Nu poti sa te muti in casa noua fara sa iti pui problema apei calde. Cum vei face o baie calda? Nu e vreun lux, e o necesitate, corect?

Folosit pentru încălzirea apei de foarte multă vreme, boilerul a folosit inițial sursele de încălzire simple precum lemnul, cărbunele sau gazul natural. Mai eficient decât acestea, boilerul electric a apărut mai târziu pe piață, însă a devenit o opțiune apreciată deoarece electricitatea este o sursă de energie larg disponibilă și destul de sigură în exploatare.

În plus, un boiler electric poate fi instalat ușor, eliminând astfel aprobările și instalările necesare pentru montarea unei instalații de gaze sau mizeria asociată cu lemnul sau cărbunele. 

Este adevărat, deși are un randament mult mai mare decât modelele bazate pe combustibili fosili, costul de operare al unui boiler electric este vizibil mai mare decât cel al unei soluții pe gaze naturale, însă aproximativ egal cu cel al unei soluții bazate pe GPL.  Siguranța mai mare în exploatare, prețul mai mic de achiziție și dimensiunile mai reduse sunt însă avantaje incontestabile, de aceea boilerul electric a devenit popular în ciuda acestui aspect. 

Cum alegem un boiler electric în funcție de tip 

Boilerele electrice par toate la fel dacă le privim din exterior, însă interiorul este o cu totul altă poveste. Chiar dacă, în principiu, avem de-a face doar cu un rezervor masiv gol pe dinăuntru, progresul tehnologic a pus pe piață suficiente artificii tehnice importante care trebuie analizate înaintea unei achiziții. 

Boilerul convențional: cel mai vechi tip de boiler, acesta folosește un rezervor cu pereți dubli fabricat din fontă, oțel, oțel inoxidabil sau cupru. Ultimele două opțiuni sunt cele mai populare în Europa deoarece rezistă mult mai bine în timp, o problemă deoarece clorul care este încă utilizat pentru sterilizarea apei devine extrem de coroziv la temperaturi de 50 – 60 de grade.

Pentru mărirea protecție, interiorul cazanelor este acoperit cu un strat din email, sticlă sau alte materiale cu rezistență mare. Acesta este oferit în dimensiuni și forme multiple, începând de la masivii cilindri verticali până la carcasele rectangulare mici ale modelelor care montează deasupra chiuvetei.

Boilerul cu acumulare: o opțiune modernă, aceste boilere folosesc un rezervor suplimentar fabricat din oțel care este amplasat în interiorul rezervorului principal. Acest design, denumit și Tank in Tank, are o eficiență superioară deoarece recirculă apa în interior, poate asigura un flux constant de apă încălzită și păstrează mai mult timp temperatura constantă a apei din rezervorul interior. În plus, deoarece rezervorul interior este subțire și are o suprafața ondulată, acesta se dilată ușor sub acțiunea temperaturii și presiunii, eliminând astfel depuneri de calcar. 

Boilerul instant: spre deosebire de modelele de mai sus, acesta nu are un rezervor intern, ci încălzește apa din mers. Acesta nu trebuie să funcționeze în permanență și nici nu trebuie să păstreze apa la o temperatură constantă, ceea ce-l face mult mai economic, și este compact, ceea ce permite amplasarea lui sub chiuvetă sau în alte locuri în care un boiler standard nu ar avea loc.

Boilerul instant este însă limitat din punct de vedere al debitului și nu asigură o presiune prea mare. Opțional, acestui tip de boiler i se poate monta un mic rezervor care îndeplinește rolul de regulator și acumulator pentru a compensa posibilul consum instantaneu mai mare, fără a putea rivaliza însă cu modelele anterioare. 

Cum alegem un boiler electric  în funcție de sistemul de încălzire

Boilerele electrice folosesc un sistem simplu pentru încălzire, însă, în funcție de necesități, putem găsit pe piață și modele care încearcă să eficientizeze încălzirea prin apelarea la surse suplimentare de energie. 

