RX100M2_left

Acum ceva vreme Sony anunta doua update-uri ale unor aparate deja celebre si foarte bine primite: RX100 si RX1, ambele testate de mine la momentul aparatiei (citeste review RX100 sau review RX1).

Click aici pentru pret si mai multe detalii!

Astazi vorbim despre update-ul compactei de care m-am indragostit in Dobrogea, RX100, care are un nume cel putin ciudat: RX100 II (vezi detalii si verifica pret). Atat de ciudat incat nici Sony nu a stiut cum sa-i zica mai bine, fiind anuntat cu doua nume initial: RX100 M2 si RX100 II. Eu as fi venit cu propunerea sa ii zica RX102, ca e mai simplu de scris si de pronuntat.

Dupa cum spuneam nu este o camera complet noua, ci un update bine-venit al compactei de succes RX100. Din acest motiv nu voi face un nou review, complet si detaliat precum cel al lui RX100 pe care, daca nu l-ati citit va invit sa o faceti acum ca sa va convingeti cat de mult mi-a placut, ci voi puncta doar cu ce vine nou fata de modelul anterior. Va voi arata steroizii.

Cele mai vizibile imbunatatiri sunt cele de la exterior, de pe corpul aparatului. Sony RX100 II a fost “echipat” cu o patina de blit (Multi-Interface Hot Shoe asa cum este denumita de producator) ce permite conectarea atat a flash-urilor cat si a altor accesorii cum ar fi un vizor electronic. (cum ar fi acesta).

Al doilea aspect vizibil este ecranul de pe spatele aparatului care acum a devenit rabatabil putand fi inclinat sus-jos pentru realizarea fotografiilor in unghiuri mai putin prielnice acestui lucru. LCD-ul este de 3 inch si are 1.2 milioane de puncte si la fel ca la RX100 beneficiaza de tehnologia WhiteMagicTM proprietara Sony (un articol mai tehnic despre aceasta tehnologie poate fi citit aici).

Desi nu de trecut cu vederea, cele doua imbunatatiri exterioare nu sunt neaparat aspectul cheie al acestui update. Din punctul meu de vedere, daca nu cel putin la fel de importante, sunt si imbunatatirile “de sub capota”.

In primul rand, senzorul mare din RX100 (mare mai ales din punct de vedere fizic, avand dimensiunea de 1 inch fata de 1/2.3 inci cat sunt cele din aparatele compacte standard) si care a oferit niste rezultate incredibile in testul meu din Dobrogea mai ales in situatii de lumina slaba, a primit un “boost” excelent, devenind acum cel mai mare senzor de tip retro-iluminat (Exmor-R BSI-CMOS) dintr-o camera compacta.

Ce inseamna asta? Conform producatorului inseamna o imbunatatire de pana la 40% a rezultatelor in lumina slaba, ceea ce se rezuma la o focalizare mai rapida in conditii de lumina slaba precum rezultate si mai bune la sensibilitati mari. Al doilea aspect major a fost introducerea modulului WiFi si NFC ce permite sincronizarea si conectarea la un dispozitiv mobil ce suporta standardul Near Field Communication si transmiterea rapida a fotografiilor realizate pentru partajare pe retelele de socializare, mail etc. Am testat aceasta functie si v-o prezint mai jos.

PlayMemories Mobile

Pentru a putea controla aparatul sau naviga prin fotografiile de pe Sony RX100 II este nevoie sa aveti instalata pe dispozitivul mobil aplicatia PlayMemories Mobile (disponibila atat pentru Android cat si pentru iOS). De aici totul devine destul de simplu si intuitiv. Am realizat un mic filmulet care sa arate pasii necesari pentru conectarea prin WiFi si NFC la RX100 II.

Al doilea mod in care poate fi folosit WiFi-ul este de a naviga cu dispozitivul mobil printre imaginile realizate cu RX100 II si copierea acestora in telefon/tableta urmand ca apoi sa le suim pe retelele de socializare sau sa le trimitem pe mail. La fel ca si in cazul de mai sus, avem nevoie de aplicatia PlayMemories Mobile. In meniul aparatului avem functia Send to Smartphone (la setarile dedicate vizualizarii imaginii).

Alegem aceasta optiune si dupa ce in prealabil am realizat conexiunea wifi intre dispozitive (odata realizata, aceasta este tinuta minte si cele doua dispozitive se conecteaza automat), pornim aplicatia PlayMemories pe dispozitivul mobil. Aceasta porneste automat in modul Playback si putem alege ce fotografii dorim sa transferam. Avem optiunea de a alege fotografii micsorate la rezolutie mai mica (pentru transfer mai rapid si usurinta partajarii acestora) sau la rezolutia originala a aparatului, de 20.2 Mpx. Iata mai jos cum arata aplicatia atat pe iOS cat si pe Android.

strong>Sa-l punem la treaba

Am fost intr-o tura pana la Vf. Omu si am vrut sa am cu mine echipament cat mai usor si lejer de carat, mai ales ca la ultima aventura de acest gen mai aveam putin si aruncam trepiedul pe drum datorita greutatii echipamentului luat cu mine. Va prezint mai jos o serie de imagini realizate de-a lungul iesirii.

Trebuie insa sa mentionez ca m-am bucurat destul de mult cand am aflat de la baietii de la F64 ca a aparut un filtru de polarizate inclusiv pentru acest mic aparat compact ce nu vine cu filet pe obiectiv. Cum este posibil? Simplu, cu niste magneti extrem de puternici.

Sistemul se numeste CarrySpeed MagFilter si pare ca a fost creat special pentru RX100 (si acum RX100 II). Diametrul acestuia este de 36 mm si acopera perfect obiectivul lui RX100 II, neimpiedicandu-i sub nici un fel functionarea.

Galeria foto

Asa cum ma si asteptam, RX100 II nu avea cum sa dezamageasca. Si din nou, si mai mult m-a convins ca la un moment dat, nu foarte indepartat va trebui sa isi faca loc in trusa mea foto. Este un companion ideal atunci cand vrei sa calatoresti extrem de “light” si fara grija echipamentului fotografic. Desi am avut si alt aparat cu mine, nu foarte mare nici acesta, mi-a fost aproape imposibil pe stancile si catararile din Valea Alba sa umblu la rucsacul din spate si sa il scot pentru poze. Micul RX1000 II era tot timpul in buzunarul pantalonilor si imediat disponibil pentru cadre noi. Imaginile obtinute sunt demne de toata lauda, senzorul de 1″ impresionand si de aceasta data.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.