404 Not Found


nginx
Producătorii români de smartphone-uri intră în lupta cu giganţii mondiali – TechMagazin

smart-thinkstock_article-main-image

Design cool, fiabilitate şi înaltă performanță. Acestea sunt probabil componentele unui smartphone de succes. Până la apariţia mărcilor locale şi a private labels, un telefon mobil care să îmbine toate aceste caracteristici avea un preţ prohibitiv pentru majoritatea românilor.

Oserie de companii de consumer electronics, inclusiv româneşti, au încercat să spargă stereotipul care spune că un telefon frumos, performant şi fiabil este obligatoriu foarte scump. Astfel, în ultimii ani, producători din toate colţurile lumii au lansat pe piaţă modele care, din punct de vedere al caracteristicilor, cedează în faţa marilor branduri doar la capitolul preţ.

Aşa s-au umplut rafturile magazinelor de telefoane inteligente cu mărci care te pun pe gânduri şi genereză temeri de genul: merită sau nu? – G-TiDE, Cricket, Opticon, Xolo, Fly , iBall, Pharos, Prestigio, Gigabyte sau naţionalul Allview sunt doar câteva exemple de astfel de branduri despre care altădată am fi spus cu uşurinţă NO NAME.

În aceeaşi categorie putem trece şi aşa-zisele private labels lansate de companii din domeniul serviciilor de telefonie mobilă. Contrar opiniei generale, care plasează dispozitivele sub marca Cosmote, Orange sau Vodafone pe poziţii inferioare în „lanţul trofic” al smartphone-urilor, unele private labels au atras atenţia graţie noutăţilor tehnologice integrate. După părerea multor analişti, telefoanele inteligente private label au depăşit faza unor simple replici ale dispozitivelor de top, iar cea mai recentă dovadă în acest sens este YotaPhone, un mobil branduit de un operator rusesc care a câştigat premiul CES 2013 la categoria smartphone.

Şi în România, operatorii de telefonie mobilă sunt printre cei mai activi promotori ai terminalelor smartphone private label. În prezent, Cosmote comercializează 5 modele de telefoane mobile, Vodafone 5 şi Orange 3 modele.

De ce ai cumpăra un telefon inteligent private label?
Interesul pentru aceste private labels este în strânsă legătură cu raportul calitate – preţ pe care îl percep clienţii. Totodată, el mai depinde şi de felul în care aceste mărci vor evolua, a declarat, pentru Income Magazine, Alexandru Munteanu, Sales Operations Senior Manager COSMOTE & Germanos România. În măsura în care ele vor păstra sau chiar accelera ritmul de dezvoltare – din punct de vedere al calităţii, precum şi al specificaţiilor tehnice oferite – menţinându-şi preţul competitiv pe o piaţă dinamică, au şanse mari să câştige tot mai mult din atenţia consumatorilor, stârnindu-le curiozitatea de a le încerca, explică reprezentantul COSMOTE & Germanos România.

Totuşi, nu trebuie să ne iluzionăm. Principalul considerent în baza căruia clienţii iau decizia de achiziţie este preţul accesibil. „De aceea”, spune Alexandru Munteanu, „atunci când analizăm (la Cosmote n.r.) posibilitatea de a introduce în portofoliul nostru un produs de tipul private label, avem în primul rând în vedere faptul că oferta finală din care acesta va face parte trebuie să fie foarte atractivă pentru clienţii noştri.”
În plus, pentru că aceste produse devin ambasadoare ale brandului Cosmote, compania alocă timp şi resurse importante pentru a se asigura că îndeplinesc exigenţele clienţilor din punct de vedere al calităţii. „Suntem foarte riguroşi când vine vorba despre criterii precum specificaţiile tehnice, calitatea funcţionalităţilor, a software-ului şi a finisajelor”, adaugă managerul Cosmote şi Germanos România.

În portofoliul Cosmote, cel mai recent smartphone lansat sub brand propriu este COSMOTE Smart Play. Acesta oferă acces la cele mai noi tendinţe şi tehnologii, este perfect pentru persoanele care au nevoie de Internet mobil, aplicaţii variate, noutăţi şi jocuri într-un singur dispozitiv, la preţuri accesibile.

