Atunci când e bine făcut, periajul manual rămâne suficient de bun și foarte ieftin, însă cei care preferă ceva mai bun, cei comozi sau cei care trebuie învățați să folosească periuța de dinți, adică copiii, ar putea descoperi că o periuță de dinți electrică transformă o corvoadă, într-o activitate mai plăcută și mai ușor suportabilă.

Igiena orală este extrem de importantă pentru starea de sănătate de ansamblu a individului și, desigur, pentru dantura sa. Din păcate, puțină lume este conștientă de felul în care se realizează corect și eficient periajul dentar. De aceea, o periuță electrică îți oferă un mijloc la îndemână de a îmbunătăți rezultatele periajului, medicii stomatologi fiind în unanimitate de acord că rezultatele folosirii unui asemenea dispozitiv sunt incontestabil mai bune.

Ce tehnologie alegi pentru periuța de dinți electrică

Din punct de vedere al construcției și al modului de lucru, periuțele de dinți se pot încadra în patru clase, care la rândul lor pot fi puse în două grupe mari, cu rotație și cu vibrație.

  • Periuțe de dinți electrice rotative sunt cele mai ieftine modele de pe piață, periuțele rotative folosesc o perie circulară care se învârte într-un singur sens. Această tehnologie este simplă și fiabilă, însă are totodată și cea mai mică eficiență din toată gama disponibilă. Atenție însă, doar pentru că un produs este simplu și ieftin nu înseamnă că trebuie ignorat, mai ales dacă bugetul nu ne permite achiziții costisitoare.
  • Periuțele de dinți electrice rotativ-oscilante au un design derivat din cel anterior, aceste periuțe alternează sensul rotației periei, având astfel o eficiență mai bună în înlăturarea plăcii dentare. Faimos deoarece este folosit de către popularul producător Oral-B, acest design necesită utilizarea, la fel ca în cazul celui cu rotație simplă, unei metodă de periat în care fiecare dinte este curățat pe rând.
  • Periuțele de dinți electrice cu vibrații sonice spre deosebire de periuțele electrice rotative, folosesc o perie cu o formă care amintește de cea a periuței clasice. Motorul electric induce o mișcare oscilantă în capul de periere, iar vibrația foarte rapidă a acestuia, până la 50.000 de mișcări pe minut, va ajuta la dislocarea plăcii dentare. Periuța sonică nu necesită învățarea unei noi tehnici de curățare, aceasta putând fi folosită la fel ca o periuță de dinți manuală. Cele mai faimoase modele sunt probabil SoniCare de la Philips.
  • Periuțele de dinți electrice cu vibrații ultrasonice diferă prin modul de acțiune de tehnologia anterioară. Folosind tot vibrații, care funcționează însă la frecvențe mult mai mari și generează unde sonice în domeniul inaudibil al ultrasunetelor. În timp ce periuțele sonice au o amplitudine mare a vibrației dar o frecvență mică, periuțele ultrasonice au o amplitudine foarte mică, uneori abia vizibilă, dar o frecvență extrem de mare, de ordinul sutelor de milioane de mișcări pe minut. În cursul testelor clinice, s-a observat că aceste periuțe nu doar înlătura placa dentară și mizeria, dar reușesc să și dezinfecteze deoarece pot ucide anumite tipuri de bacterii prin distrugerea fizică a pereților celulari.

Deși cea mai mare parte a periuțelor de dinți electrice poate fi încadrată în una dintre aceste categorii, producătorii au lansat și modele care îmbină două sau mai multe tehnologii. Astfel, variantele derivate mai importante ar fi:

