Diferenta dintre un laptop obisnuit si un ultrabook este similara celei intre o gospodina mai plinuta care gateste excelent si un top model ce poarta cel mai scumpe haine si accesorii. Ambele sunt dezirabile, in anumite circumstante, pentru ceea ce ofera, dar chiar daca dragostea trece prin stomac, atractia fizica este, de cele mai multe ori, irezistibila.
Cam asta ar fi si diferenta dintre ultrabook-ul Maguay MyWay U1402i Touch si laptopurile clasice. U1402i este un top model, pentru ca, in mod evident, arata superb, dar atractivitatea sa rezulta si dintr-o foarte robusta configuratie hardware, care ii confera suficienta putere de calcul pentru cam orice scenariu de utilizare tipica, cu exceptia jocurilor video de ultima generatie, care solicita resurse hardware pe care ultrabook-urile nu prea au cum sa le aiba in spatiul limitat pe care il ofera carcasele lor.
Ceea ce te frapeaza inca de la prima vedere la MyWay U1402i este designul premium, care imprumuta formula carcasei unibody din aluminiu anodizat, pe care probabil ca ati mai admirat-o la Apple Macbook Pro si Air sau la ASUS Zenbook. Maguay se alatura acestui club select si vine cu o oferta deosebit de atractiva, dar si flexibila, intrucat poti configura multe dintre caracteristicile sistemului pe site-ul producatorului, in functie de preferinte sau de bugetul disponibil.
Configuratia sistemului de test a fost una de top, cu un procesor de ultima generatie Intel Core i7-3517U (Ivy Bridge pe 22nm) la 1,9 GHz (3 GHz in Turbo Boost), 8 GB RAM DDR3 1600MHz si un GPU integrat Intel HD Graphics 4000, la care se adauga un SSD de 240 GB pentru sistemul de operare, plus un hard disk de 500 GB pentru stocare. Conectivitatea este si ea cat se poate de buna, cu Bluetooth 4.0 si un receiver wireless Intel WiFi 802.11 b/g/n la 300 de Mbps. O combinatie robusta, in care intra optiunea unui display multi touch de 14 inci (sistemul este disponibil si cu un display TN iluminat cu LED), precum si sistemul de operare Windows 8 Pro.
Cum spuneam, designul este realmente impresionant, iar carcasa de aluminiu anodizat este de o eleganta aparte. Finisajele sunt minutios realizate, insa muchiile carcasei se pot simti destul de bine. Nu te vei taia in ele, nu-ti face griji, dar le vei simti mult mai bine reliefate decat la laptopurile cu carcasa de plastic. Greutatea intregii masinarii se apropie de 2 Kg, o alta diferenta fata de laptopurile de plastic clasice, dar nu este excesiva si nu cred ca-ti va cadea umarul dupa ce il plimbi o zi intreaga dupa tine in geanta sau rucsac. Pe laterale sunt prezente exact porturile de care ai nevoie: un USB 3.0, un mini-HDMI si un VGA port-replicator pe dreapta si alimentarea, un port USB 2.0, unul audio si card reader-ul pe stanga. Fiind un ultrabook, nu a fost loc suficient in carcasa pentru o unitate optica.
Tastatura este de tip chicklet, foarte comoda in utlilizare si cu un feedback potrivit al tastelor. Poti folosi si tastatura virtuala de pe ecranul touch, daca preferi, insa mi se pare mai comoda cea analogica. Nu exista taste numerice, asa ca a fost posibila o spatiere mai lejera a tastelor ramase, care sunt suficient de silentioase si au o cursa scurta, ce permiet tastarea comoda la viteza mai mare, daca ai mai mult de scris. Trackpad-ul are si el dimensiuni generoase si este incastrat perfect in carcasa, marginile acestuia fiind bine delimitate. Nu poti comite gesturi multi-touch pe trackpad, dar poti face asta foarte usor pe ecran.
Si, ca tot am mentionat ecranul multitouch de 14 inci, as mai spune ca acesta este impresionant si daca vei pati ca mine probabil iti va fi greu sa alegi intre senzatia cool a atingerii ecranului si comoditatea familiara a tastaturii si trackpad-ului. Cel mai probabil experienta ta va fi un mix intre cele doua, ceea ce se va dovedi destul de interesant, comparativ cu laptopurile cu display non-touch. E usor straniu, insa, sa ai ecran touch pe un laptop care nu se poate transforma in tableta, ceea ce reprezinta singura posibila frustrare pe care ti-o poate provoca acest sistem. Ecranul este de tip glossy, asa ca la lumina de zi vei avea reflexii de tot felul, insa imaginile redate sunt clare si cu o luminozitate buna si culori bine echilibrate.
Diagonala de 14 inci a ecranului este suficient de generoasa pentru redarea multimedia. MyWay U1402i a rulat impecabil orice tip de continut vizual i-am dat. Cat despre partea audio, aceeasi veche poveste, valabila la marea majoritate a laptopurilor. Daca vrei auditie de calitate, cu basi si amplitudine acceptabila a sunetului ar fi recomandabila o pereche de casti bune sau conectarea la un sistem de boxe performant. Dar pentru o coloana sonora a unui film, spre exemplu, sunetul redat de difuzoarele incorporate este clar si suficient de puternic, asa ca poti vedea filme in conditii excelente. Clipurile muzicale vor fi si ele redate excelent vizual, dar pe partea audio vor lipsi basii asa ca piesele muzicale nu vor suna la fel de bine ca pe casti. Per ansamblu, insa, performantele multimedia ale acestui sistem mi se par foarte bune.
Bateria laptopului este una Li-Polimer cu 4 celule, la 6800 mAh si este incorporata, ceea ce inseamna ca nu poti avea una de rezerva. Insa autonomia de pana la 6 ore anuntata de producator s-a confirmat la mai multe incarcari succesive si mi se pare indestulatoare pentru o zi de utilizare tipica. Daca nu exagerezi cu vizionarile de continut HD ai suficienta putere pentru o intreaga zi. O reincarcare completa dureaza cam doua ore si jumatate.
Maguay MyWay U1402i este un ultrabook care ii face cinste producatorului roman. Aspectul premium si flexibilitatea configuratiilor sunt atractive, insa chiar si cele mai ieftine configuratii se situeaza in zona premium, deci nu avem de-a face un un produs ieftin, nici la propriu, nici la figurat. Dar calitatea produsului si modul in care acesta poate contribui la imaginea posesorului cred ca justifica pretul. Este o solutie performanta, cu dotari sensibil peste medie, cu un design care, chiar daca nu reprezinta o premiera, ramane unul dintre cele mai cool aspecte pentru un ultrabook.