1-5-600x600_0

Modelistii si copiii se pot bucura de elicoptere RC dar exista diferente mari intre aparatele destinate celor doua categorii . Elicopterele teleghidate sunt aparate zburatoare telecomandate si doar cei cu experienta pot face diferenta intre jucarii si elicopterele RC profesionale.

Peste 50 % din elicopterele RC radiocomandate sufera defectiuni cauzate de catre incepatori care nu au folosit niciodata un astfel de aparat. Pilotarea unui elicopter teleghidat pentru un incepator necesita rabdare si atentie la citirea instructiunilor de utilizare si alegerea spatiului potrivit.

Magazin recomandat de catre noi:  eMAG.ro

Elicopterele RC au mai multe caracteristici care le diferentiaza:
– de interior
– de exterior
–  motor electric
–  motor termic
– cu un singur rotor
– cu dublu rotor
– radiocomanda pe frecventa radio
– radiocomanda pe sistem infrarosu
– cu diferite functii de la 2 pana la 6 canale

Elicopterul RC de interior are dimensiuni mici si medii cu radiocomanda cu frecventa radio sau IR.
Aparatul este prevazut cu dublu rotor, electric si usor de folosit pentru incepatori.

Elicopterul RC de exterior poate fi electric sau cu motor termic cu un singur rotor sau dublu rotor si  radiocomanda pe frecventa radio. Pentru elicopterele RC de exterior conditiile meteo trebuie sa fie favorabile si de preferat fara zone in care vantul este puternic.

Incepatorii pot alege un elicopter RC de dimensiuni reduse de interior cu motor electric si dublu rotor, sau un simulator de zbor conectat la un calculator.

Elicoptere teleghidate electrice, avantaje si dezavantaje
Este un elicopter teleghidat al carui motor, foloseste ca sursa de energie baterii de diferite capacitati, folosind adesea tehnologie litiu-ion. Elicopterele teleghidate electrice variaza de la cele mai mici dimensiuni, 10-15 cm, 30-40 g, pana la dmensiuni foarte mari 1m, 2-3 kg.

Avantaje
– Sunt mai usor de setat
– Sunt ecologice
– Genereaza foarte putine vibratii (facandu-le foarte bune pentru filmari si fotografii aeriene)
– Nu sunt predispuse la opriri subite in timpul functionarii (mai ales in zbor)
– Elicopterele teleghidate echipate cu motor electric sunt mai silentioase
– Puterea motoarelor electrice actuale este echivalenta daca nu chiar mai mare decat a rivalelor cu aprindere interna
– Motorul electric functioneaza “curat”, fara sa fie nevoie sa curatam rezidurile uleioase din componenta carburantilor motoarelor termice, si care reprezinta de multe ori motivul principal pentru care multi modelisti aleg sa foloseasca puterea acumulatorilor
– Sunt singurele care se preteaza la zbor interior, in spatii restranse
– Centrul de greutate nu se modifica o data cu epuizarea carburantului din rezervor
– De principiu, elicopterele electrice necesita mai putina munca de intretinere si verificare periodica

Dezavantaje
– Pretul unui elicopter variaza in functie de marimea lui
– Perioada de functionare a unui elicopter electric variaza in functie de amperajul acumulatorului (8 – 20 min. max. autonomie de zbor)
– Perioada de incarcare a unui acumulator variaza intre 25 min. si 2.5 ore in functie de amperaj
– Daca nu doriti sa petreceti mult timp intre zboruri, atunci trebuie sa va procurati mai multe randuri de acumulatori.
Se recomanda sa asteptati macar un sfert de ora intre zboruri, pentru a permite racirea motorului.

Elicopterele teleghidate cu motor electric se pot gasi in majoritatea magazinelor de jucarii, atat online cat si offline. Totusi, nu recomandam cumpararea acestora de pe site-uri dubioase/necunoscute intrucat exista pe piata si produse de slaba calitate. Elicopterele de jucarie fiind produse delicate, trebuie achizitionate de la firme cu experienta, care ofera garantie si care le testeaza inainte de trimiterea prin posta sau curierat. Astfel, aveti garantia ca produsul va functiona corespunzator, si daca se va defecta il puteti repara.