  • Periuțele de dinți electrice contra-oscilante sunt un hibrid între modelul rotativ și modelul rotativ-oscilant, această periuță are un cap cu două rânduri de peri care se rotesc în sensuri opuse și sunt eficiente.
  • Periuțele de dinți electrice rotativ-oscilanto-pulsatorii sunt disponibile, de exemplu, în oferta Oral-B și marcate cu sufixul „3D”. Aceste periuțe au un cap rotativ-oscilant care și pulsează de sus în jos, preluând astfel o parte din avantajele tehnologiei sonice. O altă soluție oferă două perii distincte, prima fiind de tip rotativ-oscilant iar cea de-a două de tip sonic, efectul urmărit fiind același.
  • Periuțele de dinți electrice sonice/ultrasonice, după cum este ușor de ghicit, acestea oferă două moduri de lucru, utilizatorul putând trece de la modul antibacterian ultrasonic la cel sonic pentru curățarea mai bună a resturilor alimentare.

Deoarece modurile de acțiune diferă și nu toată lumea se poate acomoda cu unul din aceste modele, este greu de recomandat un tip constructiv anume. Pentru bugete reduse, modelele rotative simple sunt suficiente, în gama medie am recomanda modelele rotativ-oscilanto-pulsatorii sau sonice standard, iar în gama superioară am recomanda hibrizii sonic/ultrasonic sau modele din gama medie cu dotări mai bune.

Baterie sau acumulatori pentru periuța de dinți electrică

  • Alimentarea cu baterii este cea mai simplă și este în general disponibilă doar pe periuțele de dinți electrice din gamele mai ieftine. Costul în timp al bateriilor de bună calitate va fi destul de ridicat.
  • Alimentarea cu acumulator este opțiunea preferată în cazul produselor din gamele medie și superioară. Acestea au un cost de operare mai mic în timp, au dimensiuni mai reduse și oferă ocazional și autonomie mai bună, însă acestea folosesc de cele mai multe ori încărcarea fără contact prin inducție, ceea ce le face dependente de baza de încărcare.

Ce trebuie să urmărim când alegem o periuță de dinți electrică

Analizând toate datele, după ce ne-am hotărăt la o anumită tehnologie și la modul ei de alimentare, putem reduce lista candidaților pentru o achiziție verificând și alte detalii esențiale.

  • Capetele interschimbabile sunt disponibile pe lângă capul de perie implicit, fiind speciale și variate. În cazul anumitor producători, oferta include capete pentru masarea gingiilor, capete speciale pentru albire, capete pentru persoanele care poartă aparat dentar, capete cu perii speciale pentru zonele sensibile și așa mai departe. Verificați ce perii include periuța electrică în mod implicit și, nu în ultimul rând, costul de înlocuire sau cel al periilor suplimentare de care aveți nevoie. 
  • Numărul programelor de periaj este o altă caracteristică a periuțelor de dinți electrice, oferind un număr diferit de programe de lucru. Cele mai avansate, cum este Periuța de dinti electrica Philips Sonicare HealthyWhite HX6731/02, pot avea și șase moduri, precum cel de curățare zilnică, îngrijirea gingiilor, mod sensibil, albire sau chiar curățarea limbii. 

Periuța de dinti electrica Philips Sonicare HealthyWhite HX6731/02

Indicatorul de presiune, așa cum îl vedem la Periuța electrică ORAL-B Vitality Cross Action, ne arată dacă periajul este corect, adică un periaj ferm, dar și delicat în același timp, pentru a nu răni dinții sau gingiile. Dacă se pune prea multă presiune pe dinti, indicatorul de presiune oprește funcționerea, sau semnalizînd vizual sau acustic.

Periuță electrică ORAL-B Vitality Cross Action

Durata periajului este cronometrată de periuțele electrice, semnalizând două minute de funcționare pentru întreg periajul, dar și fiecare 30 de secunde pentru periajul fiecărui sfert din dantură. O astfel de caracteristică o găsiți la Periuța de dinți electrică Oral-B Genius 9000

Sterilizatorul pentru capul de periaj este prezent la unele periuțe, precum Periuța electrică cu sterilizator UV Philips Sonicare FlexCare HX6932/36, pentru a dezinfecta cu ultra-violete capetele de periaj. Este important pentru că între periaje capetele umede pot deveni un loc favorabil dezvoltării bacteriilor.

