Melting-down-marketing-lies-Heres-how-long-your-new-laptop-battery-will-really-last-630x357

Una dintre cele mai dese întrebări pe care o au utilizatorii de telefoane mobile pe internet este modul de funcționare a unei baterii de smartphone, tabletă sau laptop Trebuie să o încărcați la 100%? Trebuie să o lăsați să se descarce la maximum? O formatați la prima utilizare? Încercăm să răspundem la câteva întrebări de acest tip.

E o baterie litiu-ion, deci nu are o memorie

În timpul telefoanelor feature și a bateriilor mai vechi, exista efectul memoriei. Ce însemna acesta? E un principiu care se aplică bateriilor Nichel-Cadmiu, nu și bateriilor litiu-ion care sunt folosite astăzi. Pe vremea bateriilor Ni-Cd, dacă încărcați telefonul înainte de a fi descărcat complet, bateria își pierdea capacitatea de a se încărca la maximum data viitoare, pentru că-și amintește capacitatea mai mică de încărcare și o privește ca normă.

Așadar, o baterie Ni-Cd trebuie descărcată la maximum. Pentru bateriile litiu-ion, aceasta nu mai este norma, ci chiar trebuie încărcate înainte de a se descărca în totalitate. De exemplu, Apple recomandă să încărcați bateria în momentul când primiți alerta de baterie descărcată (20%). Bateria litiu-ion nu are un efect al memoriei și puteți să o încărcați de câte ori vreți, la orice capacitate doriți.

Nu lăsați bateria să se descarce complet

Dar, pentru bateriile litiu-ion există un sfat:  nu încărcați bateria la 100%. De asemenea, nu sunt recomandate ciclurile de descărcare completă. Există o singură excepție, menționată într-un articol Tech Republic – experții sugerează ca după 30 de încărcări, ar trebui să permitem bateriilor litiu-ion să se descarce aproape complet.

Dar, atenție! Nu lăsați bateria la 0% . Dacă aceste baterii sunt descărcate la sub 2,5 volți pe celulă, un circuit din baterie se deschide și aceasta pare a fi moartă. Astfel, se va încărca foarte greu sau încărcătorul nu va funcționa. De asemenea, nu încărcați o baterie dacă ați stocat-o multă vreme în această stare.

Excepția de la regulă

Producătorii de laptopuri, în principal, recomandă ca o dată pe lună sau la un interval regulat, să lăsați bateria să se descarce până la capăt pentru a calibra estimările de autonomie pe care le oferă sistemul. Astfel, aceasta are doar un sens de calibrare și nu trebuie făcut un obicei din asta. Acest lucru poate fi valabil și pentru telefoane, dar intervalele trebuie să fie rare.

Care sunt problemele unei baterii litiu-ion?

Ce probleme are o baterie litiu-ion? În principal, temperatura. Dacă lăsați o baterie la căldură, ea se va degrada mai rapid. Dacă stocați o baterie (telefon) la 0 grade Celsius timp de un an, va pierde aproximativ 6% din capacitatea ei. La 25 de grade Celsius, o baterie pierde 20% din capacitatea sa. Nu vă recomandăm să țineți telefonul în frigider, nu. Dar nu îl lăsați în mașină mult timp sau în locuri foarte calde.

Vreau să-mi pun telefonul deoparte. Ce fac cu bateria?

La un laptop puteți să o luați și să o puneți departe, dar dacă dintr-un motiv sau altul vreți să stocați un telefon, există și aici un sfat.

Dacă vreți să puneți gadgetul deoparte pentru câteva luni, îl închideți și lăsați bateria la 50%. Nu stocați niciun gadget descărcat complet pentru că bateriile litiu-ion devin instabile și se degradează foarte mult, iar apoi vor putea fi nefuncționale.

Am un laptop. Îl țin în priză mereu?

E un lucru care ține mai mult de temperatura laptopului, decât de calitățile bateriei. După cum am menționat, orice baterie litiu-ion e sensibilă la temperatură. Așadar, dacă vreți să țineți laptopul în priză mereu, aveți grijă ca acesta să nu se încălzească puternic, să fie ventilat bine și să nu se supraîncălzească. Dacă laptopul are tendința de a deveni cald, e bine să stocați bateria deoparte dacă țineți acumulatorul de la priză mereu înăuntru. Sfaturile acestea vin de la Battery University.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.