul de operare să fie Android Lollipop, nu Android KitKat.

Utok Fury (5)

Puncte pro UTOK Fury

După cum am scris și în titlu, performanța este cel mai mare punct forte al smartphone-ului UTOK Fury. Procesorul Mediatek cu opt nuclee și frecvență de 1,7 Ghz se descurcă foarte bine în combinație cu memoria RAM de 2GB. Navigarea prin meniu este foarte fluidă, iar aplicațiile se mișcă bine. Și jocurile merg fără probleme, dar unele titluri mai pretențioase (NOVA, de exemplu) nu au un număr optim de cadre pe secundă. Trecerea de o aplicație la alta se face rapid, la fel și navigarea între tabelele de Chrome. Pentru utilizatorul obișnuit, care vrea un telefon cu care să-și facă treaba și să consume multimedia, UTOK Fury nu dezamăgește.

Display-ul este de calitate. Rezoluția HD este bună pentru ecranul de 5 inch, iar la un smartphone de 999 lei nu puteam cere un număr mai mare de pixeli per inch. Panoul IPS asigură vizibilitate din unghiuri largi, iar luminozitatea permite folosirea în razele directe ale soarelui, fără prea mult chin din partea utilizatorilor. Cel mai mult mi-au plăcut culorile și contrastul, similare celor redate de ecranele telefoanelor Samsung. Contrastul este puternic și culorile sunt ușor suprasaturate, iar display-ul este plăcut de privit.

Camera foto își face bine treaba. Cei 13MP se descurcă bine în condiții de lumină puternică și decent într-un mediu mai întunecat. Nu este un senzor extraordinar, dar este suficient pentru cei care vor fotografii pentru social media sau amintiri din vacanțe. Spre deosebire de camerele de pe alte telefoane cu prețuri similare, senzorul de pe UTOK Fury a surprins plăcut.

Utok Fury (11)

Puncte contra UTOK Fury

Autonomia nu este tocmai excepțională. Telefonul resită unei zile întregi de folosire, asta dacă nu e butonat constant. Cu internetul pornit (alternând între WiFi și 3G), luminozitatea setată pe auto și sincronizarea automată pornită, m-am trezit de câteva ori în situația de a fi nevoit să pun telefonul la încărcat la jumătatea zilei. Ce-i drept, în timpul testelor am folosit constant rețelele sociale, am jucat câteva partide de Candy Crush și am făcut câteva poze. Totuși, acumulatorul de 2.000 mAh este prea mic pentru restul specificațiilor.

Concluzie UTOK Fury

Cei de la UTOK au adus pe piața românească un model puternic cu ecran frumos. Din păcate, pentru a menține telefonul la un preț competitiv, compania nu a pus accent pe construcție și design, aspectele care trag cel mai mult modelul în jos. Smartphone-ul este potrivit pentru cei care au nevoie să navigheze rapid între aplicații, pentru cei care consumă conținut multimedia și pentru cei care vor să-și păstreze amintirile din vacanță. Prețul este justificat și UTOK Fury are ce aduce în lupta cu terminalele altor integratori din România.

Utok Fury (10)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.