• Programele de periaj concepute pentru diferite situații, pentru dinți sensibili, pentru masajul gingiilor, pentru albirea dinților, pentru o curățare mai profundă sau altele poate fi urmărită prin tehnologie bluetooth, care conectează periuța la aplicația de pe smartphone și oferă indicații de periaj în timp real, înregistrează activitatea de periaj și ajută la crearea de programe de periaj personalizate. Periuța de dinți electrică Oral-B Genius 9000 este una din periuțele performante care vă răsfață în acest mod.

Periuță de dinți electrică Oral-B Genius 9000 Black

Începând de la 50 de lei și urcând până la 950 de lei, periuțele de dinți electrice sunt oferite într-o gamă largă de versiuni și oferă tot felul de tehnologii menite să le facă mai eficiente sau mai ușor de folosit. În funcție de buget, pretenții și particularități, oferta este suficient de bogată pentru a oferi un produs care să vă ajute să vă întrețineți dantura cât mai ușor și să vizitați dentistul cât mai rar.

Câteva recomandări de periuțe de dinți electrice

  • Oral-B Advance Power DB4010. Un model accesibil de la Oral-B, periuța este de tip rotativ-oscilant cu 9600 de turații pe minut și este alimentată cu două baterii AA. 
  • Dr.Mayer rechargeable GTS1050. Un model accesibil de la Dr.Mayer, periuța este de tip rotativ-oscilant cu 8800 de oscilații pe minut, 2 moduri de periaj, cronometru la 30 secunde și 2 minute, senzor de presiune, acumulatori cu încărcător internațional, 100-240 v.
  • Oral-B Vitality Plus Cross Action. Un model accesibil de tip rotativ-oscilant, Vitality oferă un acumulator intern puternic, două capete interschimbabile, compatibilitate cu toate capetele suplimentare Oral-B și un design confortabil. 
  • Dr.Mayer Sonic with UV sanitizer GTS2050UV. Un model accesibil de la Dr.Mayer, periuța este cu tehnologie sonică, trei moduri de periaj, cronometru la 30 secunde și 2 minute, senzor de presiune, acumulatori cu încărcător internațional, 100-240 v, sterilizator UV cu temporizator.
  • Philips Sonicare EasyClean HX6511/50. Un model ceva mai accesibil de la Philips, EasyClean oferă același motor puternic cu 31000 oscilații pe minut ca modele sonice mai scumpe, fiind limitat doar la numărul de programe. 
  • Oral-B PRO 3000 Cross Action. Un model din gama intermediară, Pro 3000 Cross Action este o periuță de tip rotativo-oscilantă-pulsatorie cu trei moduri de lucru, trei capete diferite incluse, cronometru și acumulator puternic. 
  • Philips Sonicare HealthyWhite+ HX8911/01. Un model din gama superioară, periuța de dinți Philips folosește tehnologia cu vibrații sonice SoniCare, oferă un mod de acomodare care crește treptate puterea, două moduri de lucru, setări personalizate și este acționată de un motor puternic cu 31000 de mișcări pe minut. 
  • Oral-B Genius 9000. Un model de vârf, periuța este de tip rotativ-oscilanta-pulsatorie și oferă senzor de presiune, șase capete diferite incluse în pachet, șase moduri de lucru, un acumulator puternic și conectivitate Bluetooth pentru conectarea la o aplicație de telefon care supraveghează utilizarea și dă indicații. 
  • Philips Sonicare FlexCare+ HX6972/35 cu sterilizator UV. Un model din gama superioară, periuța de dinți Philips folosește tehnologia cu vibrații sonice FlexCare, oferă un mod de acomodare care crește treptate puterea, cinci moduri de curățare, setări personalizate și este acționată de un motor puternic cu 31000 de mișcări pe minut, cronometru Quadpace și sterilizator UV pentru capetele de periere

1 thought on “Cea mai bună periuță de dinți electrică pentru problema ta dentară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.