Boilerul standard: cel mai simplu design, acesta folosește două termostate amplasate în partea de jos și de sus a rezervorului, utile pentru controlul funcționării și prevenirea supra-încălzirii apei, și una sau două rezistențe electrice. Acesta este singurul design complet autonom, care nu depinde de alte surse de energie sau care nu necesită condiții speciale de utilizare, și acesta este și cel pe care-l veți alege în cazul în care nu aveți pretenții speciale. 

Boilerul bivalent: denumit și hibrid, acesta folosește un element de încălzire suplimentar cu una sau două serpentine prin care poate circula apa caldă furnizată de altă sursă, cum ar fi o centrală pe gaz (caz în care este numit și termoelectric) sau un panou solar. Acest boiler are o eficiență bună deoarece permite utilizarea unei surse de căldură mai ieftine sau chiar gratuite, scăzând astfel costurile totale ale consumului energetic pentru întreaga casă. 

Boilerul cu pompă de căldură: o opțiune mai rară și mai scumpă, acesta folosește o pompă de căldură internă care recuperează energia stocată de aerul din încăpere. În mod vizibil mai scump, acest tip de boiler necesită însă o încăpere cu un volum de aer de cel puțin 40 de metri cubi și este util doar în zonele cu climat cald pentru a putea funcționa așa cum trebuie. 

Cum alegem un boiler electric în funcție de putere și capacitate 

Atunci când vine vorba de alegerea unui boiler potrivit, capacitatea și puterea sunt principalele caracteristici care trebuie urmărite deoarece nimănui nu-i place să descopere că plăcutul duș matinal s-a transformat într-o ploaie rece de noiembrie. 

În cazul boilerelor cu rezervor, cel mai simplu calcul se face pornind de la numărul de persoane din casă. Pentru o persoană și un singur punct de consum (cum ar fi dușul), un boiler cu un volum de 20 – 30 de litri este suficient. Pentru două persoane și două puncte de consum, un boiler cu o capacitate de 50 – 60 de litri ar trebui să fie suficient, în timp ce familiile de 3 și 4 persoane trebuie să se orienteze către modelele de 100 – 120 de litri, respectiv 150 – 200 de litri. 

La fel de importantă este însă și viteza cu care această apă este încălzită. Producătorii folosesc rezistențe cu o putere maximă de 1,5-3 kW, în funcție de volumul boilerului, și este bine să conspectați fișa specificațiilor pentru a vedea care este timpul necesar pentru reîncălzirea întregii mase de apă: în cazul modelelor mici, uneori sunt necesare sub 30 de minute, însă în cazul cazanelor mari, este nevoie uneori și de 3 ore. 

În cazul boilerelor instantanee, calculul este puțin diferit deoarece acestea nu încălzesc apa dintr-un rezervor. Astfel, pentru un boiler instantaneu de baie veți avea nevoie de un debit de 3 – 5 litri pe minut pentru spălat și 7 – 10 litri pe minut pentru duș, în timp ce o bucătărie ar necesita cam 12 – 15 de litri pe minut. Soluțiile mai puternice nu sunt recomandate în cazul modelelor instantanee deoarece consumul devine mult prea mare, un boiler instant pe gaz fiind în acest caz o alegere mai bună. 

Cum alegem un boiler electric în funcție de opțiuni 

Dacă te-ai hotărât dacă vrei un boiler clasic sau unul instant și ce capacitate ai nevoie, este cazul să bifezi și opțiunile suplimentare care pot face utilizarea mai sigură sau mai plăcută. 

Programare: unele boilere permit nu doar ajustarea temperaturii apei, ci și programarea procesului de încălzire pentru a putea beneficia de maximum de temperatură și volum în anumite intervale orare. Uneori, această funcție este automatizată și implementată sub numele de regim Eco sau ceva similar, dar face cam același lucru deoarece memorează singură perioadele de consum și se pregătește în consecință. Unele boilere oferă chiar facilități moderne, cum ar fi un modul wireless care permite controlul boilerului de la distanță.

