404 Not Found


nginx
Povestea din spatele numelui Black Friday - Vinerea Neagra a reducerilor

61214462

Vineri, 21 noiembrie, se da startul cele mai mari campanii de oferte promotionale din acest an: BLACK FRIDAY. O sansa unica pentru cei care vor sa cumpere mai ieftin telefoane mobile, electrocasnice sau televizoare. Termenul de Black Friday (Vinerea Neagra) a inceput sa fie utilizat pentru a desemna vinerea de dupa Ziua Recunostintei din 1966.

Atunci, in Philadelphia, o publicatie locala a caracterizat ziua de vineri ca fiind neagra din cauza aglomeratiei de pe drumuri, dar si de pe trotuare, unde oamenii adunati la cozi nu mai lasau nici macar un centimetru liber.

Termenul a fost folosit ulterior pentru a marca busculada care are loc in multe magazine, la inceputul sezonului de oferte promotionale pentru cumparaturile de Craciun. Desi nu este o sarbatoare legala, multe companii dau zi libera angajatilor, pentru ca acestia sa fie tentati sa umble prin magazine.

Incepand cu anul 2005, Black Friday a fost declarata cea mai aglomerata zi de cumparaturi in Statele Unite. Multe magazine isi incepeau programul mult mai devreme, chiar la ora 4 dimineata, ca sa castige cat mai multi clienti.

O situatie extrema a fost inregistrata in anul 2011, cand mai multe magazine – printre care Macy’s, Best Buy si Bealls – si-au inceput programul inca de la miezul noptii. Probabil ca vanzatorii “vad negru in fata ochilor” la sfarsitul zilei, pentru ca genul acesta de actiuni aduce valuri de clienti in magazine.

STUDIU: Black Friday si sarbatorile au adus pe crestere piata bunurilor de folosinta indelungata in 2012

Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a urcat anul trecut cu 2% comparativ cu 2011, la 1,4 miliarde euro, pe fondul cresterii de 10% inregistrate in ultimul trimestru, cand au avut loc campaniile Black Friday si cele de Craciun, potrivit unui studiu realizat de GfK.

Vanzarile din perioada octombrie-decembrie 2012 au insumat 503 milioane de euro.

“Vanzarile din trimestrul patru au fost foarte bune. Toate sectoarele monitorizate au avut evolutii pozitive comparativ cu trimestrul patru din 2011. Totusi, la nivelul intregului an rezultatele au fost mixte printre pietele monitorizate de TEMAX® Romania. Performante pozitive s-au remarcat in cazul sectoarele foto, telecom, IT si electronice, in timp ce electrocasnicele mici si cele mari au avut de suferit si s-au situat sub anul trecut“, se arata intr-un comunicat al GfK.

Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine in anul 2012, cu o crestere de aproximativ 11% fata de anul anterior, piata atingand o valoare de 49 milioane euro.

Piata camerelor foto digitale este si una dintre pietele cu cea mai mare pondere a campaniilor promotionale. Aceste campanii au marcat sezonalitatea pietei, aducand valoare extra pe piata in trimestrul al doilea si al patrulea, arata GfK.

Vanzarile din ultimul trimestru al anului trecut au fost cu 25% mai mari decat cele de anul trecut, insumand 16 milioane de euro. Aproape 7 milioane de euro din acesta valoare vine de la segmentul de D-SLR.

Si piata de telefoane mobile si smartphone-uri a urcat cu 2% anul trecut, la 75 milioane de euro, in ultimul trimestru cresterea fiind de 23,7%. “Chiar daca telefoanele mobile inca domina piata in termeni de volum, acestea pierd teren de la luna la luna. Segmentul aducator de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurand succesul pietei de telecom cu o prezenta in toate clasele de pret importante si un portofoliu larg de dispozitive“, releva GfK. Anul 2012 a inregistrat un plus de 9% comparativ cu anul anterior.

In ultimele 3 luni ale anului 2012, piata de IT a inregistrat o crestere de 11% comparativ cu trimestrul patru din 2011, ajungand la o valoare de 150 milioane de euro. Potrivit studiului, rezultatele campaniilor Black Friday le-au depasit pe cele ale traditionalului sezon de Craciun. Promotiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (maus, tastaturi si camere web) si computere portabile. Pe intreg anul, avansul s-a situat la 4%.

Segmentul electronicelor a incheiat anul trecut cu 5% crestere, la 296 milioane de euro, numai in trimestrul patru avand vanzari de 116 milioane euro.

Aceasta crestere a fost generata de evolutiile pozitive ale vanzarilor cu televizoare cu ecran plat, in timp ce restul produselor electronice au inregistrat rate de crestere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost in decembrie 2012 similara cu cea din decembrie 2011. Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip Black Friday, a adus valoare extra”, reiese din raportul GfK.

Vanzarile de electrocasnice mici au fost anul trecut de 106 milioane de euro, cu evolutii pozitive pe majoritatea categoriilor. Scaderi au fost raportate la friteuze, storcatoare de fructe si legume si masini de facut paine.

Ultimul trimestru din 2012 a adus o revenire pe segmentul electrocasnicelor mari, care a inregistrat pentru prima data in acest an o crestere a vanzarilor, 1,6% peste trimestrul patru din 2011. Totusi, performanta anuala este cu aproape 6% sub cea inregistrata anul trecut, valoarea situandu-se la 310 milioane de euro.

Piata de imprimante si multifunctionale continua sa fie stabila si in ultimul trimestru a lui 2012, ajungand la valoarea de 10 milioane de euro si o stagnare de 0,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pentru intregul an s-a inregistrat o usoara scadere, de aproape 1%, fata de 2011.

GfK Temax este un indice utilizat de GfK pentru a monitoriza pietele bunurilor de folosinta indelungata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.