Logitech-M525-1

Oferta de mousi disponibila in orice moment pe piata este de-a dreptul zapacitoare, de cativa ani buni incoace. Exista surprinzator de multe modele, produse de destul de multe companii care au rezistat in timp competitiei acerbe, si este destul de greu sa mai distingi anumite caracteristici ale produselor.

Banuiesc ca pentru mai toata lumea cat de cat initiata achizitia unui nou mouse se reduce fie la simpla alegere in functie de design si de senzatia pe care o ai atunci cand il tii in mana, deci pe baza unor atribute fizice aparente, fie pe baza reputatiei unuia sau altuia dintre producatori, asadar in functie de ce experiente trecute am avut fiecare dintre noi cu brandurile disponibile.

Dar nu trebuie sa uitam ca exista o multime de utilizatori pentru care tot ce conteaza este ca mouse-ul sa fie functional si, eventual, sa coste cat mai putin. Pentru acestia, care s-ar putea sa constituie chiar marea masa de utilizatori, elemente precum designul, brandul si functiile avansate ce pot fi activate din software sunt in mare parte irelevante; daca merge si e ieftin, nu conteaza ce scrie pe el.

Ei bine, chiar daca lor nu le pasa, eu spun ca totusi conteaza. Si daca pretul este criteriul (si in vremurile astea cam este), atunci Logitech M525 ar putea fi o investitie mai profitabila decat poate parea la prima vedere. Aparent, avem de-a face cu un alt mouse simplu, cu un design placut si compact, dar cu nimic realmente spectaculos.

Dar, dincolo de aparente, acest  mouse nu doar ca se ridica la standardele de calitate obisnuite ale Logitech, fara sa coste o avere, ci este si o investitie inteligenta pentru cei preocupati de costuri. Pentru ca aceasta jucarie poate functiona, potrivit producatorilor, pana la trei ani cu un singur set de baterii AA. Da, ati citit bine, trei (3) ani nu mai trebuie sa cumperi baterii!

Estimarea a fost facuta pe baza unui profil simulat al utilizatorului tipic, luand in calcul o multime de factori precum modul de lucru cu mouse-ul (daca navighezi pe internet dand multe click-uri in browser sau economisesti bateria folosind shortcut-uri de tastatura, spre exemplu), suprafata pe care este folosit, durata folosirii, miscarile neintentionate (in geanta cu care transporti laptopul, daca ai uitat sa opresti mouse-ul) sau calitatea bateriilor folosite.

Site-ul Logitech nu explica foarte clar cum anume au ajuns la cifra de trei ani, dar nu m-ar mira deloc daca se va dovedi apropiata de realitate, intrucat pana acum nu am intalnit vreo astfel de estimare din partea lui Logitech care sa nu se confirme. Mouse-ul a fost lansat abia in toamna anului trecut, asa ca tocmai cea mai spectaculoasa caracteristica nu am cum sa vi-o confirm, pentru ca mai avem inca destul de asteptat.

Dar autonomia extrema nu este singura atractie a lui M525. Designul compact si ergonomic este atractiv si vine in mai multe combinatii de culori. Eu am testat modelul verde, care s-a dovedit asa si din punct de vedere… ecologic (ma intreb cate baterii pe an recicleaza Greenpeace). Zona decorativa de pe laterale alterneaza plasticul cu suprafete de cauciuc ce confera o buna aderenta si mouse-ul aluneca foarte usor pe orice suprafata.

Dar designul functional este deja un standard pentru mai toti producatorii, asa ca ma voi referi la un al doilea element care diferentiaza acest mouse: rotita de scroll. Ei bine, inginerii Logitech nu au redescoperit roata, ci au imbunatatit-o sensibil, scroll-ul fiind deosebit de precis. Probabil sunteti obisnuiti sa simtiti in degete zimtii peste care pare sa treaca rotita de scroll a mouse-ului. Cu M525 ii veti simti in continuare dar vor fi mult mai fini decat v-ati astepta, ceea ce are efect asupra preciziei milimetrice a scroll-ului. Desigur, rotita poate face si tilt, pentru a facilita navigarea pe orizontala.

Logitech M525 se conecteaza la computer cu ajutorul unui minuscul receiver wireless care functioneaza in banda de 2,4 GHz. Receiverul este tip Unifying, o coenxiune fara fir proprietara a lui Logitech care permite conectarea a pana la sase alte dispozitive Unifying folosind un singur port USB al computerului.

Daca ai deja un receiver Unifiying – si eu aveam unul de la o tastatura – poti conecta mouse-ul direct la acesta, fara a mai fi nevoie sa-l folosesti pe cel din pachet. Mouse-ul suporta XP, Vista si Windows 7. Utilizatorii de Mac au nevoie de minim OSX 10.5, iar cei de Linux au nevoie de minim kernel 2.6.

Logitech M525 ascunde destule surprize placute sub aparenta sa obisnuita si este un mouse ergonomic si longeviv, foarte potrivit pentru navigarea intensa pe internet dar si prin sistemul de operare. Dimensiunile il fac potrivit si pentru un desktop si pentru un laptop si nu pot sa nu vi-l recomand, daca aveti nevoie de un nou mouse bun la toate, inclusiv gaming, care e piatra de incercare pentru orice mouse.

Daca autonomia impresionanta se va confirma, vei economisi banii pe care i-ai da pe baterii si vei capata o constinta ecologica chiar si fara sa vrei. Totul e sa nu uiti sa-l opresti atunci cand il transporti printr-o geanta, dar chiar si daca te va tine doar doi ani sau un an, tot mi se pare OK pentru un singur set de baterii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.