Just how secure is YOUR password?

Cea mai interesanta caracteristica a calculatoarelor rezida in faptul ca acestea pot lucra mult mai repede decat o face un om. Dar, actiunea de a transmite comanda catre PC, este de multe ori un proces lent. Totusi, exista o solutie.

1)CTRL+S (Save)

Exista zeci de comenzi rapide, de la  Ctrl + A pentru a selecta tot ceea ce este  intr-o fereastra, la  apasarea combinatiei de taste Ctrl + B pentru a face textul selectat, cu litere aldine. Apasati Ctrl + F pentru a gasi un cuvant intr-o pagina word sau web. Cand doriti sa imprimati ceva, apasati combinatia  Ctrl + P (Cele mai multe dintre comenzile rapide sunt aceleasi pe un Mac, cu exceptia cazului in care utilizati tasta CMD in loc de tasta CTRL).

Cele cinci comenzi rapide, expuse,  sunt cele mai esentiale de stiut,  incepand cu CTRL + S. Obisnuiti-va sa le utilizati cat mai des, astfel va creste productivitatea, si veti economisi de doua ori mai mult timp.

Primul lucru care este subliniat in momentul in care un utilizator invata sa foloseasca un computer, este sa salveze documentul la care lucreaza, cat mai des.  Nu stiti niciodata cand programul pe care il utilizati, sau tot calculatorul, va da eroare. In ultimul deceniu, multe programe au inclusn optiunea de auto salvarea,  caracteristica care economiseste timp,  la fiecare 5 pana la 10 minute de lucru.  Totusi daca nu dispuneti de programe de ultima generatie, e bine sa stiti combinatia rapida de salvare.

De aceea, comanda rapida CTRL + S este atat de la indemana. Acesta functioneaza in aproape fiecare program existent si dureaza numai o fractiune de secunda. Nu trebuie sa luati mainile de pe tastatura si sa deplasati cursorul mouse-ului pana la pictograma de salvare.

2) CTRL+Z (Undo)

Una dintre cele mai bune optiuni,  la utilizarea unui calculator pentru crearea de continut, este caracteristica Undo. In procesul editarii unei  fotografii,  anularea unei  greseli este importanta.

Datorita computerului, butonul Undo va ofera libertatea de a experimenta si de a face greseli, si apoi schimba lucrurile inapoi, daca nu va  place.

Utilizand CTRL + Z a comenzii rapide, puteti anula o greseala foarte repede. Tastarea combinatiei CTRL + Z de mai multe ori,  va anula ultimele cateva modificari facute anterior. Daca va duceti prea departe inapoi, tastati  combinatia  CTRL + Y pentru a reface situatia.

3)CTRL+C (Copy), CTRL+V (Paste)

O alta bucurie de a folosi un calculator este posibilitatea de copiere si lipire, care este des utilizata la editarea textelor sau a imaginilor.

Fiecare program are icoane de  Copy si Paste , iar daca faceti clikc-dreapta pe fisiere si foldere in Windows, veti vedea Copy si Paste ca optiuni. Pentru cei care fac o multime de operatiiuni de copiere si lipire, aceste comenzi rapide a tastaturii,  sunt o mare economie de timp.

Folositi mouse-ul pentru a selecta textul dorit sa fie copiat, tastati CTR+C, dati click cu mouse-ul pe locul unde vreti ca textul sa apara, si apasati CTR+V. E foarte simplu!

P.S. Sfat: In cazul in care doriti sa mutati ceva, in loc sa il copiati, utilizati CTRL + X (Cut) in loc de CTRL + C.

4)CTRL++(Zoom in)

Datorita monitoarelor cu o inalta rezolutie, multe site-uri si programe sunt greu de citit. Textul  arata prea mic.

In loc de a va apropia de  ecran , folositi combinatia  CTRL + + ( semnul plus) de cateva ori. Acest lucru va spori nivelul de zoom in cele mai multe browsere si  anumite programe. Pentru a micsora din nou, doar tastati CTRL + – (semnul minus). Pentru a reseta nivelul de zoom la 100 la suta, tastati CTRL +0 (cifra zero).

P.S. Sfat: Daca tineti deja o mana pe mouse, aveti posibilitatea sa folositi, Ctrl si derulati rotita mouse-ului pentru a mari sau micsora imagina de pe display.

5)CTRL+ALT+DEL

Cu ani in urma, aceasta combinatie de taste  a fost prima  pe care majoritatea oamenilor au invatat-o. Ati putea rezolva o multime de probleme cu aceste trei taste.

Istorie:  CTRL + ALT + DEL a fost adaugat prima data la computerele din anii ’80 de David Bradley, un inginer de la IBM. El a cautat o modalitate rapida de a reporni sistemele de testare care se  blocau. In mod ironic, combinatia de taste nu a fost destinata publicului spre  a fi folosita de fapt.

In calculatoarele moderne, CTRL + ALT + DEL, fie deschide fereastra de Windows Task Manager, sau o lista de optiuni, inclusiv Task Manager. Task Manager este util pentru inchiderea programelor care ruleaza pe calculator, sau nu raspund. In plus, puteti vedea care  din programe incetinesc sistemul dumneavoastra.

Sporirea productivitatii intr-un timp scurt, este scopul vietii moderne. Utilizati cat mai eficient timpul cu ajutorul micilor “smecherii” care va stau la dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.