Elicopterul RC cu motor termic, avantaje si dezavantaje
Avantaje
– Doar ii faceti plinul si este gata de zbor
– Motoarele nitro sunt de ceva timp pe piata, timp in care si-au dovedit eficacitatea si au avut timp sa-si imbunatateasca performantele si durata de viata
– Sunt pe primul loc atunci cand vine vorba de un clasament al rezistentei in cazul unui “crash”, fiind aproape indestructibile
– Sunetul si de ce nu, mirosul emis de astfel de motoare reprezinta caracteristici subiective, insa putini sunt cei care nu raman impresionati de zborul nitro. Nu mai vorbim de fumul emis, care vine la pachet cu motorul, si care pe langa faptul ca elimina necesitatea unor instalatii suplimentare care sa-l produca (pe avioane se investesc sume serioase in astfel de dispozitive), ajuta de multe ori la orientarea la distanta si in anumite manevre acrobatice

Dezavantaje
– Probabil cel mai mare dezavantaj reprezentat de motoarele nitro este reprezentat de rezidurile produse de carburantul ars (care contine pana la 20% ulei), ce se depun pe aproape toata suprafata elicopterului, necesitand astfel curatarea lui la sfarsitul sesiunii de zbor
– Al doilea motiv pentru care unii piloti evita motoarele nitro, este reprezentat de dificultatea setarii corecte a unui astfel de motor, mai ales cand experienta cu astfel de propulsoare este redusa. Astfel, datorita unor reglaje incorecte, motorul se poate opri in timpul zborului (amestecul este incorect dozat, combustibilul contine impuritati adaugate din greseala de utilizator, furtunele de alimentare se torsioneaza sau se deterioreaza sau bujia inceteaza sa mai functioneze),iar in cazul in care pilotul nu detine destule cunostinte legate de aterizarea de urgenta in autorotatie, atunci costul unui crash creste exponential
– Motoarele sunt zgomotoase (numai cele cu turbina le intrec in scara decibelilor), iar zgomotul produs de ele s-ar putea sa deranjeze pe unii modelisti, iar daca nu pe ei, cu siguranta vor deranja vecinii sau autoritatile din zona
– Costurile pe termen lung sunt mai ridicate, intrucat motoarele nitro sunt consumatoare serioase, iar combustibilul folosit costa mai mult decat benzina sau combustibilul de jet. Deasemenea, nitrometanul se poate procura numai din magazine specializate, si este foarte dificil de procurat de la distanta (prin curierat), transportul fiind supus unor norme stricte
Elicopterele teleghidate cu motor termic nu se gasesc in general in magazine de jucarii. Acestea pot fi achizitionate de la magazine specializate care va pot oferi consultanta, accesorii, consumabile, etc.

GYRO
Gyro (prescurtat de la giroscop), este un mic dispozitiv electronic, conectat la canalul carmei din transmitator si servo-ul cozii elicopterului. Este folosit pentru a stabiliza directia elicopterului, prin detectarea miscarii de rotatie si trimiterea comenzilor anti rotatie opuse.
Giroscopul este o componenta esentiala in multe elicoptere RC. Este folosit pentru a controla miscarile nedorite de pe axa de giratie.
Cand elicopterul radiocomandat se roteste in jurul axei sale de giratie, directia elicopterului se schimba. Scopul giroscopului este sa simta orice miscare de rotatie nedorita, in jurul axei de giratie (sensul acelor de ceasornic sau contrar acestora cand este privit de sus) si sa corecteze automat directia elicopterului.
Fara un gyroscop, chiar daca elicopterul a fost setat initial sa zboare drept, acesta ar incepe in cele din urma sa devieze sau sa se roteasca la stanga si la dreapta. Manevrarea normala a elicopterului, cat si fortele exterioare, pot duce la miscari nedorite pe axa de giratie. Cand se intampla un eveniment de acest gen, giroscopul simte, intervine si corecteaza miscarea. Aceasta corectie aplicata de gyro, duce la un zbor stabil, fara schimbari nedorite de directie.
Important! Elicopterele RC nu sunt jucarii  pentru copii! Nu sunt recomandate pentru minori sub 14 ani, decat sub supravegherea unui adult! Avand piese in miscare de rotatie la turatie inalta, poate ranii grav persoanele aflate in apropiere. Fabricantul si vanzatorul modelului nu sunt responsabili pentru daune cauzate de utilizarea necorespunzatoare a elicopterelor teleghidate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.