Prestigio-Muliphone-4300-DUO-2-500x339

Despre telefoane dual SIM am mai vorbit pe blogul acesta, in repetate randuri chiar, insa este prima oara cand vorbim despre brandul Prestigio.

Chiar daca multi dintre voi nu au auzit probabil pana acum despre acest brand, personal nu sunt la prima experienta cu Prestigio si va pot spune ca toate produsele de la ei care mi-au trecut prin mana s-au dovedit a fi foarte OK.

Am testat in trecut mai mult navigatoare GPS de la ei, dar nu ma mira ca ofera si telefoane, iar Prestigio Multiphone 4300 DUO a fost o surpriza placuta si o solutie comoda, daca vrei sa folosesti doi operatori de telefonie mobila.

Prestigio Muliphone 4300 DUONu stiu de ce, dar cele mai multe dintre telefoanele dual SIM pe care le-am vazut au fost modele entry level destul de rudimentare, care nu ofereau prea mult in plus fata de capabilitatea de a opera doua SIM-uri in acelasi timp. Fie aveau ecrane de o rezolutie jenanta, fie erau motorizate de procesoare slabe, ma rog, ceva intotdeauna era cam aiurea la dual SIM-uri si cred ca de-asta nu au prea avut succesul pe care, cel putin in teorie, un astfel de telefon ar trebui sa-l aiba. De data asta insa am avut de-a face cu un telefon Android absolut normal, cu un ecran decent si un procesor suficient de sprinten, capabil sa ruleze fluent Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Adica un smartphone telefon normal, pentru care dual SIM-ul este un supliment bine-venit. Performantele absolut decente ale lui 4300 DUO vin intr-un pachet care mi se pare a fi peste nivelul entry-level cu care ma cam obisnuisem la dual SIM-uri.

Designul lui Prestigio 4300 DUO este clasic si destul de auster, dar simplitatea liniilor drepte, doar usor indulcite de rotunjimile colturilor, ii confera un aer sic. Panoul dorsal este mai putin minimalist, capacul care permite accesul la baterie si locasele pentru SIM-uri avand forma literei H. Capacul se scoate destul de usor, dar pare destul de fragil, asa ca am fost tentat tot timpul sa umblu cu grija cand l-am scos. Dar, odata montat la loc capacul, telefonul devine foarte rigid; nimic nu scartaie, nimic nu se indoaie. Are trei butoane de control: pornit/oprit – dreapta sus, declansatorul pentru camera (care si porneste camera) pe latura dreapta si sub el un slider pentru volum. Pe latura de jos se afla clasicul jack audio de 3,5 mm, iar pe latura de sus (destul de neobisnuit) conectorul pentru cablul USB. In rest, exista si obisnuitii senzori Android pentru Home, Meniu, Back si Search, amplasati sub ecran, dar care nu sunt iluminati foarte vizibil, asa ca, de cele mai multe ori, vei apasa acolo unde stii ca este senzorul si nu neaparat acolo unde vezi iconita iluminata. Un pic aiurea dar comezile vor fi executate prompt si te vei obisnui foarte repede cu asta.

Prestigio Muliphone 4300 DUODisplay-ul este destul de impresionant pentru un dual SIM, cum spuneam, fiind un IPS capacitiv de 4,3 inci, cu unghi de vizionare extra larg, care se preteaza foarte bine la redarea multimedia vizuala. Cu o rezolutie de 480×800 si o densitate a pixelilor de 217 ppi (pixeli pe inci), ecranul este suficient de bun pentru a viziona clipuri video si chiar si filme, la o calitate foarte buna a imaginii, cu un contrast puternic si culori vibrante. Clipurile de pe YouTube si alte servicii web similare se vad si ele foarte bine pe acest ecran. Unghiul de vizionare este, cum spuneam, foarte larg si imaginea ramane clara si cu o geometrie acceptabila chiar si daca o privesti mult din lateral, asa ca poti vedea clipuri in grup cu prietenii, asa cum pe vremuri se citea Scanteia pe strunguri, alaturi de tovarasi.