Cel mai prolific brand local
Prezent în majoritatea reţelelor comerciale din ţară, Allview, specialistul român în mobile Dual Sim, a lansat din primăvara anului 2008 şi până în prezent peste 30 de modele de telefoane, iar nouă din acestea sunt smartphone-uri. Pentru că nu dispune de bugete mari de publicitate, mulţi români nu ştiu că Allview este, de fapt, un brand românesc.

Cu toate aceste lipsuri, anul trecut Allview a vândut 18.000 de terminale mobile, un scor bun pentru o firmă prezentă pe acest segment de piaţă abia din 2008. De altfel, aşa cum susţine directorul Visual Fan, Lucian Peticilă, compania care deţine brandul Allview, „divizia de telefoane mobile are o evoluţie ascedentă, care se traduce printr-un grad mare de satisfacţie al acţionarilor”.
Piaţa telefoanelor mobile de tip smartphone este cifrată în România la aproximativ 900.000 de unităţi, cota singurului producător „local” Allview (am pus local între ghilimele deoarece, în realitate, dispozitivele Allview sunt fabricate în China) ar fi undeva în jurul a 1,8%, potrivit oficialului companiei.
Anul trecut, Visual Fan a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 2,1 milioane de euro (cu profit de peste 50.000 de euro). Cu un an mai devreme, cifra de afaceri a fost de circa 2,2 mil. euro (47.000 euro profit).
Pe o piaţa în care bătălia se dă între giganţii Samsung (care deţine peste 50% din vânzări), Nokia, Apple, LG şi HTC – toate cu bugete de publicitate de sute de milioane de euro la nivel global – intervenţia unei firme cu cifră de afacere ce abia depăşeşte două milioane de euro seamănă mai degrabă a bâzâit de ţânţar într-o turmă de bivoli.
Acum, atuul numit Dual Sim, pe care firme precum Allview l-au speculat cu succes, este pe cale de stingere. Toţi marii producători (exceptând Apple) au început să scoată pe piaţă dispozitive Dual Sim, atacând core-businessul firmelor de pe această nişă.

Pentru Allview acesta a fost semnalul regândirii strategiei de marketing, care a dus la lansarea smartphone-urilor ideale: frumoase, performante, fiabile şi ieftine .
Compania a semnat câteva premiere naţionale, precum P5 Alldro, primul smartphone dual SIM din România (cu procesor Dual-Core şi Android 4.0.4) sau P4 DUO, primul Dual Sim românesc (şi din Europa ) cu ecran Super Amoled Plus de 4.3 inci. De altfel, Allview P4 şi Allview P5 sunt modelele cu caracteristici tehnice de vârf care au fost preluate în portofoliul operatorului Cosmote.
Dacă e să comparăm preţurile cerute de concurenți eminenți pentru modele similare, un smartphone bazat pe o versiune relativ recentă (Andorid 4.0 plus), cu ecran mare şi procesor Dual-core agil de 1GHz, un preţ sub 200 de euro (pentru P5 AllDro) este cu adevărat un chilipir.

Smartphone-ul de top al celor de la Allview este însă Dual Sim-ul P6 Stony cu display Super Amoled Plus HD de 4,65 inci. Lansat în noiembrie 2012, P6 Stony este cel mai mare smartphone românesc. Este dotat cu un procesor performant Cortex A9 Dual Core, are o capacitate a memoriei flash de 4 GB, posibilitate de transfer de date prin Wi-Fi direct şi cameră foto de 8 MP cu autofocus. Preţul device-ului este la jumătate (1.500 lei) faţă de „confraţii” cu dotări similare de la Samsung, LG sau HTC.

Oficialii Allview susţin că interesul pentru mărcile locale va creşte în continuare „datorită faptului că acestea oferă aceleaşi caracteristici precum mărcile internaţionale, la preţuri accesibile”, după cum spune Lucian Peticilă.
„Suntem permanent în pas cu tehnologia şi cu noutăţile din domeniul IT&C. În cazul nostru, primăvara 2013 va aduce cu sine noi lansări de produse care vor fi anunţate în curând”, declară reprezentantul Allview.

