404 Not Found


nginx
Nikon Coolpix L810: camera cu binoclu – TechMagazin

Nikon-Coolpix-L810-6-500x419

Dupa ce pana acum la capitolul aparate foto v-am prezentat mai mult compacte point-and-shoot, atat de comode intr-o multime de scenarii de utilizare, in frunte cu cele estivale, voi urca un pic in ierarhia camerelor foto intrucat de data aceasta am pentru voi o sugestie din zona camerelor Super Zoom.

Spun voi urca un pic pentru ca modelul Nikon Coolpix L810, protagonistul prezentului review, face parte tot din seria L (Life) a camerelor Nikon, care include toate modelele destinate bugetelor reduse. Chiar daca L810 seamana destul de mult cu un mini DSLR, este in esenta aceeasi compacta foarte usor de folosit, dar cu beneficiul unui zoom optic de 26x, care o face poate cea mai dezirabila camera pentru vacanta intregii familii.

Vom vorbi mai intai de unul dintre cele mai frapante aspecte ale acestei camere, pe care deja l-am amintit, si anume designul, care seamana izbitor cu cel al DSLR-urilor. Un ochi antrenat va sesiza destul de repede ca designul este un pic cam prea compact pentru a fi un DSLR iar numarul butoanelor de control este suspect de mic. Restul lumii insa va remarca aspectul „profi” al aparatului ce iti atarna de gat, care proiecteaza imaginea unui initiat in ale fotografiei. Desigur, un fotograf cu experienta probabil ca nu va aprecia prea mult gradul inalt de automatizare a functiilor acestui aparat, insa usurinta in utilizare si zoom-ul impresionant vor cuceri foarte repede un fotograf ocazional, care isi foloseste camera mai mult in vacante.

Coolpix L810 s-ar pozitiona asadar in topul pietei camerelor de tip bridge. Daca va intrebati ce este o camera bridge va pot spune ca o astfel de camera se situeaza la limita intre doua clase de produse, functionand ca un soi de „pod” (bridge) intre acestea. In cazul de fata, L810 este la confluenta dintre DSLR-uri si camerele compacte point-and-shoot, zoom-ul masiv fiind caracteristica tehnica definitorie.

Designul acestei camere inclina mult spre zona compactelor si asta nu doar din cauza lipsei butoanelor de control de care spuneam ci si a viewfinder-ului, fie el optic sau electronic, care de regula este prezent la multe dintre camerele de tip bridge si DSLR-uri. Asadar totul se intampla pe display-ul de 3 inci cu o rezolutie de 921.000 de pixeli.

Camera beneficaza de o constructie solida si are un handgrip ferm, pentru trei degete, similar DSLR-urilor, care ajuta la mentinerea camerei intr-o pozitie cat mai stabila la zoom mare. Handgrip-ul adaposteste si cele patru baterii alcaline de tip AA pe baza carora functioneaza camera, care odata inserate sporesc si rigiditatea handgrip-ului. Desigur, un acumulator litiu-ion, ca la camerele mai scumpe, ar fi putut fi o alternativa, dar faptul ca L810 foloseste baterii alcaline obisnuite are avantajul ca acestea pot fi procurate cam de oriunde, asa ca este putin probabil ca intr-o zona turistica sa nu gasesti imediat baterii de rezerva daca se intampla sa te lase cele din camera. Nu ar fi la fel de comod daca ai avea nevoie de o priza, nu?

Tot in cazul zoom-ului extrem se va dovedi util si un al doilea control pentru zoom, pozitionat pe lateralul obiectivului, un element destul de neobisnuit, care permite reglajul zoom-ului si cu mana stanga si nu doar din clasica rotita din jurul declansatorului, actionabila cu mana dreapta. Al doilea control pentru zoom confera ceva mai multa precizie la zoom mare si este foarte comod si pentru filmari.

Coolpix L810 are un senzor CCD de 16 megapixeli cu zoom optic de 26x, echivalentul a 22,5 – 585mm la o camera de 35mm, ceea ce o face ideala pentru peisaje, dar si pentru zoom pe obiecte aflate la distanta. Senzitivitatea ISO merge pana la 1600, asa ca poti face fotografii decente chiar si in conditii de ilumare scazuta, iar imaginile sunt procesate de un procesor (scuzati repetitia) Expeed C2. Pentru a facilita zoom-uri extreme, camera are si sisteme de detectie a miscarii si de reducere a vibratiei lentilelor in timpul zoom-ului, care asigura fotografierea clara a obiectelor aflate la distanta sau in miscare.

L810 poate captura video HD la rezolutia 720p (1280×720 pixeli) si 30 de cadre pe secunda, si poate folosi tot zoom-ul optic in timpul filmarii. Deci nu stie FullHD (1920×1080 pixeli) insa imaginile capturate sunt de buna calitate. Microfoanele stereo sunt insa foarte sensibile si capteaza inclusiv zgomotul mecansimului de zoom al camerei, asa ca filmarea nu este un punct forte al acestei camere, daca mai luam in consideratie si faptul ca autofocus-ul are un pic de intarziere. Rezultatul este ca videoclipurile vor arata toate ezitarile autofocus-ului si se va auzi destul de deranjant bazaitul zoom-ului, cum probabil ca ati constatat deja daca ati urmarit si clipul de test de mai jos.

Ce stie foarte bine sa faca aceasta camera sunt fotografiile, si lucrurile sunt cel mai simple in modul Easy Auto Mode, care alege automat cele mai bune setari, ceav mai mult control ai in modul Auto Mode, dar ai si o multime de moduri „scene” din care sa alegi. L810 are si un mod Smart Portrait, care include functii avansate precum Smile Timer, Blink Proof, Skin Softening si Red-eye Fix.

Mai mult, poti fotografia si in modul 3D, daca se intampla sa ai pe acasa un televizor sau monitor 3D pe care sa vizualizezi fotografiile, ceea ce din pacate nu am putut testa. La capitolul conectivitate, ar fi de mentionat iesirea HDMI, plus o alta iesire AV/USB, care se afla langa un conector pentru alimentare, pe latura stanga a aparatului, sub un capac de cauciuc. Camera foloseste carduri de memorie SD, SDHC sau SDXC, asa ca pozele sunt foarte usor de scos pe un calculator cu un simplu cititor de carduri, daca nu ai la indemana cablul USB al camerei.

De mentionat ca L810 este oferita de Domo intr-un bundle interesant, la fel ca si modelul L26 pe care vi l-am prezentat recent. Bundle-ul include patru acumulatori NiMH cu recharger, un card de memorie SDHC de 8 GB si o husa pentru transportul facil al camerei, adica toate accesoriile de care ai nevoie.

Nikon Coolpix L810 este o camera super zoom excelenta pentru cei ce doresc un singur obiectiv pentru orice scenariu de utilizare. Ideala pentru fotografii de vacanta, este simpla si intuitiva si realizeaza fotografii foarte bune la niveluri de zoom pe care alte camere point-and-shoot nu le pot atinge. Aspectul profi este binevenit, chiar daca in esenta L810 este doar o compacta cu zoom foarte mare, destinata mai ales incepatorilor.

Daca nu vrei o compacta care sa incapa in buzunarul de la camasa (care are doar avantajul portabilitatii) L810 este o alternativa excelenta, cu care poti face poze ceva mai bune decat cu o simpla compacta. Nu vei pacali un initiat, dar L810 te poate face sa arati mult mai „profi” in ochii tuturor colegilor tai incepatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.