Procesorul acestui telefon este un single-core ARM Cortex A9 la 1 GHz, iar cipul grafic un PowerVR SGX Series5. In combinatie cu 4 GB de memorie interna si o capacitate de stocare RAM de 512 MB, avem de-a face cu o masinarie foarte decenta, capabila sa ruleze fara probleme Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Daca ai nevoie de spatiu de stocare suplimentar, telefonul suporta carduri de memorie SDHC si SDXC de pana la 32 GB.

Interfata telefonului este cea a Android-ului 4.0, cu doar cateva elemente personalizate, proprii brandului Prestigio. Vine cu destul de putine aplicatii preinstalate, cum ar fi eReader Prestigio (brandul are o buna traditie in domeniu), dar Google Play e doar la un click distanta si iti poti lua de acolo tot ce ai nevoie. Data fiind varietatea posibilitatilor, nu voi insista prea mult asupra softului, dar am vrut sa mentionez ca nu vine preinstalat cu o gramada de chestii inutile (spre exemplu aplicatia pentru cotatii bursere de pe HTC-ul meu, de care n-am reusit sa scap de ani de zile si inteleg ca nici nu am cum fara root).

Prestigio Muliphone 4300 DUOCamera lui 4300 DUO este una destul de decenta, la o rezolutie de 5.0 Mpx si cu Auto-Focus. Fotografiile rezultate au rezolutia maxima de 2592 x 1944 pixeli si imaginile sunt destul de bine echilibrate, dar calitatea nu este tocmai stralucita. Pentru instantanee utilitare (un program al unui magazin, vreun produs sau eticheta de preturi si alte chestii de tipul asta) camera e OK, dar nu cred ca te poti baza pe ea pentru fotografii dintr-o vacanta sau orice alte cadre pe care vrei sa le pastrezi pe termen lung. Telefonul dispune si de o camera frontala, pentru video chat, cu o rezolutie de 0,3 Mpixeli, deci fara pretentii.

Bateria lui 4300 DUO este una Lithium Ion Polymer de 1500 mAh, capabila, conform producatorilor, de un timp de convorbire de 3 ore si un timp standby de 120 ore. In practica, bateria m-a tinut aproape doua zile, fara sa vorbesc prea mult (sub o ora pe zi), dar folosind jocuri video pe parcursul calatoriilor zilnice cu metroul si, ocazional, cateva sesiuni de navigare pe web pe parcursul zilei. Destul de decent.

Prestigio Muliphone 4300 DUODin punct de vedere functional, 4300 DUO s-a dovedit intuitiv si usor de folosit. Comutarea de pe un SIM pe altul se face foarte simplu si sectiune de administrare a SIM-urilor din setari este clara si totul este usor de setat. Calitatea convorbirilor a fost si ea foarte buna, pe amblele SIM-uri testate (un Orange si un Digi Mobil).

Prestigio MultiPhone 4300 DUO este un smartphone destul de performant, foarte potrivit pentru utilizarea in regim dual SIM. Asta nu inseamna ca nu e in regula si daca il folosesti cu un singur SIM, dar e pacat sa nu profiti de tot ce poate oferi. Chiar daca de regula folosesti un singur telefon dual SIM poate fi util, spre exemplu atunci cand calatoresti in strainatate, unde poti folosi si un SIM prepay local, care sa nu-ti umfle factura pentru roaming. Nu este un smartphone varf de gama, dar nici tocmai un entry level, asa ca ar putea sa fie ideal plasat pentru o multime de potentiali utilizatori. Daca nu tii neaparat sa ai un telefon de la un brand hiper-cunoscut, Prestigio are o buna reputatie si produse de buna calitate, asa ca un telefon dual SIM de la ei este o alegere foarte decenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.