Ce urmează
e-Boda, unul dintre principalii competitori ai celor de la Allview pe partea de tablete, priveşte de mult timp cu invidie la divizia de telefoane mobile a producătorului Visual Fan, deţinătorul brandului Allview.
Rosal Import-Export, firmă care deţine brandul e-Boda, a anunţat încă din toamna anului trecut că lucrează la un smartphone pe care să-l adăuge la portofoliul actual de produse.
Fără să ofere prea multe amănunte despre acest proiect, Alexandru Drăgoiu, co-fondator e-Boda spune că lansarea unui smartphone face parte din dezvoltarea firească a unei companii de consumer electronics. Ceea ce s-a anunţat este că noul telefon inteligent va fi un Android şi probabil Dual Sim.

Faceţi cunoştinţă!
De fapt, industria de aparate Dual Sim este astăzi încă dominată de companii care nu fac parte din liga mare. Unul dintre cele mai importante branduri de telefonie mobilă Dual Sim din Europa este Fly Mobile, brand deţinut de Meridian Mobile, companie cu sediul în Marea Britanie. Cu operaţiuni desfăşurate în ţara de origine, Franţa, Germania, India, Rusia şi Ucraina, Fly a devenit lider de piaţă în unele ţări est-europene (Rusia şi Ucraina).
Cum reuşeşte? La sfârşitul anului trecut, Fly Mobile a lansat două smartphone-uri de top, Dual Sim, la preț de 200 de euro, respectiv 170 de euro (preţ de magazin): IQ 441 Radiance și IQ 442 Miracle.
Modelul de top IQ441 Radiance are, în comparaţie cu 442 Miracle, ecran mai mare (4,3 inci faţă de numai 4 la Miracle). Pe de altă parte, ultimul „deţine” un design mai fin, dominat de linii netede.

„Umplutura” celor două este însă identică, oferind utilizatorilor un Android la preţ de entry level, cu caracteristici de premium. Astfel, ecranul celor două este realizat în tehnologia IPS, iar la capitolul alimentare, cele două sunt dotate cu baterii puternice de 1600, respectiv 1800 mAh. Dispozitivele deţin toate modalităţile de comunicare posibile (exceptând NFC): standardele de suport GSM/GPRS/EDGE (900/1800/1900 MHz), 3G/ HSDPA (900/2100 MHz), bluetooth 3.0, Wi-Fi (802.11b/g/n) şi receptor GPS.

Singurul lucru surprinzător este camera de numai 5 megapixeli (senzorul de 8 megapixeli este în prezent aproape un standard).
Dacă aceste caracteristici nu sunt convingătoare, trebuie spus că modelul de top al celor de la Fly este un Android 4.0 cu ecran de 4.65 inci, Super AMOLED HD, cu procesor Dual core de 1,2 GHz, 1 GB RAM şi memorie internă de 4GB – Fly IQ444 Diamond. Preţul – 300 de euro (fără TVA).

Ameninţarea celor mici
Una din noutăţile în materie de smartphone a venit de la surprinzătorul device prezentat de ruşii de la Yota Devices, fostă divizie a operatorului de telefonie mobilă Yota.
Telefonul propus de aceştia, YotaPhone, rezolvă eterna problemă privind viaţa scurtă a bateriei. Astfel, deşi are două ecrane de 4.3 inci – unul pe faţă şi altul pe spate – şmecheria găsită de productătorul din Rusia este că tradiţionalul display full-color de înaltă definiţie este completat cu unul pentru e-book-reader cu afişare în alb-negru de tip e-ink, ceea ce conduce la consum redus de energie.
Cele două ecrane comunică între ele, aşa că utilizatorul are posibilitatea să mute pe ecranul alb-negru şi invers imaginile derulate. Ambele ecrane sunt protejate cu un monostrat Gorilla Glass, iar între acestea se află un cip Qualcomm Snapdragon MSM8960 de 1.5 GHz. Într-un intreviu pentru The Wall Street Journal, şeful Yota Devices, Vladislav Martinov, declara că preţul telefonului nu va depăşi 500 de dolari. În afara Rusiei aparatul va fi vândut doar în colaborare cu operatori de telefonie mobilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.