Un aparat de tensiune, in ziua de azi, este o necesitate. Acest aparat va poate ajuta sa va urmariti ritmul cardiac si tensiunea arteriala in vederea depistarii unor probleme cardiace in varianta lor de incipit. Printre cele mai frecvente boli sunt bolile cardiovasculare, iar Romania se afla pe locul 3 in Europa. Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in tara noastra.

Un factor de risc major in declansarea bolilor cardiovasculare este stilul de viata, in special combinatia intre fumat si stresul cronic, dietele bogate in grasimi si sare, deshidratarea, si nu in ultimul rand sedentarismul.  Alti factori de risc, care din pacate nu pot fi modificati sunt varsta, sexul si istoricul familial.

In timp ce inaintam in varsta, riscul de a dezvolta o boala cardiaca creste. Una dintre afectiunile cardiovasculare cronice cele mai frecvente este hipertensiunea arteriala. Aceasta afectiune este unul dintre principalii factori pentru ateroscleroza care la randul ei duce la infarct miocardic, accidente vasculare, boli ale rinichilor si ale inimii.

Avand in vedere ca acest gen de afectiuni, in general nu se manifesta deranjant, nu va doare nimic, si pentru evita aceasta afectiune este absolut obligatoriu un stil de viata sanatos, respectarea tratamentului prescris de medic si monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu, cu un tensiometru digital.

Ce este tensiunea arteriala?

Forta cu care sangele apasa peretii arterelor prin care circula se numeste tensiune arteriala. De obicei, valorile tensiunii arteriale difera in functie de momentul zilei in care au fost masurate si de anotimp.  Dimineata, valorile sunt mai scazute, si mai ridicate seara, de asemenea vara mai scazute si iarna mai ridicate. In momentul masuratorii se iau in calcul doua valori:

– valoarea tensiunii sistolice care este valoarea mai mare (cand inima se contracta) si care reprezinta maximul presiunii produs de sange la curgerea prin artere
– valoarea tensiunii diastolice care este valoarea mai mica (relaxarea inimii) si care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului

Cum este exprimata tensiunea?

Pozitie masurare tensiuneValorile presiunii arteriale sunt exprimate in milimetri coloana de mercur, prescurtat mmHg. Valorile normale pentru un adult trebuie sa se afle sub 140 mmGh pentru tensiunea sistolica si 90 mmGh pentru tensiunea diastolica, dar acestea pot fi diferite in functie de varsta, greutate, momentul zilei sau chiar efortul fizic pe care pacientul il depune zilnic. Odata cu inaintarea in varsta, valoarea tensiunii sistolice capata importanta mai mare.

In ce conditii se masoara tensiunea arteriala?

– nu consumati nici un fel de aliment, cafea sau tigari, si nu depuneti  efort cu 30 de minute inainte de masuratoare
– inainte de masuratoare, trebuie sa respectati  5 minute de repaus
– trebuie sa stati intr-o pozitie confortabila, in sezut sau culcat, cu picioarele pe podea si sa nu fie incrucisate, cu bratul fara imbracaminte si pozitionat in dreptul inimii
– trebuie sa fiti relaxat, sa nu vorbiti, sa nu va miscati
– tensiunea masurata in picioare va fi intotdeauna mai mare decat cea masurata in pozitia culcat

– in cazul unui tensiometru de brat, manseta trebuie sa cuprinda 80% din circumferinta bratului
– se inregistreaza valorile tensiunii sistolice si diastolice
– sunt indicate doua sau mai multe masuratori la distanta de 2 minute intre care se face o medie
– daca intre citiri este o diferenta de 5 mmHg se ia in considerare valoarea cea mai mica
– specialistii recomanda efectuarea masuratorilor o data pe saptamana, dimineata si seara si mentinerea unui jurnal al acestor masuratori pe care urmeaza sa le comunicati medicului DvsPozitie tensiometru

Cu ce se masoara tensiunea arteriala?

Avand in vedere ca au aparut probleme in manipulare in cazul aparatelor de tensiune cu mercur, care este extrem de toxic, acestea nu mai sunt recomandate de Uniunea Europeana. Tensiometrele digitale sunt varianta evoluata a vechilor aparate de masurare.

Acestea nu necesita folosirea stetoscopului si nu contin mercur. In functie de modelul de aparat de tensiune, va puteti masura tensiunea fixand aparatul pe incheietura mainii sau brat. Tensiometrele digitale va ofera posibilitatea de a memora  mai multe valori masurate chiar si pentru mai multe persoane. Pe langa cele doua valori care va sunt afisate pe un ecran, noile tensiometre inregistreaza si valoarea pulsului.

In concluzie, tensiometrele electronice sunt o varianta, noua, evoluata, mult mai comoda, la indemana oricui fara o pregatire de specialitate.

Cum ne masuram tensiunea arteriala la domiciliu? Distanta corecta tensiometru

Desi pare complicat, tehnologia din zilele noastre face ca totul sa fie mult mai simplu. Acum oricine isi poate monitoriza tensiunea arteriala la domiciliu fara a avea pregatire medicala. Este foarte important sa respectati  cateva reguli de baza  cat si specificatiile din manualul de utilizare a tensiometrului,  pentru o masuratoare corecta.

Distanta corecta tensiometru– va asezati pe un scaun langa o masa, unde va puneti antebratul in asa fel incat sa fie in dreptul inimii
– mana trebuie sa fie intinsa cu palma in sus
– in cazul tensiometrelor de brat cu manseta, aceasta se fixeaza la 5 centimetri deasupra cotului
– masurarea se face direct pe piele

In momentul depozitarii unui aparat de tensiune, recomandam sa-i scoateti bateriile, mai ales daca nu va fi folosit mult timp.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.