Protecție la supraîncălzire: o funcție necesară pentru a evita supraîncălzirea excesivă a apei, care este atât o risipă de energie, cât și un pericol inutil. În general, aceasta este o dotare standard în cazul unui boiler electric deoarece acesta folosește oricum două termostate, dintre care unul amplasat în zona unde temperatura este maximă. 

Protecție la supra-presiune: vaporizarea apei duce la acumularea de abur sub presiune, iar boilerul trebuie să aibă o supapă de bună calitate pentru a evita accidentele extrem de grave. În general, aceasta este o dotare standard. 

Protecția la îngheț: dacă boilerul este amplasat într-o încăpere neîncălzită, acest sistem de protecție previne înghețarea apei în conducte și rezervoare, cu consecințele neplăcute ale blocării sau distrugerii iremediabile ale acestora. 

Anod ușor de schimbat: cam toate boilerele folosesc o tijă din magneziu care este folosită pentru dedurizare și combaterea depunerilor de calcul, boilerele bune făcând o joacă din schimbarea periodică a acestui consumabil, în general o dată la 3 – 4 ani. 

Dezinfectarea: apa caldă stătută este un mediu propice pentru dezvoltarea unor bacterii, în special legionella. Aceasta se dezvoltă între 20 și 40 de grade, dar temperaturile de peste 50 de grade o omoară în câteva ore, iar cele de peste 60 de grade în câteva minute. Unele modele sesizează dacă apa din boiler nu a fost încălzită la 60 de grade în decurs de o lună și programează automat o încălzire la această temperatură pentru dezinfectare. 

Durata de viață: un boiler ar trebui să aibă o perioadă îndelungată de utilizare, modelele bune oferind între 10 și 12 ani. Garanția este o altă poveste, cei mai mulți producători începând de la doi ani și urcând până la 5-8 în cazul modelelor superioare.

Clasa energetică: un boiler electric, în special un model convențional cu rezervor, este un mare consumator de energie și este recomandată alegerea unui model dintr-o clasă energetică cât mai bună. Modelele din clasa A sunt foarte rare și scumpe, de aceea este recomandat să vă orientați către clasa B sau C.

Forma și montarea: în funcție de dimensiuni, boilere instante pot fi montate sub sau deasupra chiuvetei, în timp ce boilerele cu rezervor pot avea clasicul design vertical, mai rarul design orizontal sau carcase mici compacte pentru modelele de capacitate redusă care se montează deasupra chiuvetei.

Recomandări boilere electrice 

Ariston Andris Lux Eco Un boiler compact cu capacități de 10, 15 sau 30 de litri, funcție pentru economisirea energiei, rezervor acoperit cu titan, termostat electronic și garanție de 7 ani.

Tesy BiLight GCVS Un boiler hibrid termoelectric, acesta oferă capacități de 80 sau 100 de litri, putere de 2000W, serpentină pentru utilizarea căldurii oferite de o centrală pe gaz sau panou solar, timp de încălzire de 45 de minute, cazan căptușit cu sticlă ceramică și control mecanic.

Ariston Pro Eco Evo Un boiler economic cu clasă de performanță B, acesta oferă capacități de 50, 80 sau 100 de litri, putere de 1800W, termostat electronic inteligent care învață perioadele de consum și repaus și rezervor acoperit cu ceramică din titan.

Concluzii 

Ușor de instalat și mai accesibil decât versiunile pe gaz, boilerul electric este cea mai populară soluție pentru încălzirea apei dintr-o locuință. Fie că este vorba de un model instant compact pentru bucătărie sau un model masiv pentru întreaga casă, acesta trebuie ales cu grijă, și sperăm că acest ghid de cumpărături v-a oferit detaliile necesare pentru a găsi produsul potrivit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.